StoryEditorOCM
DalmacijaJavite se u GIP

Želite raditi na izborima? Požurite, prijave još samo do utorka

Piše PSD.
24. listopada 2015. - 11:21

Iako se još uvijek ne zna koliku će naknadu dobivati članovi biračkih odbora na sljedećim parlamentarnim izborima, splitsko Gradsko izborno povjerenstvo već je zaprimilo naramak prijava zainteresiranih građana. Kako su nas, međutim, kontaktirali čitatelji koji uopće nemaju predodžbu o tomu kome i gdje se treba prijaviti, a to bi rado učinili da zarade koju kunu, ovim putem ih obavještavamo da trebaju doći u sjedište GIP-a koje je u prostorijama gradskog kotara Bol, u Ulici slobode 24a.

- Posljednji rok je utorak 27. listopada, tako da su za prijavu, praktički, ostala još dva radna dana. Zainteresirani mogu doći u GIP od 9.30 do 14.30 sati - rekle su nam službenice u Gradskom izbornom povjerenstvu.
Birački odbori, inače, moraju biti formirani najkasnije pet dana prije održavanja izbora, dakle, 2. studenoga. U spomenuto tijelo ulaze samo dva nestranačka člana, a to su predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik koji, po mogućnosti, trebaju biti pravne struke.

Neslužbeno doznajemo kako se izobrazba, u praksi, pri izboru uopće ne gleda jer su na spomenutim mjestima na prijašnjim izborima znali biti i srednjoškolci. Preostala četiri člana i njihove zamjenike biraju stranke - po dva određuje većinska politička stranka ili koalicija, a jednako toliko oporbene stranke ili koalicije sukladno stranačkom sastavu trenutačnog saziva Hrvatskog sabora.

Kao što smo spomenuli na početku, Odluka o visini novčane naknade za rad članova biračkih odbora još uvijek nije donesena, no podsjetimo kako je na posljednjim izborima iznosila 300 kuna.

Izabrani članovi biračkih odbora izmjenjuju se na biračkom mjestu od sedam do 19 sati (do zatvaranja birališta op.a.), a zadatak im je izravno provođenje glasovanja, uz osiguravanje pravilnosti i tajnosti.

Podsjetimo, na koncu, kako je utorak posljednji rok za prijavu nakon čega će se o najboljim kandidatima očitovati Izborno povjerenstvo.

LINDA PERIĆ

FOTO: JOŠKO PONOŠ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:08