Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Hrvatska

Objavljeno 19.02.2014. u 13:05

afera pokora

Preko poliklinike u Sesvetama "oprano" crkvenih 20 milijuna kuna?

Dubrovačka biskupija povezuje se s poslovanjem 10 tvrtki
Desetak je poduzeća koja imaju izravne ili neizravne veze s Dubrovačkom biskupijom, preko kojih su se u nekoliko godina okrenuli milijuni kuna, a javnosti su poznata po zajedničkom nazivu – afera “Pokora”. Najteži debakl doživjela su dva, Biozon i Biozon Media Vita, uz koje se vežu poslovi Poliklinike VitaMed u Kašinskoj ulici u Sesvetama pokraj Zagreba.

U ta dva poduzeća Biskupija je uložila gotovo 20 milijuna kuna, no trag novca, kojeg više nema, javnosti nije poznat. Pokušali smo taj put milijuna rekonstruirati u razgovoru s Jasnom Brajdić i Gordanom Mikić, stečajnim upraviteljicama koje su odradile stečajne postupke do likvidacije trgovačkih društava.

Međutim, od njih smo doznali da stečajni postupci zapravo nisu ni otvarani jer ni jedno od ta dva poduzeća na računima nije imalo ni kune, što je i logično jer su u stečaj otišla zbog višemjesečnih blokiranih računa, ali nije logično da nisu imala ni imovine. Nismo imali sreće ni s direktorima dvaju posrnulih poduzeća Domagojem Prebegom i Mislavom Munivranom, kojima se tema razgovora, očito, nije svidjela.

Prebeg ‘pobjegao’od novinara

Dubrovačka biskupija osnovala je Biozon preko svojeg poduzeća Pokora i s direktorom Domagojem Prebegom kao suosnivačem 2005. godine. Nakon što smo od stečajne upraviteljice Brajdić doznali da je stečaj bio formalne prirode, a ona se nije mogla sjetiti detalja “zbog vremenskog odmaka”, pitali smo i bivšeg direktora Prebega gdje su utrošeni silni milijuni.

Tražio je pismeni upit, a potom nam na njega odgovorio kako je “poslovanje bilo potpuno transparentno, ali da će nam konkretne odgovore dati ako dobije potvrdu da ćemo javnosti predočiti istinite informacije o rezultatima i učincima tehnologije i metode liječenja koju je razvio Biozon”, a sve “kako bi se izbjegle neistine i izvlačenje iz konteksta”. Ni nakon dva dana Domagoj Prebeg ipak nam se nije javio.

Dr. Mario Zovak, konzultant, odnosno s Biozonom osnivač Biozon Media Vite 2007. godine, poznatiji kao predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a “Sestre milosrdnice”, želio je govoriti jedino o medicinskim, ne i o financijskim efektima koje je proizvela famozna poliklinika.

– U projektu Biozon bio sam otprije kao medicinski konzultant tijekom razvoja novih metoda liječenja. Riječ je o etabliranom načinu liječenja infekcija i ubrzanja cijeljenja rana u stomatologiji. U projektu sam sudjelovao bez novčane naknade. Tim Biozona ušao je u partnerstvo s njemačkom tvrtkom te je uspio zaštititi patent i ishoditi CE certifikat EU-a. Logičan nastavak aktivnosti bilo je otvaranje poliklinike, koju je otvorila tvrtka Biozon Media Vita.

Ideja je bila, uz naše prijateljstvo s Biskupijom, ojačati polikliniku kako bismo se više uključili u karitativni rad i usluge davali po nižoj cijeni, a nekima i bez naplate. Svi liječnici koji su radili u Poliklinici VitaMed bili su vrhunski stručnjaci. Svi su radili i bili plaćeni za svoj rad prema zakonskim odredbama ugovora, pa tako i ja za svoj rad s pacijentima.

Zadovoljni pacijenti

Poliklinika je tijekom poslovanja – koliko znam, budući da nisam vodio financijski dio poslovanja – postupno dosegnula granicu kad je pokrivala svoje troškove i u tom je smislu smatram uspješnom. Najvažnije je to što je kroz Polikliniku prošlo puno zadovoljnih pacijenata. Poslovni dio aktivnosti Poliklinike vodio je osnivač, dakle Biozon Media Vita. Donosio sam odluke isključivo u vezi s medicinom – rekao je dr. Zovak.

