Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

O kućo mala

Objavljeno 02.11.2012. u 13:24

napravite revoluciju u svojoj kuhinji odabirom pribora nove generacije

Keramički noževi 10 puta efikasniji od čeličnih

Ako rado kuhate, vjerojatno ste skloni unositi inovacije u svoj mali kuharski svijet, bilo da ćete u vlastite specijalitete dodati neki novi začin, trendi tehnološki postupak, novu posudu, pribor...

Posljednjih se mjeseci među ljubiteljima kuhanja, ali i među profesionalcima vode zanimljive rasprave o kuhinjskim noževima, jesu li najbolji čelični, oni ručno lijevani ili keramički, koji su najnoviji hit. I ne bez razloga, deset puta dulje čuvaju oštrinu od čeličnih, najbolji su za rezanje povrća jer ne prenose metalne ione na hranu, otporni su na voćne kiseline i ulja, keramika ne tamni, laganiji su za rukovanje, ne apsorbiraju mirise, pa ih je dovoljno oprati ručno i obrisati kuhinjskom krpom...

Slučajno otkriće

Zanimljiva je i 30 godina stara priča o njihovu nastanku. Naime, japanska Kyocera prije tri desetljeća kreirala je prvi keramički nož kojem je trebalo 15 godina da stigne na tržište. Logično je postaviti pitanje zašto je moralo proći tako puno vremena i kakve veze tvrtka koja se inače bavi proizvodnjom visokosofisticirane elektronike ima s noževima?

Dogodilo se to slučajno, kao i kod mnogih drugih vrhunskih izuma koji su zapravo tek nusprodukti istraživakog rada, pa kao što smo iz nastojanja da se unaprijedi NASA-in svemirski program dobili niz kvalitetnih predmeta za svakodnevnu upotrebu (detektor dima, toplomjer za mjerenje temperature u uhu...), tako se rodila i visokotehnološki razvijena keramika.

Tehnološki postupak izrade utemeljen je još u paleolitiku otkad su poznate i neke njezine prednosti. Lijepi keramički predmeti od terakote, fajanse, majolike, porculana... bili su i te kako cijenjeni i govorili o profinjenu ukusu i stilu života tadašnjih ljudi. Od prvih krhkih zdjela, izumom lončarskog kola ona se stalno usavršavala, postajala kvalitetnija, ljepša i izdržljivija za svakodevnu upotrebu, a amfore za prijevoz ulja, vina i umaka na dalekim putovanjima između Sredozemlja i Dalekog istoka postale su nezamjenljive... Novi arheološki nalazi svjedoče da je njihov sadržaj ponegdje sačuvan do danas.

Proizvodi budućnosti

Keramički noževi su, pak, posljednji najsavršeniji uradak namijenjen domaćinstvu. Oni su pravi kuhinjski dijamanti, što u ovom slučaju nije metafora, jer su doslovno čvrsti gotovo kao taj dosad najtvrđi mineralni kamen za koji se kaže da je san snova svake žene. Možda, ali i noževi su tu negdje. Jer dok niste objesile dijamantnu ogrlicu oko vrata, barem u dućanu, niste mogle objektivno suditi o njezinoj ljepoti, tako i keramički nož, jedan ali vrijedan, pruža gotovo isti užitak u kuhinji.

Do tog izuma znanstvenici su došli sasvim slučajno nakon što su sredinom prošlog stoljeća počeli eksperimetirati s različitim keramičkim predmetima.

Iz njih se razvila tehnička, odnosno inženjerska keramika koja se koristila u automobilskoj i avioindustriji, u popločavanju svemirskog taksija Space Shuttlea, te u industriji računala.

Stručnjaci prognoziraju da će tijekom idućeg desetljeća čak 50 posto svjetskog tržišta biti preplavljeno suvremnim keramičkim proizvodima, jer je nova vrsta keramike sve traženija, a otkriće njezinih najnovijih karakteristika je kroz posljednjih nekoliko desetljeća okrenulo klasično lončarstvo naglavce.

Japanski znanstvenici su u traganju za nečim posve drugim otkrili da su razvili nešto što se može koristiti svaki dan. Bio je to keramički nož izrađen od praha cirkonijeva dioksida i nekih drugih sastojaka koji mu daju izvanrednu čvrstoću.

Za ilustraciju, prema Moshovoj ljestvici cirkonij ima čvrstoću 8,5, lijevani čelik 6,5, a dijamant 10. Nakon što je Kyocera kreirala keramički nož, tržište su preplavile i druge robne marke kao što su Bodum, Edge of Belgravia, Kingdouble i Mastrad, a zanimljivo je da se keramički nož proizvodi i u halama Victorinoxa, svjetski poznatog tradicionalnog proizvođača čeličnih noževa.

JAVORKA LUETIĆ

Bijela boja je trendi

Bijeli keramički noževi najnovija su Kyocerova linija. Karakterizira ih ergonomski oblikovana ručka, iznimna oštrina koja omogućava lagano rezanje najosjetljivijih namirnica kao što su riba, meso i rajčica.

Obično su dva u paketu, jedan s 14 centimetara dugom oštricom i nožić za guljenje sa 7,5-centimetarskom oštricom koji omogućuje najtanje guljenje kožice na voću i povrću kako bi se maksimalno sačuvali vitamini i minerali koji se obično kriju u kori i neposredno ispod nje (krastavac, krumpir, mrkva...).

Idealni i za obradu ljekovitog bilja

Proslavljeni profesionalni organski kuhar Christopher Hinze je za Kyoceru predstavio svoja dva recepta, a stručnjakinja za biljke Christel Berweiler njihov učinak. “Divlje biljke organizmu daju vitamine, minerale i elemente u tragovima. Većina njih čisti krv, potiče probavu i opušta sluznicu. U kombinaciji s aktivnim sastojcima potiče rad unutrašnjih organa”, kaže Berweiler, koja u pripremi bilja upotrebljava keramičke noževe. Koprive sadrže više željeza od većine uobičajenih biljaka i povrća.

“Čiste tijelo, uravnotežuju probavu, izlučuju višak tekućine i pomažu čišćenje kože. Maslačak oslobađa od otrova, čisti i dehidrira jer sadrži gorke tvari koje pomažu bubrezima i žučnjaku. Kadulja smiruje i opušta.

Keramički noževi su osobito primjereni za rad s biljkama jer se u postupku rezanja ne mijenja boja i ne gubi okus. Mogu se rezati jedna za drugom, a da nož nije potrebno prati, što je posebno važno kod biljaka čija eterična ulja želimo očuvati. Noževi od visokokvalitetne cirkonijeve keramike dugo ostaju oštri i jednostavni su za održavanje”, pohvalila ih je Berweiler.