StoryEditorOCM

Opačić sa štićenicima Maestrala u njihovom novom domu u Solinu

Piše PSD.
29. siječnja 2015. - 14:05
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je u četvrtak šestero djece iz splitskog Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "Maestral" u njihovom novom domu u Solinu, u koji su, u sklopu novog programa transformacije ustanova socijalne skrbi, uselili prije 15-ak dana.

Riječ je o prvom takvom projektu u Dalmaciji, a među prvima u državi, organiziranom stanovanju uz sveobuhvatnu podršku, što znači da će s djecom 24-sata, na smjene, biti njihova četiri odgajatelja, dok će najam i režije za stan od 82 kvadrata u solinskoj novogradnji plaćati Grad Solin.

Šestero štićenika dočekali su u dnevnom boravku uzbuđeno svoje nove goste. Mlađi školarci su za ministricu pripremili crteže na kojima su naslikali novu kuću, a stariji radove od školjaka i morskih naplavina, kako bi i ovako izrazili sreću što su dobili priliku biti u svome domu.

Među njima je i jedna srednjoškolka, zarumenila se, što od uzbuđenja što od svite važnih gostiju ne zna kojim bi sve riječima opisala svoj novi kutak.

- Sretna sam zaista, sve mi je lijepo, od udobnih kreveta do kuhinje gdje možemo spremati palačinke. A, posebno me raduju mir i tišina koje ovdje imamo – zaključila je ipak.

I ministrica Opačić obradovala je djecu s darovima i poslušala njihove dojmove, kao i dojmove odgajatelja kojima je ovo također jedno novo iskustvo, nakon čega se obratila i medijima:

- Smatram kako institucija nije najbolja za odrastanje djece koja su bez roditeljske skrbi, već je puno bolje da domove transformiramo kao potporu ovakvim stambenim zajednicama i na kraju da pomognemo biološkoj obitelji, da je osnažimo, i da djeca što manje gube kontakt s biološkom obitelji.

Na prostoru Dalmacije ovo je prvi takav dom, dok smo u Koprivnici već zatvorili jedan cijeli Dom i djecu izmjestili u stambene zajednice. Ove godine ćemo povući i prva sredstva iz Europske unije za plaćanje dodatnih asistenata koji će moći raditi s osobama s intelektualnim poteškoćama, ali i s djecom u stambenim zajednicama - kazala je Opačić dodavši kako u Hrvatskoj ima 1500 djece koja su bez roditeljske skrbi uključujući i djecu s poremećajima u ponašanju.

Oko sedamdeset posto te djece je smješteno u udomiteljskim obiteljima, rečeno je.

Presretan je bio i ravnatelj Doma "Maestral" Miljenko Grabar koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom projektu, istaknuvši socijalnu osjetljivost županijskih čelnika, kao i ljudi koji vode gradove Split, Solin i Kaštela.

Ovom je prilikom otkrio kako se i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, odnosno Grad Split, od srijede uključio u ovaj projekt s jednim stanom za djecu "Maestrala" koja su u dobi od 7 do 18 godina. To je prilikom obilaska stana u Solinu potvrdila i zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo koja je izjavila kako je riječ o dvoetažnom stanu od 112 metara četvornih za koji će Grad Split za dvije godine plaćati mjesečni najam od 4.000 kuna. U stan bi već tijekom veljače uselilo šestero štićenika "Maestrala".

Solinski gradonačelnik Blaženko Boban, je također kazao kako ga izrazito veseli što je Grad Solin, još odlukom Gradskog vijeća s konca 2012. godine, prvi koji je dao mogućnost za realizaciju projekta, te će ga podupirati dokle god bude potrebe.

Grabar je srdačno pozdravio sve svoje kolege i socijalne djelatnike, kao i kolege koji su stigli iz raznih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije i Crne Gore, a koji su bili nazočni prigodnoj svečanosti u Domu kulture Zvonimir prije obilaska stana.

Sudionicima ja zapivala i klapa "Šušur", a u programu koji je vodila jedna od štićenica, prikazan je i prigodni film o brojnim aktivnostima Doma Maestral.

U ime Županije splitsko-dalmatinske potporu projektu dala je i Helena Bandalović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

- Ako se ovako nastavi, vjerujem da će za nekoliko godina završiti transformacija Domova i da će sva djeca živjeti u stanovima – zaključio je Grabar.

PIŠE: Mia Sesartić
FOTO: Paun Paunović / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:54