StoryEditorOCM
Dalmacijaopaki benjamin

Orkansko jugo divljalo noćas Dalmacijom: brojne štete, trudnicu s Hvara umjesto helikopterom morali prevesti trajektom

Piše PSD.
7. studenog 2014. - 07:24
NAJNOVIJE

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je sinoć, 6. studenog u 23.08 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Split, poziv za hitan medicinski transport trudnice sa otoka Hvara u Split te je Središnjica sa Lučkom kapetanijom Split, odnosno nadležnom Lučkom ispostavom Stari Grad pokrenula akciju hitnog medicinskog transporta u koordinaciji sa ŽC 112 Split.

Budući da su vremenski uvjeti na moru u vrijeme dojave bili nepovoljni za isplovljavanje plovila Kapetanije i Ispostave, a niti helikopterski transport nije bio moguć zbog olujnih udara juga, Središnjica je u koordinaciji sa Jadrolinijom organizirala medicinski transport trudnice u pratnji djelatnika hvarske Hitne medicinske pomoći trajektom „Tin Ujević“, koji je kao najsigurnije transportno sredstvo angažiran u izvanrednu plovidbu iz Staroga Grada za Luku Split, kamo je pristao jutros u 2.43 sata, odakle je trudnica u daljnje medicinsko postupanje prevezena u KBC Split, čime je ova akcije uspješno okončana.


RANIJE

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većem dijelu zemlje. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše u krajevima uz Jadran i u Lici, ponegdje na kolniku ima večih količina vode, pa vozačima savjetujemo dodatni oprez, javlja HAK u 6,21 sati.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica te na A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela, a zbog jake kiše i vjetra između čvora Gospić i tunela Sveti Rok brzina je ograničena na 80 km/h.

Morski promet

Zbog jakog vjetra u prekidu su:

- trajektne linije Lopar-Valbiska, Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac – Molat, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli (trajekt je u Veloj Luci),
- brodske: Mali Lošinj-Unije-Susak;
- katamaranske: Novalja - Rab - Rijeka, Zadar - Rivanj - Sestrunj - Božava – Zverinac, Zadar - Molat - Brgulje - Zapuntel – Ist, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Split-Vis.
Trajektna linija 606 Trogir - Seget Donji - Drvenik Mali - Drvenik Veliki plovi bez pristajanja u Segetu i bez ukrcaja vozila.

Radio Dalmacija javlja kako su zabilježene i brojne teškoće u opskrbi električnom energijom na području Visa, Marine, splitskim naseljima Kila, Kamen ...

Zbog orkanskog juga noćas nisu mogli letjeti čak ni helikopteri, pa je tako trudnicu iz Starog Grada na Hvaru do Splita morala prevesti posada trajekta.

Inače, najtopliji u Dalmaciji je jutros Dubrovnik s 21 stupnjem, dok Split, Šibenik i Zadar mjere 18 stupnjeva.

Split je najvjetrovitiji u Dalmaciji s udarima juga od 15 metara u sekundi.

Prognoza

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, glavninom u prvom dijelu dana. Obilne kiše uz moguću grmljavinu bit će ponegdje na Jadranu i u predjelima uz njega. Najmanje kiše ili uglavnom suho očekuje se u Slavoniji gdje će biti i sunčanih razdoblja. Vjetar na kopnu slab i umjeren jugoistočni, u gorju s jakim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 15 do 20°C, u Slavoniji i Dalmaciji moguće malo viša.

PSD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:07