StoryEditorOCM
Dalmacijaludo vrime

Danas još jedan pretopao dan, a sjećate li se kakvo nas je vrijeme snašlo lani u ovo doba godine?

Piše Ojdana Koharević
6. travnja 2016. - 11:35
vrime00

Pred nama je još jedan pretopao dan, a pokazuju to i temperature koje su uglavnom iznad 15 stupnjeva. Iznimka su tek Knin i Sinj gdje je jutros 7 i 9 stupnjeva, no sva druga mjesta su znatno toplija. Jutros najtoplija Brela gdje je u 8 sati 20 stupnjeva.

Već smo dobro zagazili u travanj, prvi pravi proljetni mjesec, prvi koji nam nosi pravi dašak proljeća jer vegetacija buja, sve je zelenija, dani su duži i svaki je dan sve topliji.

Ono što u travnju svi osjećamo je zamjetan prijelaz iz hladnog dijela godine u topli, naime, srednja dnevna temperatura prelazi vrijednost srednje godišnje temperature te tako ulazimo u topli dio godine.

Srednja dnevna temperatura zraka u travnju za kopnene krajeve iznosi oko 12 stupnjeva što je za čak 5 stupnjeva više nego u ožujku dok se na moru u odnosu na ožujak temperatura podigne za 4-5 stupnjeva i iznosi oko 15 stupnjeva. 

Tako, primjerice, srednja temperatura zraka u Dubrovniku i Splitu iznosi 14,2 stupnjeva, dok je sunčanih sati  najviše u Šibeniku (prosječno 222,4), a slijede Split s prosječno 216,7 i Dubrovnik (211,4) sunčanih sati.

Veliki porast temperature u odnosu na ožujak je posljedica sve sunčanijeg vremena i jačanja sunčeva zračenja pa je i UV index zračenja već dostigao 6.

U kopnenom području travanj je kišovitiji od ožujka, ponegdje padne gotovo dvostruko više kiše nego mjesec prije, no na Jadranu je situacija ponešto drukčija. Količina oborina je vrlo slična ožujku ili tek malo viša.

Uz sve ovo nabrojeno, travanj je poprilično nestabilan mjesec, pa tako uz visoke temperature poput ovih dana  često zna podsjetiti na zimu, no u svemu je dobro što takvi periodi traju kratko.

Zanimljivo je kako je lani na jučerašnji dan, dakle 5. travnja 2015. godine Dalmacijom protutnjala ciklona Viktorija koja je donijela kišu, snijeg i minuse.

Što se ove godine tiče ništa slično nas ne čeka, sunca će biti i tijekom srijede, od četvrtka bit će više oblaka, od petka i kiše koja bi trebala malo ohladiti pregrijani zrak.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:21