StoryEditorOCM
Dalmacijaradnici ‘vodoprivrede’ odaslali poruku većinskom vlasniku tvrtke

‘Dajte nam posla i plaće ili ćemo blokirati granicu’

Piše PSD.
20. rujna 2011. - 12:37

Od studenoga prošle godine, znači već sada punih 10 mjeseci, nismo primili ni kune. Kako i na koji način preživjeti pitamo sve one koji su nam naše plaće trebali dati. I baš zbog toga, a niti zbog ičega drugoga, ostaje nam jedini očajnički potez, a to je izlazak na ulice, blokada prometnica ili graničnog prijelaza. Smatramo da samo tim činom možemo potaknuti Županiju, ali i resorna ministarstva da se pozabave našim slučajem.

Jedinstven je to zaključak s prosvjednog zbora radnika imotske “Vodoprivrede” d.d. održan u krugu njihove tvrtke, kojemu je nazočio i Jozo Marić, voditelj Područnog ureda HUS-a iz Splita.

- Smatram da su glavni krivci sa stanje u imotskoj “Vodoprivredi” d.d. naš župan Ante Sanader i ministar Petar Čobanković jer su imali dovoljno vremena i argumenata da riješe pitanje ove tvrtke i njezinih radnika.

Imotska “Vodoprivreda” je, za divno čudo, jedina u našoj županiji, a tvrdim i u Hrvatskoj, koja ovako grca u problemima. Kod svih drugih ima posla i radnici primaju plaću. Plan o restrukturiranju pa nekoliko njegovih dorada koje su tražili iz Ministarstava poslani su još 2007. godine.

Najavljujemo za ponedjeljak blokadu graničnog prijelaza u Vinjanima Donjim, pa neka nas specijalci tjeraju. Bolje i tako jer ćemo nekome upasti u oko, netko će vidjeti što se čini tim radnicima punih 10 mjeseci. A da ne budemo sami, pridružit će nam se i radnice “Trimota”, koje također nisu u ništa boljem položaju od radnika “Vodoprivrede”.

Šteta, sve su to vrijedni i radišni ljudi, a država im kao većinski vlasnik niti osigurava posao, a niti im po zakonu isplaćuje plaće. Pa, eto, živite vi 10 mjeseci bez plaće - odlučan je bio Jozo Marić.

Ukupni dug 32 milijuna kuna

Radnicima se ukupno za njihove plaće treba isplatiti 1,6 milijuna kuna, a ukupni dug “Vodoprivrede” d.d. s kamatama iznosi 31 milijun kuna.

- Županija je još 2008. godine otkupila dio našega duga u visini od pet milijuna kuna i tako postala većinski vlasnik tvrtke. Za leasing i dobavljačima dugujemo tri milijuna kuna. Mi tražimo od države da dug prema njoj pretvore u vlasnički udjel, kako bismo mogli normalno poslovati, jer posla se i u ovoj nestašici može naći, prvenstveno stoga što imamo solidan tehničko-vozni park, ali i sposobne i vrijedne radnike. Nelogično je da, recimo, Hrvatske vode dobivaju za svoje poslove nekoga drugog izvođača, a mi na natječajima imamo bolje referencije - riječi su dugogodišnjeg radnika Nedjeljka Jovića.

Slično razmišljaju i Ante Madunić i Ante Zovko.

- Problemi tvrtke definitivno nastaju neprihvaćanjem solidnog plana o restrukturiranju. Jedini izlaz jest pretakanje duga u vlasnički udjel države kao većinskog vlasnika, ali i prodajom naših nekretnina, kako bismo mogli stati na noge. Za divno čudo, posla imamo. I još nešto, čini mi se da bi upravo sada Županija i država mogle intervenirati i preduhitriti plan “kukuriku koalicije” koja upravo u svom programu nudi ovo što sam pripomenuo - riječi su Berislava Šanića, direktora “Vodoprivrede” d.d. Imotski.

napisao i snimio braco ćosić

Vinka Šamija ostaje i nadalje povjerenica HUS-a u ‘Trimotu’

Dosadašnja sindikalna povjerenica HUS-a u Imotskoj tvornici trikotaže “Trimot” Vinka Šamija u ponedjeljak je jednoglasno ponovono izabrana za sindikalnu povjerenicu HUS-a u “Trimotu”. Prije 20 dana radnice su na prosvjednom skupu u nazočnosti Ozrena Matijaševića i Joze Marića izabrale drugu povjerenicu, što je sada ocijenjeno kršenjem Statuta i ishitrenim potezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:14