StoryEditorOCM
Dalmacijaproblem s otpadnim vodama u straom gradu

Najstariji hrvatski grad guši nesnošljivi smrad

Piše PSD.
1. rujna 2012. - 22:35
Problem kanalizacije, odnosno sustava za odvodnju otpadnih voda, na našem najsunčanijem škoju uspješno su riješili jedino grad Hvar i mjesto Sućuraj. Stari Grad, Jelsa i Vrboska su u fazi izgradnje tih sustava, što znači da još uvijek muku muče s neugodnim vonjima koji se razliježu mjesnim lukama osobito u ljetnim mjesecima.

A to svakako ima ozbiljne implikacije ne samo na življenje otočnog stanovništva, nego i na daljnji razvoj predominantnog turističkoga gospodarstva. Najveći problem je čuveni Stari Grad - Faros, naš najstariji grad koji upravo proslavlja svoj 2396. rođendan, ponajprije zbog činjenice da se otpadne vode iz gotovo svih kuća nekontrolirano slijevaju u lijepi i dugi zaljev, naročito u Gradsku luku gdje more svoju prirodnu boju mijenja u zelenu žabokrečinu, plavom nebu usprkos.

Ljudi su u ovom povijesnom gradu i ljetos imali velikih problema s ispumpavanjem septičkih jama. Tražili su pomoć lokalnog komunalnog poduzeća, ali su ih oni uputili na “Hvarski vodovod”. A tamo su im rekli da takve usluge pružaju jedino privatnici, no od privatnika su konačno doznali da oni s velikim cisternama ne mogu prići kućama u staroj gradskoj jezgri. Zato im nije preostalo ništa drugo nego da problem riješe posredstvom privatnika s kopna, a to dosta košta.

Međutim, kakva je situacija na gradskoj rivi, saznajemo od prof. dr. sc. Adriane Vince iz Zagreba koja je ove godine umjesto u svoju Novalju na nekoliko dana doputovala u Stari Grad da, kako kaže, udahne malo tisućljetne kulture i osjeti kako Otok sunca diše.

- Druga je polovica kolovoza, turisti poželjno brojni, a povijesne znamenitosti Staroga Grada kao nekad. Tvrdalj renesansnog pjesnika Petra Hektorovića stoji i dalje uz svoj prekrasni ribnjak i neuredni vrt, no ako vjetar krene u krivom smjeru, gradom se pronese nesnosan smrad, a i voda je u zaljevu sve smrdljivija. Jednostavno obuzme vas nemoćni bijes, kada stojite usred te svekolike kameno-morske ljepote, a ne možete udahnuti zrak na nos. Restorani na rivi prazni ujutro, prazni poslijepodne i prazni uvečer. Hrabriji turisti sjedaju tek na kavu – kaže Vince, koja je inače liječnica infektologinja.

I svemu se tome ne može načuditi, pitajući zar smo doista tako nesposobni, inertni i nezainteresirani u eri pretpristupnih, pristupnih, nastupnih, dostupnih (nedostupnih?) EU i inih fondova? Gdje su građani, lokalna zajednica, gradski oci, političari, nadležna ministarstva, zeleni aktivisti i kome se već sve mora reći da se projekt kanalizacije u Starome Gradu mora dovršiti?

Treba misliti, osmisliti i organizirati, treba pisati i nadasve treba biti uporan! Nije htjela govoriti o ekološkoj katastrofi, najezdi glodavaca, zaraznim bolestima, ali za početak sugerira da se barem pokuša sačuvati ljepota koju nam je dragi Bog dao.

- Naravno, i za Gradsku upravu je frustrirajuće što se izgradnja sustava odvodnje već dugo (ne)realizira. Zastali smo zbog niza komplikacija, ali smo zato u protekloj godini sve snage uprli u redefiniranje projekta, izmjenu lokacije uređaja za pročišćavanje i ispusta, te uvrštavanje istih u prostorno-planske akte Grada i Županije, što je bilo nužno učiniti za nastavak radova - kazala je gradonačelnica Staroga Grada i saborska zastupnica Đurđica Plančić.

S druge strane ona vjeruje da će “Hrvatske vode” s obzirom na novi način rada osigurati sredstva za dokumentaciju i pripremiti projekt za financiranje iz europskih fondova kako bi se mogao što prije i završiti.

Da bi obradovala one koji su razočarani sadašnjim stanjem, najavljuje da će već na jesen, investicijom od 1,5 milijuna kuna “Hrvatskih voda”, a posredstvom “Hvarskog vodovoda”, rekonstruirati sekundarnu mrežu na prostoru trga Ploča u starom dijelu grada i poduzeti privremene mjere za sanaciju zaista alarmantne situacije.

Time će se uvjeti života građana, ali i za prijam sve većeg broja turista koji iskazuju interes za ljetovanje u drevnom Farosu zasigurno popraviti.

TEKST I FOTO: MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:21