StoryEditorOCM
Dalmacijamreže potezače

Pogledajte kako Talijani mirno ribare u hrvatskom dijelu Jadrana

Piše PSD.
4. kolovoza 2014. - 14:15
Profesor Jurica Gašpar tijekom projekta istraživanja hrvatskih svjetionika snimio je talijansku ribaricu kako bezbrižno lovi u hrvatskom dijelu Jadrana:

- Talijanska ribarica 2 i pol milje u sred našeg teritorijalnog mora. Brod nema zastave matične zemlje, niti zemlje u čijem teritorijalnom moru plovi, registracija broda je MF 373 - Manfredonia, ribarski talijanski grad na poluotoku Gargano, mreže potezače u moru protiv svih pomorskih i međugraničnih pravila!




Kad su vidjeli našu jedrilicu, koja je bila jedino plovilo uokolo 10-ak milja na hrvatskoj strani granice, crni dim dao je naznačiti da su pojačali brzinu motora. No potezače su i dalje bile u moru i uništavale dno, stoji na Facebook objavi stranice Avantura svjetionika s Juricom Gašparom.

- Kako hrvatska Vlada nije proglasila gospodarski pojas, s druge strane, četiri milje zapadno, trećinu milje ili 500-tinjak metara izvan granica našeg teritorijalnog mora satima je stajalo 5 talijanskih ribarica, koje zbog navedenog - ne krše zakon... Ovo sam registrirao prilikom putovanja na Palagružu i tako je nažalost svaki dan, ako naša obalna straža nije u blizini, stoji u objavi.

PSD
FOTO I VIDEO: AVANTURA SVJETIONIKA S JURICOM GAŠPAROM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:12