StoryEditorOCM
DalmacijaVRGORAC

Dr. Petric: Aparat se kvari jer se rijetko koristi

Piše PSD.
7. svibnja 2015. - 22:59

Oko 10.000 pacijenata koji se liječe u ispostavi vrgoračkog Doma zdravlja već dvadesetak dana muku muče kako izvaditi krv, odnosno napraviti nalaze, jer se pokvario stari biokemijski aparat u spomenutoj ispostavi. Prema riječima jednog broja pacijenata, neki od njih odlaze u privatnu polikliniku i plaćaju tu uslugu, drugi u Makarsku, treći u Ljubuški – svatko se snalazi na svoj način.

Sličan slučaj dogodio se u prosincu 2012. godine, kad se također pokvario navedeni aparat, a njegov popravak tada je stajao oko 20.000 kuna, prema riječima dr. Dragomira Petrica, ravnatelja županijskog Doma zdravlja.

Kada će Vrgorčani ponovno u svom laboratoriju moći izvaditi krv, je li konačno došlo vrijeme da se kupi novi aparat, samo su neka od pitanja koja smo postavili dr. Petricu.

– Tko kaže da ne mogu pacijenti u Vrgorcu izvaditi krv? Koliko ja znam, i inženjerka i laborantica rade. Istina je da se aparat pokvario, ali krv se može izvaditi i poslati na analizu u Makarsku. Mislio sam da će popravak aparata koštati nešto manje, tisuću, dvije tisuće kuna.

Međutim, to će na kraju biti oko 15.000 kuna, pa se zbog toga toliko odužilo, ali u sljedećih nekoliko dana to bi trebalo biti riješeno. A znate zašto se aparat pokvario? Zato što često ne radi.

To vam je kao automobil, ako ga ne palite često, onda se počne kvariti. Moje mišljenje je da te sve laboratorije treba zatvoriti i napraviti jedan središnji u Splitu, kao primjerice u Izraelu. Inače, taj novi aparat košta više od 100.000 kuna – istaknuo je dr. Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja.

M. PRIMORAC


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:34