StoryEditorOCM

Antifašisti podržite nas - ne želimo raditi na blagdan!

Piše PSD.
16. lipnja 2008. - 23:03
Radnici Emmezete i Ipercoopa usprotivili su se odluci talijanskih vlasnika da trgovine budu otvorene, jer do sada nikada nisu radili za blagdane, pa ne žele ni 22. lipnja

Ipercoop Emmezeta u Kaštel Sućurcu      Mario Todorić / Cropix
Savez antifašističkih boraca zatražio je od Središnjeg državnog ureda za upravu da preispita odluku vlasnika Emmezete i Ipercoopa u Kaštelima prema kojoj će radnici tog trgovačkog centra, prvi put od otvaranja, morati raditi na blagdan, i to na Dan antifašističke borbe, potvrdio nam je u ponedjeljak član predsjedništva SAB-a Ivan Fumić.

Njima su se za pomoć obratili ogorčeni radnici iz više trgovina kaštelanskog centra, nakon što ih je Uprava “Coop servicea”, tvrtke koja rukovodi cijelim prodajnim centrom, obavijestila kako će 22. lipnja za sve zaposlene od 9 do 21 sat biti radni dan. Radnici s kojima smo razgovarali, a koji zbog straha da ne izgube posao nisu htjeli da im objavimo imena, usprotivili su se odluci vlasnika te istaknuli kako kaštelanski prodajni centar od prvog dana poštuje sve državne blagdane u RH.

- Nije nam jasno zbog čega baš na Dan antifašističke borbe moramo raditi. Ako talijanskim vlasnicima smeta neki blagdan, neka mijenjaju praznike u svojoj zemlji.

Bezobrazluk vlasnika

Dosad su se uvijek držali pravila o neradnim blagdanima. Pitamo se samo znači li to i da ćemo ubuduće sve državne blagdane morati provesti radno i je li ovo samo uvod u daljnje izrabljivanje - kazali su nam. Ivan Fumić istaknuo je da je u ovom slučaju u pitanju čisti bezobrazluk vlasnika.

- Susrećemo se sa stranim vlasnicima tipa braća Ladini, koji se u Hrvatskoj ponašaju kao da su u svojoj koloniji. Odluka da se 22. lipnja radi nije opravdana jer nismo usred turističke sezone da bi nam gosti bili zakinuti za usluge. Radi se o čistoj bahatosti. Naša vlast trebala bi na ovo reagirati i poduzeti mjere koje bi poduzela svaka civilizirana zemlja čiji se državni blagdani ne poštuju - naglasio je Fumić, koji je o svemu obavijestio Antuna Palarića te zatražio očitovanje Središnjeg državnog ureda za upravu.

 

Mali blagdan

Marina Ruić iz ureda direktora “Coop servicea”, tvrtke koja vodi cijeli kaštelanski prodajni centar, kazala nam je kako su zahtjev kaštelanskom gradonačelniku da im se omogući radni blagdan uputili zbog ekonomskih razloga.

- Tražili smo i da nam odobre radni 25. lipnja, no gradonačelnik nam je dopustio samo 22. lipnja, jer je 25. lipnja, Dan državnosti, ipak veći blagdan - kazala je Ruić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:07