StoryEditorOCM
DalmacijaNE DOLAZI U KAŠTELA

Raskopali netom asfaltiranu ulicu

Piše PSD.
15. lipnja 2015. - 19:19

Umjesto one poznate pjesme “Dođi u Kaštela”, bolje da zapivamo “Ne dolazi u Kaštela”. Tim nas je riječima na praznom štekatu dočekao Toni Perišin, vlasnik hotela i restorana “Baletna škola” u Kaštel Kambelovcu.

Spajanje na kanalizacijsku mrežu za nekoliko obiteljskih kuća i zgradu, kojoj je investitor bio bivši gradonačelnik Joško Berket, a koje se nalaze u Ulici don Frane Bege, koja vodi do restorana i hotela, uzburkalo je strasti kako vlasnika ugostiteljskih objakata, tako i građana. Iako živimo na području gdje su zime blage i tijekom godine imamo zavidan broj sunčanih dana, nekima je uvijek logičnije sve radove započeti u turističkoj sezoni. I tako već iz godine u godinu.

Apsurd

Da stvar bude još apsurdnija, spomenuta ulica asfaltirana je samo par dana prije nego se u ponedjeljak počela kopati. Dva, tri kamiona asfalta nisu problem. Ionako je na trošak poreznih obveznika.

- Radovi su započeli u ponedjeljak a da nas nitko o njima nije obavijestio. Kamion s namirnicama ne može do restorana, smeće ni jučer ni danas nije odvezeno, a autobusi s gostima ne mogu do hotela. Naši stalni gosti na jedvite se jade provuku do nas, jer znaju kuda proći, ali oni koji prvi put dolaze, okrenu se i idu dalje. Misli li itko u ovom gradu kako ću ovaj mjesec podijeliti 50 plaća za ljude koji tu rade? - pita se Perišin i nastavlja:

- Da misle na to, onda bi se ovi radovi izvodili u četvrti mjesec ili zimi, a ne sada na pola mjeseca lipnja kad su turisti već stigli u grad.

Marina Tomaš: Nitko neće propasti za tjedan dana radova
Da se radi o nekom izvanrednom kvaru na kanalizaciji, čovjek bi rekao neka rade, ali s ovim se nikako ne mogu pomiriti. Imali su dovoljno vremena. Ovo je jedna velika sramota, pogledajte štekat u vrijeme marende, sve prazno - žali se Perišin, pitajući se kako Francuzima koji su u hotelu objasniti što se događa.

S druge strane, Marina Tomaš, predstavnica investitora radova, kaže kako je sramota da u 21. stoljeću živimo bez kanalizacije.

- Dakle, od komunalnih redara imamo rješenje da moramo sanirati septičku jamu koja pušta. Je li normalnije da damo zahtjev za spajanje na kanalizaciju ili da krpamo dotrajalu jamu. Neki bi htjeli u stari vijek.
Zahtjev za spajanje na kanalizaciju podnijeli smo još 2013. godine u lipnju.

Zašto su dozvole za izvođenje radova stigle tek sada, stvarno ne mogu kazati. Nitko neće propasti za tjedan dana radova - uvjerena je Marina Tomaš. Nije Kambelovac jedino mjesto gdje turisti nailaze na mehanizaciju. Slična situacija je i u samom centru Kaštel Lukšića gdje se kopa zbog izgradnje kanalizacije, a investitor je Agencija Eko kaštelanski zaljev. Prilaz dvorcu Vitturi jedva je omogućen alternativnim ulicama, a gosti koji za njih ne znaju, teško se snalaze.

Skaču kao koze

U Kaštel Štafiliću u Jadranskoj ulici, točno u podne, prilikom našeg obilaska gradilišta, od buke pumpe koja crpi fekalije doslovno se ne može živjeti.

A na sve strane apartmani. Ulica raskopana do temelja. Cijevi od kanalizacije otvorene, ljudi preko njih do ulaza u kuće skaču poput koza.

- Je li ovo moglo biti gotovo davno prije, a ne da se radi sada u sezoni - dobacuje jedna mještanka s prozora. Kazuje nam kako je prije koji dan vidjela turiste kako u čudu gledaju bagere.

Raditi se mora, i dobro je da se radi, no je li 15. lipnja vrijeme za izvođenje zahtjevnih radova na kanalizacijskim sustavima? Mnogi će kazati kako nije, no prema odluci gradske vlasti, radovi u Kaštelima, koji se odnose na izgradnju objekata i uređaja javne komunalne i druge infrastrukture mogu se izvoditi tijekom cijelog ljeta.

Zabrana radova, koja na snagu stupa od 1. srpnja, odnosi se samo na rušenje građevina, raščišćavanje terena, pripreme gradilišta, zemljane, tesarske, armiračke, zidarske i druge radove.

Jakov Žarko
Snimio Zvonimir BARIŠIN /CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:48