StoryEditorOCM
Dalmacijasjećanje na junaka

U Svetom Kaji otkriven spomenik Nenadu Režiću

Piše PSD
5. travnja 2016. - 13:02
spomenik_rezic5-050416

Ponosni Solinjani, Svetokajci i branitelji, dragovoljci Domovinskoga rata, sudjelovali su na svečanom otkrivanju spomenika prvom poginulom hrvatskom branitelju Grada Solina, Nenadu Režiću, kao i svim drugim poginulim i umrlim braniteljima Grada Solina u Svetome Kaju u blizini kuće pokojnog Nenada Režića.

Podizanjem ovog spomenika odana je počast dragovoljcu, branitelju i heroju Domovinskoga rata Nenadu Režiću, 24-godišnjem mladiću koji je kao član Antiterorističke jedinice - ATJ Lučko poginuo u Marincima 13. listopada 1991. godine u bitci za proboj neprijateljskog obruča oko Vukovara, no i svim drugim solinskim braniteljima koju su zaslužni za slobodnu Hrvatsku, rečeno je.

Spomenik su uz pratnju Gradske glazbe Zvonimir svečano otkrili sestra pokojnog Režića, Kata Režić, general Mladen Markač i solinski gradonačelnik Blaženko Boban

- Ponosni smo, srce je veliko, volili bi da se sve ovo nije ni dogodilo, ali naš Nenad je sve učinio da postane pripadnik ove specijalne postrojbe i nikada nije dvojio hoće li otići braniti našu Hrvatsku – ponosna je sestra Kata Režić uz koju su danas bili i drugi članovi obitelji, braća Ivan, Ante i Niko, dok je sestra Ana u inozemstvu, te brojni nećaci, prijatelji i branitelji.

Uz brojne braniteljske udruge prigodnim riječima obratio se ovom prigodom, među ostalima i predsjednik Udruge specijalne policije Republike Hrvatske te suborac Josip Klemm koji je istaknuo zajedništvo hrvatskog naroda, Dalmatinca Nenada koji je spremno otišao braniti Vukovar i Slavoniju, a svečanost je pratio i zamjenik ministra branitelja, brigadir Ivan Vukić Niper te brojni drugi branitelji i uzvanici, a uz pratnju povijesne postrojbe Kliških uskoka, svetokajskih žudija, te čuvara Kristova groba Vrlika.

- Dvostruka je danas ovdje simbolika, jedinstva poginulih branitelja s područja grada Solina, te udruga branitelja koji su inicijatori i realizatori ovog spomenika uz podršku Grada Solina, i simbolika radi svih onih koji dolaze iza nas, u trajni spomen za buduće generacije – poručio je solinski gradonačelnik Boban.

- Moram kazati kako bivša ministarstva branitelja, graditeljstva i kulture ništa nisu učinila kako bi se realizirala ova naša ideja da Nenada vratimo kući u Solin, i postavimo spomenik u njegov spomen. Sve smo napravili na svoju ruku, tri godine dugo je trajalo dok smo tražili donatotre, ali se isplatilo. Tvrtka “Cemex”, ovo joj nikad nećemo zaboraviti, poklonila nam je ovo svoje zemljište da postavimo spomen obilježje, poklonili su nam blok od kojeg je akademski kipar Vene Jerković isklesao ovaj spomenik i svoje umjetničko djelo darovao braniteljima grada Solina – poručio je suborac i jedan od inicijatora postavljanja spomenika, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata Grada Solina Dalibor Režić zahvalivši se i svim drugima koji su ovo pomogli, Ivanu Gotovcu u čijem se kamenoklesarskom obrtu izgradio spomenik, djelatniku Zvonimiru Majiću, te Branku Duvnjaku na pomoći u projektu, kao i svim drugim dragovoljcima i braniteljima, koordinaciji udruga grada Solina, i svima koji su sudjelovali da se ovo realizira.

Na spomeniku stoji “U spomen na dragovoljca I junaka Domovinskoga rata Nenada Režića Solin 1967.-1991 Vukovar, koji je ugradio život u temelje Domovine Hrvatske i na sve poginule i umrle branitelje grada Solina, podižu građani i udruge branitelja."

Samom otkrivanju spomenika prethodila je sveta misa u crkvi sv. Anastazija u Svetome Kaju koju je predvodio župnik župe Sveti Kajo don Nikola Bodrožić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:45