Osim u KB-u “Sestre milosrdnice” i Medicinskog centra Sesvete, Zovak, koji je inače član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te nositelj ordena Danice koji mu je 1995. dodijelio tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, radi još u privatnim poliklinikama Tendo u Medulinu i Marin Med u Dubrovniku, iz kojega je i krenula afera “Pokora”.

Dok se stečajna upraviteljica Biozona Jasna Brajdić ne može prisjetiti detalja iz poslovanja Biozona, stečajna upraviteljica Biozon Media Vite Gordana Mikić iznijela je neke podatke o poduzeću koje je vodila prema likvidaciji.

Kaže da joj se čini kako su poduzeće vodile mlade osobe koje nisu imale osnovno znanje iz trgovačkog prava, te da joj se čini da zapravo nisu znali ni što žele u području medicine. Odgovorna osoba, odnosno posljednji direktor koji joj je predao blokirano poduzeće bio je Mislav Munivrana, koji je odmah potom postao uspješan direktor Eko Taxija.

- Biozon Media Vita imala je nešto imovine kojom je jamčila za kredit svojem osnivaču Biozonu kod Varaždinske banke u iznosu od dva milijuna kuna. Kredit nije vraćan, pa se banka u jednom dijelu naplatila iz te imovine, a drugi dio nikada im nije plaćen. Ostali su dužni i oko 400.000 poreza, a iznos je utvrđen poreznim nadzorom – kaže Gordana Mikić, dodajući da Biozon Media Vita zapravo nikada nije pružala usluge pacijentima pa stoga ništa nije ni naplaćivala.

Prema njezinim riječima, dio medicinske opreme kupljene na kredit prodan je kako bi se mogao vratiti dio tražbine banci, a jedan dio “prebačen” je na polikliniku u Sesvetama, za koju nismo uspjeli utvrditi je li nakon Biozona poslovala kao neka treća pravna osoba.

Ako jest, onda danas posluje kao četvrta, jer se u istom prostoru sada nalazi Sesvete Medic Centar, sasvim nova pravna osoba koju vodi dr. Drago Boščić, otorinolaringolog iz KB-a Dubrava.

’Nemamo veze s Biozonom’

On nam je rekao da njegova poliklinika nema baš nikakve veze s Biozonom, odnosno poliklinikom koju je vodio njegov kolega dr. Mario Zovak. Nekih veza ipak ima jer je smještena u istom poslovnom prostoru, a za njega radi dr. Mario Zovak, čovjek koji je bio voditelj posrnule Biozonove klinike.

– Dr. Zovak je Sesvećanin i vrlo ugledan liječnik, pa sam njegovim angažmanom želio zadržati dio pacijenata – rekao nam je dr. Boščić, naglašavajući da doista nema veze s Biozonom.

Ipak, njegovo medicinsko osoblje također je naslijeđeno iz prethodnih pravnih osoba koje su tu djelovale.

– Prije smo bili Biozon, pa Biozon Media Vita, sada smo Sesvete Medic Centar – rekla nam je ženska osoba na recepciji poliklinike, gdje smo se došli raspitati o dr. Boščiću.

Gdje je nestalo 20 milijuna kuna koje je u famoznu polikliniku uložila Dubrovačka nadbiskupija? Dva su scenarija: ili je novac opran i izvučen preko sesvetske poliklinike, a poduzeća preko kojih je to odrađeno namjerno su gurnuta u stečaj, ili su silnim novcem doista financirana istraživanja i njima plaćani honorari liječnicima u poliklinici čija je prvenstvena namjena bila karitativni rad, što je zagovarao financijer, Dubrovačka biskupija.

