StoryEditorOCM
DalmacijaDON LUKA VUCO KONTRA DON MATE ČULIĆA

Kaštela: župnici zaratili zbog granica župa

Piše PSD.
12. listopada 2008. - 12:09
Don Mate Čulić iz Štafilića kaže kako je problem oko granica prisutan upravo od dolaska don Luke Vuce u župu Kaštel Novi

Don Luka Vuco                                      Paun Paunović / CROPIX
Je li na pomolu novi crkveni skandal u Kaštelima zbog planova oko promjene granica između župa Kaštel Novi i Kaštel Štafilić? Čini se kako jest, to više što su se takvoj zamisli žestoko usprotivili u predsjedništvu Mjesnog odbora Kaštel Novi, ali i u župi kojoj je na čelu župnik Luka Vuco.

- Vijest s kojom nas je upoznao naš župnik Luka Vuco, a koju mu je predočio generalni vikar don Ivan Čubelić, da se zapadni dio Novog pripoji Štafiliću, nas je u Mjesnom odboru u najmanju ruku iznenadila, da ne kažem zaprepastila, jer se ne vide valjani razlozi za takvo što – smatra čelni čovjek Kaštel Novog Fabjan Danilo.

Igre oko oduzimanja velikog dijela župe i katastarske općine Kaštel Novi počele su još u bivšem sustavu od štafilićkih komunista. Posljednjih godina ponovno su se rasplamsale, posebno dolaskom don Mate Čulića za župnika u Kaštel Štafilić, koji to pokreće isključivo iz materijalnih pobuda, smatra Danilo, napominjući kako će se u MO Novog svim demokratskim i pravnim sredstvima usprotiviti stranačkim i lokalnim političarima koji su iz promjene granica očekivali neku korist.

Unutarcrkvene stvari

- Na taj način sačuvat ćemo integritet Kaštel Novog, spriječiti sulude radnje zbog kojih bi stanovnici Kaštel Novog morali izrađivati nove dokumente - odlučan je Danilo. On napominje kako se Mjesni odbor nikada ne bi upuštao u miješanje unutar crkvenih stvari, odnosno problema da im, kako veli, nisu poznate konačne namjere ovog procesa.

Župnik Kaštel Novog Luka Vuco upozorava kako se u najzapadnijem dijelu župe nalazi najveći dio vjernika koji redovito u crkvu dolaze u Novi i koji ne bi pristali mijenjati župu. Upravo zbog toga, smatra on, jer im je nova crkva na Resniku u koju ih se želi pripojiti zračnom linijom jednako daleko kao i župna crkva u Novom u koju mogu pješice doći za 15-ak minuta, a autobusom za starije tri do četiri minute, dok puta prema novoj crkvi nema, kao ni autobusa.

Put preko Resnika do crkve bi im svakako bio duži pet puta, smatra Vuco, napominjući kako su uspostavom Mjesnog dobora Kaštel Novi granice ponovno zakonito uspostavljene i ne bi valjalo da crkva sada te granice mijenja, jer bi nastala nova nesloga. Isto tako, Vuco se pita zar bi u ovom slučaju trebalo ići u susret apetitima župnika Mate Čulića u Kaštel Štafiliću i zadovoljiti ga cijepanjem župe Kaštel Novi.

Svakako ne bi, smatra Vuco, jer Štafilić ima četiri kilometra bogatog prostora uz more, a Novi samo 300 metara, pa se i zbog toga ne bi trebalo odreći zaleđa. Novi je najstarija župa od koje su se odcijepili Štafilić i Stari, pa ga sada svakako ne bi trebalo dodatno umanjivati. Ove granice Novoga su potegnute vrlo logično kad se ima u vidu minijaturni oblik Staroga, naselja župe stisnutog između Starog i Štafilića, drži Vuco. S druge strane, prozvani štafilićki župnik don Mate Čulić ističe kako je problem oko granica župa prisutan upravo od dolaska Luke Vuce.

- Gotovo 30 godina zbog tih problema vlada potpuni nered, a linija granica koju povlači Luka Vuco niti je razumna ni racionalna. Čulić se pita zašto se Mjesni odbor miješa u tu problematiku, kada je to isključivo crkveno pitanje. - Izjave koje se stavljaju na moj račun i u kojima me se dovodi kao glavni uzrok mijenjanja granica stvaraju nered među župama - ističe Čulić, napominjući kako je župa u Novom oduvijek podcjenjivala župu Kaštel Štafilića.

Čulić ističe kako ovaj problem, prema njemu, nema neku izrazitu težinu i dodaje kako je od generalnog vikara don Ivana Čubelića pokušano da se riješi u četiri oka, a ne da se rasplamsa i da se od njega čine skandali. Tijekom proteklih dana do bilo kakvog komentara kako od nadbiskupa Marina Barišića, tako i od generalnog vikara don Ivana Čubelića nismo uspjeli doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:21