StoryEditorOCM
SvijetSve nam uzmite

WHO potvrdio: kobasice, hrenovke i šunka izazivaju rak, opasni su kao i duhan!

Piše PSD.
26. listopada 2015. - 15:19
Mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva u ljudi, a možda to može i crveno meso, stoji u radu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak što bi moglo dodatno zaoštriti raspravu o konzumiranju mesa.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sa sjedištem u Parizu, svrstala je prerađeno meso poput hrenovki i šunke u skupinu 1 tvari za koje ima "dovoljno dokaza" povezanosti s rakom, a u toj su skupini upisani duhan, azbest i dizelska isparavanja.

"Opasnost razvoja raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina malena je za pojedince, no rizik raste s količinom pojedenog mesa", kaže dr. Kurt Straif iz IARC-a, odjela koji djeluje unutar WHO-a.

Crveno meso, poput govedine, teletine, svinjetine, janjetine, svrst...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:41