Mario Pušić
snimio Tom Dubravec/ CROPIX

Munivranin Eko taxi

Dva dana pokušavali smo doći do Mislava Munivrane, uspješnog direktora Eko taxija, koji je to postao u poduzeću koje su pokrenuli njegovi punac i punica Vjekoslav i Mladenka Marjanović, a on nastavio s njihovom kćeri i svojom suprugom Ivom. Ali kad smo tajnici spomenuli zašto ga trebamo, nije bio u poduzeću dva dana, koliko smo pokušavali doći do njega.

Zanimljivo je da Eko taxi funkcionira na principu na koji je radila mreža trgovačkih društava Dubrovačke nadbiskupije. Iako obavlja samo jednu djelatnost, a to je taksi-prijevoz putnika, Munivrana je sa suprugom Ivom u raznim kombinacijama osnivač ili direktor desetak istovjetnih poduzeća, od kojih je većina na istoj poslovnoj adresi. Osim što je postao direktorom Eko prijevoza obitelji Marjanović, na adresi Vodovodna 20a, s njihovom je kćeri tu tijekom 2012. i 2013., odnosno nakon kraha Biozona, osnovao poduzeća: Eko taxi, Eko taxi grupa, Eko taxi plus te Shuttle prijevoz, u Splitu Eko taxi Split, Eko prijevoz Vodice itd.

Zašto bi netko za istu djelatnost osnovao desetak raznih pravnih osoba kad sav posao može obavljati s jednom?

Otac Mislava Munivrane, Mišo, nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika Sabora Luke Bebića, danas je član saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: as kuna | Komentirano: 20. veljača 2014. 20:16
Vremenom će vjerovatno još toga isplivat !
Komentar od: | Komentirano: 20. veljača 2014. 11:17
Vratija se Šime-Glog
di je bija
vratija se jutros
di je bija

Dobro doša nazad druže GLOG
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 20. veljača 2014. 10:55
Štovani Glogoviče,
u redu je...

Smrt TOTALITARIZMU-sloboda narodu
Tomo K.
Komentar od: GLOGOVIK | Komentirano: 20. veljača 2014. 1:37
AKO SAM PREVIDIO ,A VJERUJEM VAMA KAKO KAŽETE, ONDA ,POŠTOVANI TOMISLAVE KRALJU SVIH ALUVIJALNIH RAVNIH I PLEMENITIH LJUDI KOJI ŽIVE U TAKVIM PLEMENITIM PROSTORIMA , A VI STE JEDAN OD NJIH , PRIMITE MOJU NAJISKRENIJU ISPRIKU. ŽALIM DA SE TO MORALO DESITI.A DESILO SE ZBOG TOGA ŠTO SAM VAS IPAK DRŽAO NA JEDNOM DRUGAĆIJEM STUPNJU KOMUNIKACIJE I VJEROVANJA PA SAM BIO IZNENAĐEN VAŠIM IZLJEVOM MRŽNJE KOJA NIJE BILA PRIMJERENA VAŠEM STUNJU SVIJESTI. POZDRAVLJAM VAS ,RAZRAHATLEJISANOG U NEKOJ ALUVIJALNOJ RAVNI KROZ KOJU TEĆE RIJEKA ŽIVOTA ,UZ PEČENE JANJCE I OHLAĐENU RAKIJU IZ RAME-ŠĆITA, POKLON OD TAMOŠNJEG GVARDIJANA.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. veljača 2014. 21:19
Poštovani Glogoviče,
najjača marksistička misli
ovoga portala,

Vi ste pobrkali adresata.


Kolega TORCH je napisao
19. veljače 2014. u 15.33:

"Ma ovo su sve sama
podmetanja komunjara,
partizana
i ostalih jugonostalgičara".

Ja san to samo prenio.
Citat
bez osobnog stava.

I pitam se
čemu onda ove vaše riječi:
" U MOJIM OČIM STE OD SADA PRAVI KRVOLIČNI KRIŽAR SA RASPELOM OKO VRTA ... A U DŽEPU SRBOSJEKOM I STEPINČEVOM IZOPAČENOM SLIKOM KRVOLOKA."

Očekujem od vas,
civiliziranog komentatora,
ispriku.

Ukoliko to ne učinite,
prebacit ću vas u kategoriju
primitivaca kojih,
na žalost,
na portalu ima poprilično.

