StoryEditorOCM

Supetar: ‘Fantom’ Joa Nesboa najčitaniji

Piše PSD.
11. veljače 2015. - 00:38
Za stanovnike Supetra može se kazati da su ljubitelji knjige i dobroga štiva. Njihova Narodna knjižnica, s tradicijom dugom 135 godina, po broju knjiga i naslova bez premca je na Braču, ali i gledajući ukupno sve hrvatske otoke. Ima, naime, 41.120 knjiga, svaki četvrti stanovnik Supetra član je knjižnice, a na svakog stanovnika dolazi više od osam knjiga.

Posebno mjesto zauzima zbirka knjiga, separata, monografija, kataloga, zbornika i drugih djela koji su na bilo koji način vezani uz Brač, okupljena pod zajedničkim nazivom Zavičajna biblioteka koja broji više od 1400 naslova. U lanjskoj je godini nabavljeno 1038 knjiga.

Zahvaljujući ravnateljici knjižnice prof. Giti Dragičević i njezinoj suradnici Roberti Samardžić, saznali smo koje je štivo Supetranima najomiljenije.

Najpopularniji pisac u 2014. bio je Jo Nesbo. Njegov roman “Fantom“ drži prvo mjesto na ljestvici najčitanijih knjiga. Na drugome je mjestu roman “I odjeknuše gore“ Hoseina Khaleda iz Afganistana, a potom slijedi povijesni roman “Pad divova” Kena Folletta.

Na domaćemu terenu najviše se tražio roman “Fališ mi“ Mani Gotovac, a čitatelji su često s polica uzimali roman ”Gordana” Marije Jurić Zagorke i “Veličanstveni Poskokovi” Ante Tomića. Među publicistikom vrh uvjerljivo drži knjiga “Uništite Kinu”, čiji je autor William Engdahl.

Djeci je posebno omiljeno štivo “Ljetna žega“ Jeffa Kinneyja, a rado je bio čitan i pisac Jo Nesbo i njegova knjiga “Doktor Proktor i smak svijeta”. Tu je i “Morski dnevnik Pauline P.” od Sanje Polak, a čitale su se i knjige Sanje Pilić.

Ipak, top-listu među djecom predvode “Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić-Mažuranić. Iako je šegrt Hlapić prije dvije godine proslavio svoj stoti rođendan, godinama usprkos, ostao je vječito mlad.

I. RADIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:59