StoryEditorOCM
Arhivaluksuz na kotačima

Deset najskupljih automobila današnjice: Maybach Exelero na vrhu svijeta

Piše PSD.
30. travnja 2014. - 11:00
Kad je riječ o egzotici i skupoći automobila, mnogi bi iz prve potegnuli prema Ferrariju i Porscheu. Istina je da su to marke koje odišu luksuzom, znak su bogatstva i prestiža. No, Ferrarijevi i Porscheovi modeli nisu najskuplji, istina je da ih ima među 10 “naj-naj”, ali dosta su nisko pozicionirani. Ovo je TOP 10 najskupljih automobila današnjice.

1. Maybach Exelero - 8 milijuna dolara

Najskuplji automobil na svijetu. Pojam njemačkog luksuza nije serijski automobil. Riječ je o prototipu koji je proizveden u samo jednom primjerku. Proizveden je i prikazan 2005. godine na Tempodromu u Berlinu. Kupe dvosjed leži na posebnim pneumaticima Fulda. Kao “glumac” se pojavljuje u video spotu Jay-Z, u pjesmi “Lost One”. Šuška se da reper Birdman planira kupiti ga.

2. Koenigsegg CCXR Trevita - 4,85 milijuna dolara

Najskuplji automobil proizveden posljednjih godina. Kao posebna edicija švedskog proizvođača hiperautomobila, CCXR Trevitina karoserija je od ugljičnih vlakana, s dijamantnim finišem. Automobil je toliko brz da ga ne biste ni primijetili kad bi prošao pokraj vas na autocesti.

3. Lamborghini Sesto Elemento - 2,2 milijuna dolara

Sesto Elemento još nije ni stupio na cestu, a svih dvadeset primjeraka je prodano. Procjenjuje se da sprint do “stotke” obavljaza 2,5 sekunde. Raspolaže s 570 KS. Zanimljivo je da nije baš svuda legalan za javni promet.

4. Pagani Zonda Cinque Roadster – 1,85 milijuna dolara

Talijanski proizvođač ekskluzivne egzotike Pagani također je izdao specijalnu ediciju roadstera pod imenom Cinque. Odlikuje je karoserija od specijalnih ugljičnih vlakana, karbo-titana. Sadrži titan da bi se povećale otpornost i krutost, a smanjila masa. Proizvedeno je samo pet primjeraka ovog automobila, i to je posljednja serijska verzija Zonde.

5. Aston Martin One-77- 1,85 milijuna dolara

Britanski proizvođač superautomobila proizveo je samo 77 primjeraka ovog modela. Karoserija je napravljena od aluminija, i to ručno. Maksimalna mu je brzina 355 km/h, a sprint od 100 km/h obavljaza 3,4 sekunde. Samo su sretnici mogli vidjeti ovaj automobil u akciji.

6. Maybach Landaulet - 1,4 milijuna dolara

Automobil koji je napravljen luksuzno. Riječ je o najskupljoj limuzini s četvero vrata, iako ovaj automobil ima otvoren krov otraga. Opremljen je raznoraznim hedonističkim komponentama, a stražnji dio bi mu se mogao nazvati luksuznim apartmanom, koji se fizički može potpuno odvojiti od vozača s kojim se komunicira preko interfona.

7. Ferrari LaFerrari - 1,3 milijuna dolara

Najsnažniji Ferrari raspolaže s 949 KS i hibridnim pogonskim sustavom s KERS-om. Procjenjuje se da može dostići 370 km/h. Zanimljivo je da ovaj Ferrari, osim što je najsnažniji Ferrari ikad proizveden, troši prilično manje goriva od svoje slabije “braće”. Lansirana je serija od 499 primjeraka.

8. McLaren P1 - 1,15 milijuna dolara

Iako je nešto “slabiji” od V12 LaFerrarija, hibridna moć McLarena P1 je za respekt. Čak 903 KS generirane su iz 3.8-litrenog twin-turbo V8 motora, koji uz asistenciju elektrojedinice može dostići brzinu od 350 km/h.

9. Porsche 918 Spyder - 845.000 dolara

Njemačka vozačka perfekcija strahovito je brza, ali može se svrstati u grupu automobila pod imenom “eco friendly”. Iznimno malo troši, uz zapanjujuće malu emisiju CO2 za tako performantan automobil. Maksimalna brzina čisto na struju mu je čak 150 km/h, a sprint do “stotke” obavlja za 2,8 sekundi.

10. Leblanc Mirabeau - 765.000 dolara

Iako najjeftiniji na ovoj listi, Leblanc Mirabeau ozbiljan je superautomobil. Koristi 4.7-litreni V8 sa 700 KS i dostiže brzinu od 370 km/h. Ovo je pravi legalni trkač, bolid u javnom prometu.

Robert Radica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:04