Pozdrav
Tomo K.
Komentar od: GLOGOVIK | Komentirano: 19. veljača 2014. 20:38
Komentar od: TORCH
Ma ovo su sve sama
podmetanja komunjara,
partizana
i ostalih jugonostalgičara..!!
POŠTOVANI,TOMISLAVE KRALJU,U KOJU SVHRU OVAKAV IZLJEV,PRIMITIVNE, DINARSKE, TRIBALNO-ANTROPOIDNE MRŽNJE KOJA VAS STVARNO PREDICIRA KAO PRAVU DUHOVNU FUKARU.TKO SU ZA VAS KOMUNJARE ,PARTIZANI ,JUGONOSTALGIČARI????? OVO VAM NIJE TREBALO.U MOJIM OČIM STE OD SADA PRAVI KRVOLIČNI KRIŽAR SA RASPELOM OKO VRTA KAO SIMBOLOM NJOKRUTNIJG KRVOŠTVA A U DŽEPU SRBOSJEKOM I STEPINČEVOM IZOPAČENOM SLIKOM KRVOLOKA. OVIM TEKSTOM STE SE PREDSTVAILI ,HOMO EREKTUSOM KOJI OD VJERSKE MRŽNJE GUBI RAZUM.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. veljača 2014. 18:06
Komentar od: Brtulin

"A ti tomislave piz-diš i virujen da u boga viruješ koliko i ja, ali ti je zadatak potpirivati vatru "

čuj ti falši Brtuline
(jerbo je originalan BrtUlin)

ako si ti bezbožnik,
neznabožac,
antikrist,
blasfemičar ,
ateist....

ja nisan...

ostaj mi
zdravo i živo
Komentar od: | Komentirano: 19. veljača 2014. 17:29
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 19. veljača 2014. 13:21
da di je 20.000.000kn?

pa u paklu,ako mi ne virujete onda pitajte "uzoritog" bozanića...

on vas sigurno neće lagat!
---------------------------------

Ma kakvi - dib on laga. A on je i PRI-uzoriti ha ha ha - jadni priplašeni narod, boji se pakla, a paka in serviraju njiovi pastiri odeka na zemji.

Nega, DeTomich piše kako u Makarskoj nema više suda, pa kako je kino dvorana pridana Crkvi od Rima, pa tu i tamo nema doma zdravlja i kako su "komunistički seljačine" (DeTomichu, de-je.bem ti de-kevu za ovakve richi) otvarali pošte, bolnice itd, šta je naravno sarkazam i oće reć da se kaje šta ih više nema, ali jednu se stvar nije sitija napisat, a to je da zato IMA NOVI CRIKVI šta se gradu i otvaraju u svakoj ulici, a križi ćulu na svakoj ćuki., šta mora da je dobro za ĆUKE, mada mislin da oni više volu ćuliti na stablima, jer na križu svaka šuša vidi da su ćuci.

A ti tomislave piz-diš i virujen da u boga viruješ koliko i ja, ali ti je zadatak potpirivati vatru,

Nu - da nije !
Komentar od: ja sam tito | Komentirano: 19. veljača 2014. 16:25
Ja za ovo nisan kriv.Lipo san vam govorija ostavite se crkvenog klera ali Franjo moj general pokoj mu duši nije tija slušat.
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. veljača 2014. 16:04
Komentar od: TORCH
Ma ovo su sve sama
podmetanja komunjara,
partizana
i ostalih jugonostalgičara..!!

Komentar od: Albert Camus | Komentirano: 19. veljača 2014. 15:51
..., a presumcija nevinosti? Premda..pranje novca i ne smatram nekim zločinom, mislim da je iznošenje laži puno veći zločin!
Komentar od: ostol | Komentirano: 19. veljača 2014. 15:35
Postoje lopovi i pošteni, debeli i mršavi, vjernici i nevjernici!

Ja imam pravo biti pošteni vjernik, a većina komentatora ima pravo bit jugonostalgična, kleroalergična, ili umnonaivna.

SVI IMAMO MAŠTU, I PROSTITUIRAMO DOŽIVLJAJE ZA HRANU, TAKO I NOVINARI!

