StoryEditorOCM
DalmacijaHoćemo plaće!

Štrajk u Kaštelanskim staklenicima; Direktor Paladin: Očekujemo kako će odgovor iz Zagreba ići u našu korist

Piše PSD.
3. ožujka 2015. - 17:55
Dok nam se god ne isplate dvije i pol zaostale plaće ne odustajemo od štrajka. Više je dosta agonije koja je u poduzeću aktualna zadnje dvije godine. Jeli nas itko pita što će mo danas jesti, kako preživjeti. Ovo je sramota koju ne želimo više trpiti. Dakle, naš stav je jasan. Želimo naše krvavo zarađene plaće i nastavljamo s radom, poručili su s današnjeg prosvjeda predstavnici Novog sindikata u Kaštelanskim staklenicima kojima bi se u srijedu u štrajku trebali pridružiti i ostali zaposlenici koji su članovi drugog sindikata PPDIV-a.

- Štrajk u kojega smo stupili je u svakom pogledu zakonit. S Upravom smo prošli petak bili na pokušaju mirenja, no na žalost nismo uspjeli. Na naš jasan upit kada će nam biti isplaćene zaostale plaće direktor Marijo Paladin nije nam znao odgovoriti, a sve što nam je nakon toga preostalo bilo je pokretanje štrajka koji neće prestati sve dok nam se ne isplate plaće. U štrajku je nešto više od dvadeset zaposlenih, a prema mojim informacijama od srijede bi nam se trebao pridružiti i drugi sindikat, izjavio je Damir Klarić, sindikalni povjerenik Novog sindikata.

Glavni tajnik Novog sindikata na državnoj razini Tomislav Kiš upozorava kako trenutno stanje u Staklenicima nije ni prirodno ni zdravo.

- Sadašnja Uprava nije isključivi krivac za ovakvo stanje, no snosi određenu odgovornost. Glavni i isključivi krivac za sadašnje stanje je vlasnik, a to je država. Iako je Mistarstvo poljoprivrede davalo pozitivne signale i ulijevalo nadu za opstanak firme, Ministarstvo financija u ključnom je momentu blokiralo firmu. Imamo sve, od prostora, sunca, radne snage. Ali očito država kao vlasnik nema pameti. Jer pametan čovjek ne može shvatiti kako i zašto ovakva poduzeća propadaju. Ovo je do sada neviđeno, kazao je Kiš.

Po dolasku, direktora Paladina izviždali su zaposlenici koji su u štrajku optužujući ga kako čizme i radno odjelo oblači samo kada dođu novinari.

- Ništa nije napravio za nas i opstanak firme. Ovo je sramota. Obukao je čizme kako bi ga vi uslikali, a kada vi odete onda će ih skinuti. Gonite se iz firme, više vam nije ovdije mjesto, nekontrolirano je urlala zaposlenica Katica Rendić.

S druge strane direktor Paladin ističe kako je pokušaj mirenja propao, ali i demantira informacije prema kojima bi članovi drugog sindikata od srijede isto započeli sa štrajkom.

- Članovi PPDIV-a rade i nastavljaju sa proizvodnjom. Radnicima dugujemo ukupno dvije i pol plaće, no to ne znači da ne dobivaju ništa. Prošli mjesec su dobili pola plaće, a ja ih molim za strpljenje da vidimo što će biti sa novim zahtjevom predstečajne nagodbe. Očekujemo kako će odgovor iz Zagreba ići u našu korist i kako će mo nastaviti raditi i naše proizvode plasirati na tržište, kazao je Paladin, ističući kako je prije dolaska na mjesto direktora u firmi zatekao katastrofalno stanje.

- Možete li zamisliti da je firma koja se bavi poljoprivredom imala jednu lopatu, jedan i pol traktor i plug star četrdeset godina. A pri tom je živila jedino i isključivo od prodaje zemljišta. Cijenim ljude koje rade i boriti ću se do kraja za njih. Kada njima isplatim plaće, tek onda ću je isplatiti i sebi, poručio je Paladin.

Jakov Žarko
Foto: Jakov Prkić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:49