StoryEditorOCM
DalmacijaNezapamćeni ekološki incident

Lešine 50 ovaca bacio pokraj Cetine: Životinje su bile neishranjene, nema govora o bolesti

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 13:51
U utorak u ranim jutarnjim satima na lokalitetu Malo polje u blizini vrličkog naselja Vinalić trojica radnika tvrtke “Eko Vrlika” uz pomoć rovokopača i u nazočnosti Bože Gverića, komunalnog redara Grada Vrlike, ukrcali su u specijalni kontejner tvrtke “Agroproteinka” iz Sesvetskog Kraljevca četrdeset lešina ovaca, a još desetak lešina tih životinja koje su bile u raspadajućem stanju zakopali su na licu mjesta.Tim je činom na terenu okončan ekološki incident slučajno otkriven u nedjelju poslije podne.

Jedan neodgovorni vlasnik stada ovaca iz Cetine, naselja u sastavu općine Civljane u Šibensko-kninskoj županiji, na širem prostoru Malog polja u podnožju Dinare, u proteklih je dvadesetak dana na šest hrpa bacio pedesetak uginulih ovaca.

Odmah se proširila vijest da su ovce uginule od “plavog jezika”, odnosno kataralne groznice ovaca, bolesti koja nije opasna za ljude, ali jest za preživače.
– Nikakvog obolijevanja od “plavog jezika” u stadima ovaca na vrličkom području nema. Tu bolest prenose komarci, kojih nema u zimskom razdoblju. Mi smo procijepili više od 70 posto stoke na području grada Vrlike i nikakvih naznaka “plavog jezika” nismo uočili. Trebat će obaviti cjelovitu analizu da bi se utvrdio uzrok uginuća tih ovaca – kazao nam je doktor. veterinarske medicine Ante Šarić, direktor Veterinarske stanice Hrvace, u čijem su epizotiološkom području i sva naselja grada Vrlike.

– Ma kakav “plavi jezik”. Vlasnik ovce neuredno drži. Životinje su neishranjene izišle iz zime, počinje vrijeme janjenja i to beštije ne mogu izdržati, nego ugibaju – rekao nam je Bože Gverić, s kojim smo se uputili prema Malom polju.
Dok se vozimo izrovanim putovima i oputinama, Božo govori:

– Lešine su u nedjelju poslije podne otkrili slučajni prolaznici koji su se tu zatekli u šetnji. Kad je lijepo vrijeme, ovuda se u šetnji može vidjeti brojne pojedince i skupine. U jednoj skupini prošle nedjelje bio je i moj poznanik, koji me je nazvao mobitelom i sav zgrožen kazao da je vidio nekoliko hrpa uginulih ovaca. Ja sam odmah izišao na teren, obišao sam cijelo područje i pronašao šest skupina leševa. Nabrojio sam ih pedesetak. U ponedjeljak ujutro obavijestio sam Policijsku postaju Sinj, državnog veterinarskog inspektora Marija Vučkovića i Veterinarsku stanicu Hrvace.

– Ubrzo sam od veterinarske inspekcije dobio nalog za sanaciju terena. Nazvao sam “Agroproteinku” i s njima dogovorio da u utorak ujutro dovezu specijalni kontejner u koji ćemo ukrcati lešine.

U ponedjeljak prije podne ponovno sam otišao do uginulih ovaca u pratnji policijskih inspektora. Tada smo na dvije uginule ovce otkrili ušne markice, sa svih ostalih lešina bile su poskidane. Veterinarska inspekcija utvrdila je da se pronađene ušne markice odnose na ovce iz stada Filipa Totića iz susjednog sela Cetina u općini Civljane. Totići navodno imaju stado od dvjesto, tristo ovaca. Policajci su išli kod njih pa ih je Filipova žena Mira verbalno napala i u početku tvrdila da ovce nisu njihove, da njih ne vole pa ih lažno prijavljuju, ali kad je čula za pronađene ušne markice, onda se povukla – kazuje Bože i nastavlja:

– U utorak ujutro došao sam na teren s trojicom radnika naše komunalne tvrtke “Eko Vrlika” i njihovim rovokopačem. Skupili smo 40 leševa na jedno mjesto i ukrcali ih u kontejner “Agroproteinke”. Ostalih desetak leševa bilo je u raspadajućem stanju. Neke su razvlačili i vukovi. Zato smo te ostatke životinja rovokopačem zakopali na licu mjesta, s tim da smo ih prije posuli vapnom. Prema mojoj procjeni, lešine su bile stare od najmanje dva, tri do 15, 20 dana. Budući da su uginule ovce bile odložene na šest hrpa, zaključio sam da ih je vlasnik dovezao, najvjerojatnije u traktorskoj prikolici, u šest navrata.

TONI PAŠTAR

Totića nema kod kuće

Namjeravali smo razgovarati i s vlasnikom uginulih životinja. Otišli smo u Totiće i pitali za Filipa. U kući na koju su nam pokazali da je Filipova nikoga nismo zatekli. Susjedi su nam rekli da su vjerojatno odveli ovce na ispašu i da će se vratiti tek predvečer.


Načelnik Preočanin: Ovce su uginule zbog neurednog držanja

Načelnik Civljana Petar Preočanin kazao nam je:

– Žao mi je što se dogodio ekološki incident. Do toga nije trebalo ni smjelo doći. Da nam se vlasnik uginulih ovaca obratio, lešine bismo zbrinuli kako treba. Koliko sam upoznat, životinje nisu uginule ni od kakve zarazne bolesti, nego zbog lošeg i neurednog držanja. Zadovoljni smo što nije riječ ni o kakvoj zaraznoj bolesti jer na području općine imamo pet-šest većih stada ovaca, jedno od gotovo tisuću grla. Ta stada ovaca glavni su izvor egzistencije cijelim obiteljima vlasnika.


Skupa sanacija

Sanacija ovog ekološkog incidenta neće biti jeftina. Tu su troškovi angažmana specijalnog vozila “Agroproteinke”, zaposlenika i rovokopača tvrtke “Eko Vrlika”, komunalnog redara Grada Vrlike, policije... Za sada svi ti troškovi idu na teret proračuna Grada Vrlike. Poslije završetka postupka račun će biti ispostavljen utvrđenom krivcu, a zbog mogućeg trovanja okoliša uključiva je i kaznena odgovornost.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:29