StoryEditorOCM
Dalmacijakonačno

Za veteranski centar u Sinju pet milijuna europskih eura

Piše PSD.
2. svibnja 2015. - 12:46
Gradsko vijeće Sinja jednoglasno je prihvatilo namjeru Ministarstva branitelja da se na prostoru bivše Vojarne Ivaniša Nelipića izgradi veteranski centar.

Za tu namjenu Grad Sinj je spreman darovati državi veći dio bivše vojarne. Po informacijama koje su dobili vijećnici, Ministarstvo branitelja osiguralo je za izgradnju pet milijuna eura, a u veteranskom centru posao bi dobilo 50 ljudi.

Prostor bivše vojarne, smještene u centru grada i u međuvremenu potpuno devastirane, prostire se na 37.875 četvornih metara. Vlada RH vojarnu je 2012. godine darovala Gradu Sinju.

U odluci Vlade i darovnom ugovoru navedeno je da se vojarna daruje Sinjanima za potrebe izgradnje zgrade osnovne škole, sportske dvorane, smještaj državnih službi i drugog. Sinjani su, pak, zamislili da se u vojarni izgradi dom za starije i nemoćne koji je, prema njihovim najavama, davno trebao primiti prve štićenike.

U tom su kontekstu izradili i Detaljni plan uređenja. Ispostavilo se da je bila riječ o praznim obećanjima, a bivša vojarna postala je teret i ruglo zbog sve veće devastacije.

Grad Sinj nedavno je, na tragu prvotnih planova, objavio “Poziv za iskazivanje interesa dostavom pisma namjere s idejnim rješenjem za realizaciju projekta smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne unutar ex vojarne Ivaniša Nelipića”.

Premda taj poziv traje do 15. srpnja, iz Ministarstva branitelja, čija je delegacija u ožujku bila u alkarskom gradu i razgledala bivše vojne objekte, poslali su pismo Sinjanima u kojemu navode da su, u postupku odabira lokacija za izgradnju veteranskih centara u Hrvatskoj, uzeli u razmatranje i bivšu Vojarnu Ivaniša Nelipića.

Na sjednici Gradskog vijeća ta namjera Ministarstva branitelja jednoglasno je prihvaćena. Na pitanje zašto se veteranski centar ne bi gradio u bivšoj vojarni Kula, koja još nije devastirana i u vlasništvu je države, vijećnici su od dogradonačelnice Kristine Križanac i pročelnice Ankice Panze dobili objašnjenje da je Kula prevelika, po prostornim planovima ona je još uvijek objekt posebne namjene. Čini se i da je Kula rezervirana, samo se ne zna da li za potrebe države ili je namijenjena nekom odabraniku.

Za bivšu Vojarnu Ivaniša Nelipića čisti su vlasnički odnosi i po prostornim dokumentima može se u najkraćem roku ishoditi građevinska dozvola.

Ministarstvo branitelja je za četiri veteranska centra u Hrvatskoj dobilo 20 milijuna eura iz EU fondova. Na Sinj otpada pet milijuna eura, a dobili bi i 50 radnih mjesta, objašnjeno je vijećnicima. Ako se u bivšoj Vojarni Ivaniša Nelipića doista bude gradio veteranski centar, bit će to spas gradskoj vlasti.

Od 37.875 metara četvornih bivše vojarne, Grad bi državi darovao 20.740 kvadrata. Poslije toga bi se za preostalih 17.135 metara četvornih vjerojatno pronašlo neko prihvatljivo rješenje.

Problem je, međutim, ako i ovaj najavljeni projekt države u Sinju spada u predizborna obećanja kao što su nekadašnje najave izgradnje škole, hospicija, samostalnog doma zdravlja..., na što su upozorili neki vijećnici.

Premda dosad imaju loša iskustva, Sinjani se nadaju da veteranski centar u njihovu gradu ne spada u još jedno obećanje takve vrste.

PIŠE: Toni Paštar,
FOTO: Arhiva/CROPIX



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:11