StoryEditorOCM
DalmacijaSUŠA UGROZILA BRAČKA STADA

Spašavaju ovce i koze noseći im vodu u kantama i bačvama

Piše PSD.
3. travnja 2012. - 00:34
Brački uzgajivači stoke, osobito ovaca, već tjednima sve češće pogled usmjeravaju prema nebu željno iščekujući kišu koja bi trebala napuniti sve praznije bunare i javne vode, ali i potjerati proljetnu travu koje još uvijek nema.

Ovdašnji stočari na velikim su mukama, jer ovakvu sušu u ovo doba godine, tvrdi Mario Gospodnetić, predsjednik Udruge uzgajivača ovaca “Vidova gora”, ne pamte ni najstariji stanovnici Brača.

Prema njegovim tvrdnjama, od 20. listopada prošle godine pa do danas na obroncima i pašnjacima Vidove gore palo je svega 170 litara vode po metru četvornom, a u prosječnoj godini padne 400 litara. Taj podatak dovoljno govori sam za sebe.

Bez vlage i mlade trave

Inače, po bračkim pašnjacima i vrletima pase više od 20 tisuća grla, većinom ovaca, i to je najviše u posljednjih stotinjak godina. U posebno teškom položaju su oni čije ovce se nalaze na obroncima Vidove gore i na potezu od Vele visoke iznad Obršja do brda Vestac.

Na tim područjima u gustirnama je sve manje vode, a sve manje je vode i na centralnom pojilištu na području Trolokva. Ne pamti se kada su Trolokve presušile, ali ako ne padne kiša, kaže Mario Gospodnetić, i to će se dogoditi.

Vlasnici ovaca donose vodu u kantama i bačvama te poje stoku. Sve veći problem je i s ispašom stoke. Proljetna vegetacija još nije krenula pa nema mlade trave tako da uzgajivači ovaca moraju nabavljati ječam i kukuruz, jer se od česmine i nešto kadulje stoka ne može prehraniti, a bračka janjetina je na glasu upravo zbog dobre i kvalitetne ispaše.

Požalio se Gospodnetić da je prije dvadesetak dana posijao hektar i pol ječma, ali je još uvijek ispod zemlje, nema vlage pa nije iznikao.
  
                                                                                                                          ivica radić / Snimio: cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:35