StoryEditorOCM
Dalmacijapredizborna obećanja se ne ispunjavaju

Grad Vis bez mjesne samouprave

Piše PSD.
6. kolovoza 2008. - 22:21

Grad Vis je, ako ne jedini, zasigurno među rijetkim lokalnim samoupravama u Hrvatskoj koje još nemaju mjesnu samoupravu, iako je ona u Statutu obrađena u 12 članaka.

A prije su na istom području postojale tri mjesne zajednice. Zanimljivo je da su svi dosadašnji lokalni vlastodršci od hrvatske samostalnosti u predizbornim programima upravo osnivanju mjesnih odbora davali prioritet.

Nerijetko se mogu čuti pojedinačni zamjerke stanovnika, poglavito seoskih, kako ni jedna dosadašnja lokalna vlast u gradu Visu nije izvršila predizborna obećanja glede ustrojstva mjesnih odbora.

A čelnici su uglavnom slijegali ramenima ili nastavljali s ispraznim obećanjima. Čak su i pojedini vijećnici Gradskog vijeća aktualne vlasti ne tako davno na sjednici gradskog parlamenta tražili odgovor na pitanje što je s mjesnom samoupravom, a taj odgovor ni do danas nisu dobili.

Sada lokalna samouprava nema zakonski predviđenu poveznicu s dijelovima gradskih naselja (Luka, Kut, Plisko polje, Podstražje i Poselje) kao pravnog i političkog subjekta u sustavu funkcioniranja lokalne zajednice, što, dakako, ima negativne posljedice.

Za razliku od Visa, Komižani su već davno utemeljili Mjesni odbor u seoskom području Podšpilje koje okuplja više manjih zaseoka i, kako smo neslužbeno doznali, posve dobro funkcionira.

m. pečarević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:22