StoryEditorOCM
DalmacijaMEŠTRI OD BALUNA

Driblinzima s ledine do šampiona lige

Piše PSD.
14. siječnja 2013. - 11:35
Kada je Zoran Stričević, desni bek Malonogometnog kluba Sutina zabio ‘zlatni gol’ u finalu prvenstva Lige Udruge za mali nogomet Sinj, slavlje je moglo početi jer ovim je zlata vrijednim pogotkom mlada momčad Sutine zasjela na tron lige. Da borba nije laka, govore nam redom svi igrači, a finalnoga susreta sa ŠD Branitelj prisjeća se Darijo Marasović.

- Igrali smo srčano, dali sve od sebe, imali dosta dobrih poteza, no regularni dio završio je 2:2 pa je pobjedu vrijedilo izboriti izvođenjem slobodnih udaraca. Posrećilo se našem Zokiju i eto nam pobjede u finalu - priča Marasović.

Igralište

No pobjeda ovih malonogometaša nije zanemariva ni slučajno jer iza nje su sati i sati predanog rada, driblinga, dodavanja, litre prolivenog znoja, na stotine zamijenjenih dresova i tenisica, a sve kako bi što bolje izgledali na terenu.

Uče oni i od stranih nogometaša, pamte i gledaju njihove finte, dodavanja, centriranja i nastoje bar dio toga prenijeti na teren. Ekipa nosi ime Sutine, sela nadomak Muća, no uz petoricu Sutinjana za ovaj klub uspješno igraju i Neorićani te jedan Mućanin.

Tako boje kluba osim Sutinjana Marasovića i Stričevića brane još i njihovi sumještani Saša Bazina, Marko Šolić – Šalja te Ivan Stričević. Iz susjednog Neorića su Ivan i Ante Piplica- Pićo, te čak četvorica Vrdoljaka Ante, Stipe, Tomislav i Ivica, te jedan s Muća Ivo Bebić. S

vi oni treniraju kako bi osvjetlali obraz svojim selima, no premda su dokazani prvaci, dvorane nemaju, pa po svim vremenskim neprilikama treniraju na otvorenom igralištu koje su sami uredili.

- Evo vidite, stvarno nam je dvorana nužna, ovako se snalazimo kako znamo, treniramo na ovom vanjskom igralištu, to smo sami i uredili, ali pogledajte branke, mriže, stvarno se ovako ne može trenirati - govori nam Ante Vrdoljak.

Dvorana, kako kažu ovih ljubitelji maloga baluna ne bi bila samo za njih jer u njoj bi mogli vježbati i drugi, mogle bi se organizirati plesne škole, sati vježbanja za žene, te treninzi za djecu.

- Imao sam dječju školu nogometa - bilo je oko 15 djece, bili su oduševljeni - trebalo ih je tjerati s terena, roditelji su bili prezadovoljni, no morali smo prestati jer po kiši i ledu nemoguće je trenirati i nama velikima, a pogotovo malenima - iskreno će dječji trener Darijo Marasović.

No kako sada stvari stoje, od njihova sna neće biti ništa jer dvorana je veliki zalogaj, a vremena su teška.

Malonogometaši Sutine ne bi osvojili 1. mjesto prvenstva da nije sponzora i stalne financijske potpore Općine Muć, kaže Darijo Marasović, kapetan šampionske momčadi.

Navijači

Uz vječnu ljubav mali nogomet, svaki od njih ima svoj posao tako Zoran Stričević i Darijo Marasović rade u ‘Jamnici’, Ante Vrdoljak u škveru, Saša Bazina kamenom uljepšava zapadnu obalu u Splitu, Ante Piplica i Ivan Stričević su ugostitelji.

Oni oženjeni imaju i navijače u svojim obiteljima te sutinsko-neorićko-mućkoj Torcidi, a oni mlađi poput velikih nogometaša privlače djevojke uz nogometni teren, no skrivaju tajnu je li upravo nakon sjajnih driblinga i kornera planula i neka ljubav.

Dok im se ne ostvari san o dvorani, malonogometaši već igraju u novoj sezoni, te u zvizde kuju sponzore bez kojih niti njih ne bi bilo pa su za titulu zaslužni i kafići ‘Ontario’ i ‘Magla’, te tvrtka ‘Trenton’, a nadaju se i novim sponzorima jer puno je utakmica pred njima. Treba opet doći do finala i ne bi imali baš ništa protiv da opet i zlatnim golom zatresu mrežu i zasjednu na vrh ljestvice. Jer ne kaže se za ništa da svijet voli pobjednike, a kad im već mnogo toga u selima nedostaje Sutina, Neorić i Muć mogu se pohvaliti da imaju pobjednike u malom balunu.

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
SNIMIO VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX

Osnivači

Klub je nastao prije 17 godina, a današnji igrači ne zaboravljaju trojicu nogometnih zaljubljenika osnivača kluba To su Tone Šolić, Petar Stričević - Pešo te Slobodan Marasović.


Ljetna liga

Uz obavezno nadigravanje u Udruzi za mali nogomet Sinj, MNK Sutina igra i Ljetnu ligu koja okuplja čak 16 ekipa sa šireg područja Muća i zbog atraktivnosti privlači stotine gledatelja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:56