Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Reflektor

Objavljeno 10.03.2011. u 14:10

Snežana Rakonjac, autorica dokumentarca TV crne Gore koji se prikazuje na HTv-u

RAT ZA DUBROVNIK Pošteno svjedočanstvo crnogorske strane

Obradovale su me ocjene – objektivno, pošteno, hrabro. Negativne komentare ilustrira pitanje ‘dokad ćemo više, bre, pričati o Dubrovniku?’, a indikativan je muk na službenim adresama, veli redateljica Rakonjac

Dubrovčani svakog utorka u udarnom terminu na HTV-u s posebnom pozornošću prate dokumentarni serijal “Rat za Dubrovnik” koji je uz 19. obljetnicu napada JNA na jug Hrvatske snimila Televizija Crne Gore.

Kroz sedam nastavaka dokumentarca autorica Snežana Rakonjac nastojala je dati presjek dramatičnih zbivanja s početka 1990-ih, svojevrstan “pogled s druge strane bojišnice”. O nastanku i odjecima serijala Snežana Rakonjac za ‘Slobodnu’ kaže:

“Zagubljeni” materijal

– “Rat za Dubrovnik“ jedan je u nizu projekata kojim je Televizija Crne Gore nastojala pridonijeti rasvjetljavanju prošlosti, suočavanju s istinom, počinjenim zločinima i događajima koji, zbog poruka i pouka koje nose i sadašnjim i budućim generacijama, ne smiju biti zaboravljeni.

Ideja za serijal potekla je od rukovodstva javnog servisa, Savjeta RTCG i generalnog direktora Branka Vojičića, ali je njezinu realizaciju dugo odgađao nedostatak arhivskog materijala za povijesnu rekonstrukciju osvajačkog pohoda na Dubrovnik, koji je misteriozno nestao iz Televizije Crne Gore.

Uprkos naporima da se sakriju dokazi o doprinosu tadašnje crnogorske vlasti agresiji na jug Hrvatske i ratnim „zaslugama“ režimskih medija, uspjeli smo pronaći dio „zagubljenog“ materijala kako bismo, koliko je moguće, načinili pošteno svjedočanstvo o tom dramatičnom vremenu – kazuje Snežana Rakonjac, koja je sa suradnicima sredinom svibnja prošle godine, tijekom tri dana snimanja u Dubrovniku, zabilježila svjedočanstva 12 sugovornika.

Za razliku od susretljivih aktera s hrvatske strane, potencijalni sugovornici “dubrovačke epopeje” s crnogorske strane, tadašnji državni i vojni dužnosnici, rezervisti i sudionici vojnih operacija uglavnom su odbijali suradnju, pa se i snimanje oteglo:

Podijeljene reakcije

– Preostalo mi je stoga osloniti se na skroman arhivski materijal iz tog vremena i kasnije reminiscencije predstavnika crnogorskog državnog vrha na dubrovački ratni pohod. Snimanje serijala, očekivano, pozdravili su predstavnici antiratne Crne Gore i rado progovorili o tom vremenu zla – prisjeća se Rakonjac nastanka serijala koji je u crnogorskoj javnosti, priznaje, izazvao podijeljene reakcije: – Najviše su me obradovale ocjene – pošteno, hrabro, objektivno.

Negativne komentare možda najbolje ilustrira pitanje s kojim me i danas povremeno presreću – „Dokad ćemo više, bre, pričati o tom Dubrovniku?“

Pitanje je to koje pouzdano pokazuje da se dio Crne Gore još nije suočio sa zločinima iz prošlosti i pitanje koje nas, dok god se postavlja, obvezuje da ustrajno pripremamo serijale s ratnom problematikom. Ipak, najindikativnija je tišina, ravnodušnost ili muk na službenim adresama – veli redateljica “Rata za Dubrovnik”.

Gabrijela Bijelić

Rakonjac: Raduje me potpora iz Grada

Pročitala sam na hrvatskim forumima neke negativne komentare povodom početka emitiranja dokumentarca TVCG na HRT-u i zaista žalim zbog presude koja je izrečena ovom serijalu praktično na samom početku, bez argumenata i bez pružene prilike da ispriča svoju priču.

Vjerujem da će strpljivi gledatelji, oni koji odgledaju serijal do kraja, uvidjeti da on ima snage da se od neutemeljenih optužbi obrani sam, snagom poruke i nedvosmislenom osudom zločina koji je Crna Gora počinila nad Dubrovnikom i njegovim stanovnicima – poručuje Snežana Rakonjac koju, kaže, raduje potpora koje je dobila od Grada pod Srđom.

– To me uvjerilo da su Dubrovčani razumjeli našu poruku – zaključuje autorica dokumentarca.

Dubrovčani: Otkriveni svi apsurdi tadašnje crnogorske politike

Među Dubrovčanima koji su pogledali prve epizode serijala “Rat za Dubrovnik” prevladava mišljenje da je crnogorska ekipa profesionalno i nepristano odradila posao: – Mislim da su bez uspješno prenijeli svu apsurdnost crnogorske službene politike koja je dovela do agresije na jug Hrvatske.

Posebno smiješno zazvučala mi je najava tadašnjeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića o proglašenju Crne Gore ekološkom državom upravo u vrijeme kad su tenkovi kretali prema Konavlima – kazala je jedna dubrovačka gledateljica.

Njezin sugrađanin kojega se početak serijala također pozitivno dojmio, veli da je “Rat za Dubrovnik” potvrda da je u susjedstvu sazrela svijest o političkoj pozadini ratnih događanja s početka 1990-tih.