StoryEditorOCM
DalmacijaNE RUŠITE

"Rušenjem kule Cippico ruši se zadnja nada u oporavak Kaštela"

Piše PSD.
11. siječnja 2014. - 10:01
Na adresu predsjednika Vlade Zorana Milanovića jučer je iz Kaštela, iz Građanske inicijative protiv rušenja kule Cippico, poslana prva od 1500 razglednica čiji je autor kaštelanski fotograf Ante Majić, a kojima građani žele ukazati, kako kažu, na sramotni potez i odluku da se obnovljena kula sruši. Zbog čega su se odlučili na ovaj potez, prokomentirao nam je Branko Radačić, jedan od organizatora i pokretača inicijative.
– Zbog nezapamćenog interesa građana, turističkih agencija, domaćih i stranih medija, kao i prijatelja kaštelanske baštine, Građanska inicijativa “PROTIV rušenja Kule Cippico” i “Facebook grupa Kastela ZA” dali su izraditi limitiranu količinu čestitki i slika obnovljene kule Cippico u Kaštel Novom kao podsjetnik na nerazumnu odluku ministarstava kulture i graditeljstva o rušenju i sakaćenju obnovljene kule, integralnog dijela projekta “Cippico”, vrijednog 21 milijun eura.

Kaštelanski dragulj i iznimno vrijedan spomenik kulturne baštine, zapušten i zaboravljen od Grada Kaštela i države, obnovljen je 2013. godine privatnim kapitalom i vraćen u izvorno stanje prije požara te je postala središnje mjesto i prepoznatljiv simbol grada. Njezine su fotografije neslućenom brzinom obišle i obilaze svijet.

Nažalost, u istoj je godini odlukom ministarstava kulture i graditeljstva počelo rušenje obnovljene kule, nezakonito i pod sumnjivim okolnostima, bez ikakvih oznaka s osnovnim podacima o gradilištu, bez projekta rušenja i sanacije, jasnog cilja i ideje što nakon rušenja, te stvarne cijene rušenja i sanacije sa svim podacima i planiranim aktivnostima – veli Radačić, upozoravajući na to da će se rušenjem nagrditi kulu i vratiti je u stanje prije obnove, a što je suprotno konzervatorskom elaboratu iz 2005. godine, kao i povijesnim činjenicama.

Razglednica ide i Josipoviću, Leki, ministrima, županu...

Inicijatori rušenja kule ruše i čitav projekt “Cippico”, što su činili od samih početaka, uništavajući tako svaku mogućnost gospodarskog oporavka grada Kaštela. Šteta koju time čine nemjerljiva je i nepopravljiva, drže u Građanskoj inicijativi.

Razglednicu s obnovljenom kulom Građanska inicijativa uputit će predsjedniku države Ivi Josipoviću, predsjedniku Vlade i svim ministrima u Vladi, predsjedniku Sabora i saborskim zastupnicima, županu, gradonačelniku, svim gradskim vijećnicima, Mjesnom odboru, svim političkim strankama u Kaštelima, hrvatskim europarlamentarcima i Europskoj komisiji.

– Izradom prigodne čestitke i slike želimo skrenuti pažnju na neodgovorno ponašanje nadležnih institucija i zločin koji čine prema Kaštelima i spomeničkoj baštini. Želimo osvijestiti i pozvati odgovorne da zaustave rušenje obnovljene kule Cippico dok se ne sagledaju sve činjenice i moguća rješenja. Pokrenute aktivnosti na rušenju kule nerazumljive su i zbog toga što je u nadležnom gradskom Uredu za prostorno uređenje pokrenut postupak izdavanja rješenja o izvedenom stanju, upravni postupak je u tijeku, a nisu dovršeni procesi usvajanja urbanističkih planova uređenja, pa tako i stare povijesne jezgre. Svako od tih mogućih rješenja, ili kombinacija jednog i drugog, te uz financijske koristi koje bi grad i država imali od stavljanja projekta u funkciju, bolje je od rušenja i vraćanja u nedovršeno i nedorečeno stanje prije obnove, a koje bi koštalo više od 20 milijuna kuna – zaključuje Radačić.

– Građanska inicijativa i dalje od predsjednika Gradskoga vijeća traži održavanje tematske sjednice Vijeća i zauzimanje stava o rušenju kule Cippico. Najava nedolaska odgovornih iz Ministarstva graditeljstva dodatno govori o bahatosti i bešćutnosti državne administracije i njezinoj nespremnosti suočavanja s istinom i posljedicama nezakonitog postupanja – kazali su u inicijativi, upozorivši na to da će Kaštela zbog djelovanja države i njezinih institucija postati groblje nedovršenih projekata.

– Umjesto da Vlada RH pomogne Kaštelima u oživljavanju i promociji projekata koji se nude te obnovi zamrloga gospodarstva, ruši se zadnja nada i vjera u mogućnost oporavka – zaključili su iz Građanske inicijative.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:24