StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza

Jugo, tramontana, oblaci i kiša sve do kraja tjedna

Piše PSD.
5. siječnja 2016. - 08:03
Snijega u Dalmaciji u ovom tjednu neće biti. Možda ćete se pitati zašto tjedna prognoza počinje snijegom? Zato što su se mnogi ljubitelji sniježnih radosti proteklih dana nadali kako bi pahulja moglo biti i na dalmatinskim planinama, no snijeg je, prema najavama, pao u kontinentalnom dijelu zemlje. Pahulje je donijela sniježna ciklona Ranko, a u cijeloj Dalmaciji sa Zagorom ciklona je donijela tek kišu. Ova je kiša bila itekako znakovita za ovo područje, jer kiše, prisjetimo se, nije bilo više od mjesec dana.

Što nas čeka do kraja tjedna? Jugo, tramontana, oblaci i kiša dominirat će i sljedećih dana, sve do kraja tjedna. Nakon južnog ponedjeljka sličan, promjenjiv, bit će i utorak, prema najavama DHMZ-a na moru se uz kišu očekuje i grmljavina. Jugo će tijekom dana jačati, a temperature će danju doseći čak 14 stupnjeva.

Promjenjivo vrijeme pratit će Dalmaciju i u srijedu, na blagdan Sveta tri kralja, za mnoge neradni dan, a najviše kiše ove srijede očekuje se na krajnjem jugu. Zapuhat će jaka tramontana, o čemu će itekako morati brinuti pomorci i nautičari. Temperature će biti još malo više od utorka, mjestimice i do 16 stupnjeva.

Više sunca i predah od ciklone donosi četvrtak, no uz jaku tramontanu posebno treba upozoriti na nešto hladnija jutra, pogotovo u Zagori. Dan uoči vkenda bit će u znaku promjenjivog vremena, a slično vrijeme, više nalik jeseni nego zimi, pratit će nas u dane vikenda.
Ojdana Koharević
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / EPH



Na Hvaru svega 4 stupnja

Zbog niskih temperatura i opasnosti od smrzavanja, oglašen je visoki crveni stupanj Meteoalarma za većinu kontinentalne Hrvatske, dok za priobalje vrijedi žuto upozorenje zbog jakog juga. Najhladniji grad jutros je Lipik gdje se temperatura sustila na 11 stupnjeva Celzijusovih ispod nule.

Tako se dogodilo da ono što nam nije donio prosinac, dobili smo u prvom ovogodišnjem mjesecu; snijeg i velike minuse u unutrašnjosti, te kišu na cijelom Jadranu, a kiše će još biti u ovom tjednu. Nakon sniježne ciklone Ranko koja je u kontinentalnom dijelu donijela pravi zimski ugođaj, a u Dalmaciji kišu, nastupio je mali predah, a zatim se nad naše područje nadvila nova ciklona po imenu Sandra. S ovom je ciklonom u unutrašnjosti stigao novi snijeg, a Dalmaciju je natopila kiša.

Najviše, 67 litara po metru četvornom palo je u okolici Omiša, na Zadvarju, a 63 litre izmjerene su u Kostanjama. Kiše je bilo i na jugu zemlje, u Trstenom i Vidu, od 45 do 50 litara, a kišu su nakon više od mjesec dana dobili i otoci, na Hvaru 42, na Korčuli 39 litara po metru četvornom.

Što se temperatura tiče, za razliku od unutrašnjosti, Dalmacija se jutros probudila bez minusa, pa je tako čak u uobičajeno hladnoj Zagori jutros pola stupnja iznad nule, koliko je izmjereno u Otoku kod Sinja, Knin, Cista Velika i Hrvace mjere 1 stupanj, Golubić i Drniš 2 stupnja iznad nule.

Prohladno je jutros i u šibenskoj okolici, u Dubravi i Bilicama tek 2 stupnja, Vodice 4 stupnja Celzijusova iznad nule.
Osim uz obalu jutro je prohladno i na otocima tako su 4 stupnja izmjerena u Starom Gradu, a jutros u 8 sati u Milni na Braču meteorološka postaja pljusak.com izmjerila je 5 stupnjeva.

Samo stupanj više jutros je u Šibeniku, te u Zadru, Split je i jutros topliji, na Marjanu je 8 stupnjeva, a najtopliji je ponovno jug zemlje, Dubrovnik 10 stupnjeva i Palagruža 13 stupnjeva.

Što nas s vremenom čeka danas? Prema najavama DHMZ-a na moru se uz kišu očekuje i grmljavina, jugo će tijekom dana jačati, a temperature će danju doseći čak 14 stupnjeva.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:04