StoryEditorOCM
Dalmacijadječji gradonačelnik

Šestaš Ivan: Kolega Bobane, evo što nam je činiti...

Piše PSD.
8. svibnja 2015. - 19:43

Solin je dobio i dječjega gradonačelnika! To je 12-godišnji Ivan Bućan iz Mravinaca, učenik 6. e razreda Osnovne škole “Kraljica Jelena” u Solinu, koji će tu dužnost obavljati iduće dvije godine. Većinom glasova izabrali su ga njegovi kolege, dječji gradski vijećnici, na prvoj konstituirajućoj sjednici tog novog tijela.

Nogometaš i vaterpolist

– Čast mi je biti gradonačelnik grada Solina i raditi na korist naših škola i sve djece ovoga grada. Prilikom kandidiranja iznio sam svoj program za izgradnju sportskih i kulturnih objekata, za pomaganje djeci u ispravljanju loših ocjena i usvajanju školskoga gradiva, za pomoć djeci s invaliditetom..., posve je ozbiljno, u maniri pravoga gradonačelnika, i ovaj dječji iznio svoj program.

– Zaista ću se truditi da se preko mene čuju zahtjevi djece, pažljivo ću slušati njihove potrebe u pitanju zdravlja, pomagat ćemo bolesnima i potrebitima, i u dogovoru s gradskim vlastima i ravnateljima u tom ćemo pravcu provoditi i humanitarne akcije. Poticat ćemo izgradnju kulturnih i sportskih objekata, pod kulturne mislim na čitaonice, knjižnice, kina, muzeje, a od sportskih to su igrališta, parkovi sa spravama za vježbanje...

Poticat ćemo čuvanje zdravog okoliša, potom uključivanja u izvannastavne aktivnosti, sport, te sudjelovanje u glazbenim, kulturnim i drugim društvima... Provodit ćemo ankete o najvažnijim problemima i predlagat ćemo njihova rješenja, i pokušat ćemo naučiti starije da uvažavaju i slušaju naša razmišljanja, istaknuo je Ivan, koji se, osim školom i svojom novom aktivnosti u Dječjem gradskom vijeću, rado bavi i sportom. Odmalena je, kaže, vratar u HNK-u “Sloga” u Mravincima, a trenira i vaterpolo u “Jadranu”.

Dvije dogradonačelnice

I njegove dvije zamjenice pune su planova. Vršnjakinja Mia Bradić učenica je 6. b razreda Osnovne škole “Don Lovre Katić”, a 11-godišnja Andrea Dadić je iz 5. a razreda OŠ “Vjekoslav Parać” u Svetome Kaji.

– Sretna sam što su mi moji prijatelji i kolege dali ovakvu potporu, i nadam se da ćemo u budućnosti svi zajedno realizirati mnogo projekata jer svojim idejama želim pomoći djeci ovoga grada. Bilo bi dobro da postoji još više aktivnosti za djecu koje bi im bile pristupačnije, da su im blizu domovima, da su besplatne i zanimljive.

Po uzoru na kninsku Knjižnicu igračaka, i u Solinu bih organizirala nešto slično, podržala bih realizaciju projekta uličnog vježbanja “street workout”, o kojem sam čitala i gdje bi i djeca mogla vježbati na otvorenome. Za djecu u splitskim bolnicama organizirali bismo druženja da im barem na neki način pomognemo da se nose sa svojom bolešću... Bilo bi dobro da u Solinu postoji i ljetni kamp sa sportskim aktivnostima, pa bi se tu mogla organizirati druženja sa sportašima, književnicima i slično, a mogli bismo organizirati i “Malo solinsko kulturno ljeto”, da ima još više sadržaja za djecu... – brojne je ideje Mia iznijela kolegama.

– Sretna sam! Drago mi je da mogu pomagati gradonačelniku Solina i dječjem gradonačelniku kako bi život djece u Solinu bio još bolji, kazala nam je i dječja dogradonačelnica Andrea, istaknuvši kako je njezina želja da se napravi i biciklistička staza od Salone do Vranjica, da bude više igrališta za djecu, da bude više kreativnih radionica...

I bazen i zoološki...

Bilo je tu još mnogo dobrih ideja i projekata koje su iznijeli i ostali kandidati za gradonačelnika, od želje da bude više parkova za djecu, da školske knjige budu besplatne, da se izgradi bazen, zoološki vrt...
Solinski gradonačelnik Blaženko Boban, koji je, samo za prvi put, predsjedao ovom konstituirajućom sjednicom, bio je oduševljen prijedlozima djece, te im je sugerirao da mu za idući put sve svoje ideje i programe dostave i u papirnatom obliku.

– Zaista se radujem što u Solinu imamo ovakvu odličnu djecu i da će raditi na dobrobit sve djece grada. Nadam se iskrenoj i pravoj suradnji, još ćemo se sretati i upoznavati, govoriti o temama koje bi vama bile jako zanimljive, i da ćemo vaše ideje implementirati u službeni sustav funkcioniranja grada Solina, poručio im je Boban.

mia sesartić


Svi mali vijećnici

U Dječje gradsko vijeće izabrana su djeca iz redova Vijeća učenika osnovnih škola, i tu je 21 član u dobi od 10 do 14 godina, po sedam iz svake solinske škole. Iz OŠ “Don Lovre Katić” to su Mark Majdov, Sara Perajica, Tomislav Roso, Mia Bradić, Petra Kljaković-Gašpić, Veronika Ćurak i Nina Grebenar, iz OŠ “Vjekoslav Parać” Mirko Kunac, Ivan Markanović, Antea Taraš, Ivan Bašić, Andrea Dadić, Mate Gudelj i Valentina Krnjača, te iz OŠ “Kraljice Jelene” Vana Bešker, Ivan Bućan, Nikola Frane Marović, Luka Pažanin, Antea Šolić, Ana Ugrina i Mario Vuković.


Grad prijatelj djece

Djeci će u radu kao stručna suradnica pomagati i Ivana Teklić iz solinskog Centra za djecu, mlade i obitelj, Udruge “Duga”. Podrška im je svakako i Radojka Bućan, stručna savjetnica za odnose s javnošću u Gradu Solinu i koordinatorica projekta “Grad prijatelj djece”, budući da je i ovo, naime, dio akcije u kojoj Solin teži postati grad prijatelj djece.

Još prije dvije i pol godine Solin se uključio u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, koju su zajednički pokrenuli Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a. U akciju je uključeno stotinjak gradova, odnosno općina u Hrvatskoj, a taj počasni naziv dobilo je za sada 44 njih.
– Nadamo se da ćemo u ovoj godini i mi to ostvariti – vjeruje Radojka Bućan.


Osigurano 15.000 kuna

Grad Solin u svojem će proračunu osigurati 15.000 kuna za funkcioniranje ovog tijela, rečeno je. Projekti su, naravno, izvan ovoga, za njih će se novac, kad za to dođe vrijeme, osiguravati uobičajenom procedurom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:26