StoryEditorOCM
Dalmacijapriče iz kamena

Solinski umjetnik Ivan Tokić: U mome se parku ljudi zabavljaju

Piše PSD.
6. kolovoza 2012. - 01:17

Zamislite se u okružju prirode pod kozjačkim padinama i starim solinskim borovima. Cvrči cvrčak na 30 u hladu, a mi ipak guštamo u premijernoj projekciji filma u Racionalnom parku “Nove Starine” na Mrtvenicama u Solinu, u kiparskom carstvu solinskog umjetnika Ivana Tokića. Malo je onih koji ne znaju za njegove kamene stolice na splitskoj Rivi.

Eh, da je malo više sluha pojedinih institucija kojima se obraćao, Ministarstva, Županije i gradova, kaže on, oživio bi on još intenzivnije ovaj dio prirode, koji je nekoć bio divlji deponij, a sve kako bi od ovog parka, na granici prema Sućurcu, stvorio kulturno-turistički brend. Malo, po malo, Tokić je uz pomoć prijatelja očistio otpad i transformirao prostor u mjesto stvaranja i prezentiranja kreativnosti koja je povezana s prirodom. Kao primjer pomoći najviše hvali solinske gradske komunalce.

- Mnogo je pojedinosti koje bi zainteresirale svakog namjernika – veli Tokić, dok isprobavamo svaku od desetak kamenih stolica koje je postavio u krug kako bi, veli on, mogle poslužiti i za održavanje književnih večeri. Idealno. U kojoj se od njih “pronađete”, tu se udobno smjestite i priča može početi...

Zdrava hrana

- Gosti imaju mogućnost kružnog razgledavanja parka i u ovom trenutku čak ih 40 može autonomno ići u doticaj s instalacijama. Za razliku od većine izložbenih prostora, ovdje je dopušteno sve dirati. Moj je koncept za razgledavanje da gost ima priliku upotrijebiti sva osjetila prilikom svog “djelovanja” - govori Tokić vodeći nas potom u hlad pod trstike, da nam pokaže prostor gdje se kleše. Tečaj klesanja je, kaže, uvijek otvoren i može primiti 15-ak polaznika istovremeno, no želja mu je da, osim umjetnika, ovdje dođu i školarci, da svoju maštu isklešu u bijeli kamen...

Da si u svakom trenutku ovdje istinski povezan s prirodom, pokazuju i vitice kukumara koje se penju put kamenih instalacija. U malim vrtovima u sklopu parka ima Tokić poma, tikvica, kupusa i druge zelenjave. Neprskano, zdravo... možeš ubrati i sam pripremiti u kuhinji parka. Nudi i nas da se poslužimo, ali bilo je prevruće da bismo se se motali oko kuhala.

U jednoj instalaciji uvijek ima staroga kruha. Možeš ga smrviti i nahraniti ptice ili, čak, i vjeverice koje se prošetaju parkom. U djelovanju s instalacijama goste čekaju i iznenađenja koja se s vremenom zamjenjuju drugima. Od kamena nisu samo brojne stolice i stolovi, već i instalacija “knjiga za utiske”, pošta, maca za tuć kokose, kvazizatvor osmišljen od drva i kamena...

Moguća i zarada

- Postoji mogućnost uključivanja velikog broja kreativaca koji bi tu mogli, uz kreativno izražavanje, i zarađivati za život. Hrvatskoj trebaju ovakvi dodatni sadržaji po kojima bi bila još prepoznatljivija kao turističko odredište. Ovo je potpuno novi način animiranja domaćih i stranih gostiju, a koji bi pritom direktno djelovao i na financijske efekte u turizmu. Samo je potrebno da ga institucije ozbiljno shvate – smatra Tokić.

Posredstvom udruge “MI” iz Splita uskoro stiže i jedan volonter koji će mu, vjeruje, pomoći da se park još više afirmira. - Nadam se da ću osim večernjih projekcija filmova, a radi se isključivo o studentskim uracima, uvesti i besplatan tečaj francuskog jezika uz pomoć jedne Francuskinje koja je stigla u kamp – planira naš sugovornik. U kinu su sjedalice, Tokićeve kreacije od panjeva palmi. Izrezbarene su tako da se možeš smjestiti kako ti je udobnije, a možeš potražiti i bilo koje drugo mjesto u šumi koje ti paše za gledanje.

To je poanta! Važna je sloboda u dodiru s instalacijama, možeš uostalom visjeti i s grane, ako ti to odgovara – raspoloženo će Tokić. - Nisam klasičan kipar da su mi kamen ili drvo sredstvo do nekoga cilja, jednostavno se zabavljam, oni su mi predlošci za brojne priče. Želim potaknuti ljude na razmišljanje, ili da se zabave i opuste, što je u današnje vrijeme veoma potrebno. Prilikom instalacija u javnim prostorima želim stvoriti komunikaciju s ljudima, a ne ih gnjaviti – zaključuje Tokić ovaj razgovor, ali ne i ovu priču s kojom od ovoga želi stvoriti prototip sličnih parkova u Europi i svijetu.

Mia Sesartić

Milijunta brojka

Da ima viziju, potvrđuju i njegovi dosadašnji radovi. Tokić je, naime, napravio instalacije u najvećim turističkim središtima: u Splitu, Dubrovniku i Nacionalnom parku Plitvice, a sve je nekako vezano za milijuntu brojku. U Splitu se sigurno više od milijun turista do sada fotografiralo na kamenim stolicama na Rivi, smatra on, na Plitvicama je lani isklesao kameno prijestolje u čast milijuntoga gosta. Na Stradunu, u sklopu dobrotvornog meča teniskih legendi, Gorana Ivaniševića i Johna McEnroa, kada se prikupilo milijun kuna za dječji odjel Opće bolnice u Dubrovniku, također je postavio instalaciju, čime je i sam sudjelovao u ovom humanitarnom projektu.

Instalacija za dan kada Hrvatska ulazi u EU

- Spremam projekt koji sam već ponudio Ministarstvu vanjskih poslova RH za sami čin pristupanja Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine. Imam zanimljiv scenarij koji bih priredio u parku ispred zgrade parlamenta u Bruxellesu. To bi bila velika kamena instalacija s puno dijelova. Pravi megaspektakl, a to bi bila i velika reklama za Hrvatsku jer bi se sigurno taj čin prenosio i gledalo bi ga barem pola Europe. Imam već pregovore s nekim vrhunskim sportašima koji bi u to bili uključeni. Nadam se da će i gospođa Vesna Pusić prepoznati taj projekt jer poznaje moj rad. Bila je i ona na Rivi, tukla je bajame na mojoj kamenoj skulpturi – veli Tokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:24