StoryEditorOCM
DalmacijaLEPTIR VAMPIR U KOMIŽI

‘Ajme, ca ćemo, izi non je nojstariji rogoc na svitu’

Piše PSD.
1. veljače 2015. - 10:15
Malo je poznato da se u Komiži, na lokalitetu Potok, nalazi vjerojatno najstarije drvo rogača na svijetu, koje je po riječima Ite Samardžije, profesorice zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u mirovini, starije od dvije tisuće godina, odnosno koje postoji još od prije Kristova vremena. Kad mu se približite, naprosto vam zastane dah od veličine njegova debla i krošnje. Obujam debla rogača iz Komiže, vjerovali ili ne, iznosi više od jedanaest metara, a njegova krošnja sa sedam osnovnih grana podsjeća na golemu hobotnicu.

Još je manje poznato da je najstarije stablo rogača na svijetu ozbiljno ugroženo, u što smo se i sami uvjerili kada smo ga fotografirali u Komiži. O čemu je riječ pokušali smo doznati od mladog agronoma Zorana Demarije, koji nam je kazao:

– Na sušenje pojedinih grana, pa i cijelih stabala, uvelike utječe leptir Cossus cossus koji leti od polovine svibnja do polovine srpnja, pari se i neko vrijeme šeta po kori donjeg dijela stabla tražeći mjesto za polaganje jajašaca, iz kojih se razvija ličinka do sedam centimetara dužine i promjera oko jedan centimetar, praveći u stablu velike tunele i hraneći se tim drvom. Najvjerojatnije je to i slučaj sa stablom najstarijeg rogača u Komiži, a kako još nisu provedena nikakva istraživanja tog nametnika na rogaču, ne zna se ni kako ga suzbiti – veli nam Demaria.

Ipak, Demaria nam je kazao kako je uspio iz Švicarske nabaviti lovke s feromonom za tog nametnika, dopuštene u ekološkoj proizvodnji, koje će u svibnju pokušati postaviti na jednom izoliranom nasadu.

Inače, zadnjih godina bilježi se veliki pad rodnosti i sušenje stabala rogača, a najveći krivci za to, uz ljudski nemar, i brojni su drugi nametnici (miševi, kornjaši, stoka). Tako je, na primjer, rogačev moljac Myelois ceratoniae zell posebno prošle godine u Komiži napravio veliku štetu na plodovima.

Demaria navodi tri razdoblja kad je posađeno najviše stabala rogača u Komiži. Prvo, u vrijeme grčke kolonizacije otoka Visa i stvaranja Isse, drugo, u vrijeme vladavine Mletaka, kada je čak i uvjet za ženidbu bio sadnja određenog broja stabala rogača, i treće, razdoblje između dva svjetska rata kad su rogači sađeni zbog gladi i dobre eksploatacije ploda. Tijekom ta tri razdoblja je i nastala posebna sorta – komiški veliki rogač, a iz svih triju razdoblja ima živućih stabala koje bi trebalo sačuvati od propadanja i zaborava.

Demaria planira kultivirati stabla rogača kako bismo u skoroj budućnosti mogli ponovno očekivati visoku rodnost i kvalitetu te vrijedne namirnice od koje se spravljaju razni kolači, rogačevo brašno, likeri i čokolade.

Nema sumnje da je krajnje vrijeme da ovo vrijedno stablo zaštite nadležne službe i lokalne vlaste i da se nikako ne dopusti njegovo daljnje propadanje, s čime se slaže i Demaria, posebno naglašavajući značenje rogača u povijesti Komiže, koji je nekad, ne zaboravimo, naročito u doba filoksere, uz vino i srdelu hranio većinu komiških obitelji.

Piše i snimio Bogoljub Mitraković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:36