Dobar dan kolonijo!
Komentar od: TORCH | Komentirano: 19. veljača 2014. 15:33
Ma ovo su sve sama podmetanja komunjara,partizana i ostalih jugonostalgičara..!!?? jel tako dragi kolega Tomice K..@.. ne vjerujete..??? objašnjenje slijedi uskoro iz "lancuna" štovanog kolege (ne)Dosljednog..@
Lažni mit i zločinačka organizacija zajedno pa tako jedno 3-4 tisuče godina.
I na kraju jedno pitanje za umove srednjoškolaca..
Ako je dragi bog tako dobar,pošten i sve vidi, kako je onda dopustio sva ova moguča sr.. ,krađu pljačku,ubojstva i ostale "krščanske" stvari u Krvackoj.??
Možda dragi kolega korisnik 1 ..@ zna odgovor.
Komentar od: Trnci | Komentirano: 19. veljača 2014. 15:06
Kako su hdz-ovci vladali državom pa tako i zdravstvom iz ovoga slučaja je jako dobro vidljivo. Na žalost i danas je lako dobiti blagoslove i otvarati razne ordinacije, poliklinike a to jako dobro ide liječnicima KB Dubrave. Tamo nije bio problem namijestiti specijalizacije dalmatincima, zaposliti ih i težiti nečem većem od liječničkog poziva-politici. Zar nam nije Kujunđić primjer kao imotski dobrotvor koji je popurgerio dalmoše. Kako su se snašli dobro svi iz KB Dubrava, a imamo primjer i čelnika HZZO-a i njegove supruge koji u vlasništvu posjeduju stomatološke poliklinike. Dobro je uhlj*****i se u HZZO-u i biti koncesionar. Kakvog udjela u svemu imaju oni iz afere Medikola? neka nam štrajkaju časni bogataši koji se ni u politici nisu dokazali. Treba puno više o ovom kriminalu pisati i iznositi.
Komentar od: ja sam tito | Komentirano: 19. veljača 2014. 14:58
U moje vrime toga nije bilo.
Komentar od: mladostsucurajska | Komentirano: 19. veljača 2014. 14:49
e moj tomy, nije isus ali jesu biskupi prošetali po ciloj dalmaciji pa sa svojim crkvenim papirima i lažnim svjedocima uknjižili na sebe i kradezeovske lopove sljedbenike sve državne zemlje. ako isus dođe do korčule pošaljite ga malo i do hvara, da vidi šta mu popi brste po misama i kako lemozinu skupljaju, ovom sućuranskom ni na psihijatriji ne mogu pomoć od pustih grija šta je skupija.
Komentar od: tomymind | Komentirano: 19. veljača 2014. 14:34
Hvala dragi popovi. Katolicki popovi tucu i siliju dijecu oko cilog svijeta, u hrvatskoj, kradu i zgrabu sta mozu i lazu da bi HDZ jos mogao nauciti nesto.
Pa ako to nije dokaz da NEMA BOGA onda se pitam, sta narodu jos triba? Ili je neko vidio Isusa kako seta izmedu Dubrovnika i Korcule na moru?
Komentar od: PAUL MUAD'DIB | Komentirano: 19. veljača 2014. 14:13
glavno da su dobro oprani
sad su čisti i blagoslovljeni
svrha crkve i jest da vraća
i čuva zagubljene ovce i novce
još jedan plus za našu svetu crkvu
bravo!
Komentar od: tomislav kralj | Komentirano: 19. veljača 2014. 13:47
.
Komentar od: coprnjica | Komentirano: 19. veljača 2014. 13:35
puno mnogo mi je nešto
znakovita šutnja ovdi
jedne okrunjene glave, hihihi
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 19. veljača 2014. 13:21
da di je 20.000.000kn?

pa u paklu,ako mi ne virujete onda pitajte "uzoritog" bozanića...

on vas sigurno neće lagat!


Uvik' ɐɹʇuoʞ !


Komentar od: | Komentirano: 19. veljača 2014. 13:09
Lijepa Naša Hrvatska i obala jadranska .