StoryEditorOCM
Dalmacijatrodimenzionalna vizura

Sinjskom rodilištu ultrazvuk 3D tehnologije

Piše PSD.
28. svibnja 2013. - 17:01

Ravnateljica Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske Marija Boras u ponedjeljak je na prigodnoj svečanosti u Sinju dr. Ivanu Nasiću, ginekologu u sinjskom rodilištu, predala ultrazvučni aparat 3D tehnologije za ginekološko-porodničku dijagnostiku.

Novi ultrazvuk, za kojega direktor “Medicoma” Tomislav Krsnik tvrdi da je prvi takve vrste u Hrvatskoj, jer trodimenzionalnu vizuru ploda u utrobi majke omogućava u realnom vremenu, vrijedan je oko 400 tisuća kuna. Svečanosti su, uz dr. Nasića, bili nazočni liječnici ginekolozi dr. Anka Danolić i dr. Antonio Pavić, primalje u rodilištu, predstavnici Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Ante Prolić, voditelj sinjske ispostave, i Gordana Ivković, glavna sestra, te Vedran Ivačić i Miljenko Marić iz udruge obitelji s četvero i više djece, dr. Tanja Kodžoman iz udruge Cjelovit život, Stipe Župić i Gordana Vučković-Pavlović iz udruge Novi put te Dijana Filipović Grčić iz udruge SRMA. Zahvaljujući Zakladi i osobno njezinoj predsjednici Ankici Tuđman te ravnateljici Mariji Boras, dr. Ivan Nasić je naglasio da rodilište u Sinju opremu pribavlja uglavnom donacijama.

Ovaj dijagnostički uređaj u tom slijedu je najnoviji i najvrjedniji. Po riječima dr. Nasića, pristigli ultrazvuk omogućit će ginekolozima u sinjskom rodilištu puno kvalitetniju dijagnostiku jer osigurava potpunu vizualizaciju nerođenog djeteta.

Ovim darom Zaklada je pogodila “u sridu” jer je Splitsko-dalmatinska županija i u njoj Cetinska krajina među rijetkim područjima u Hrvatskoj koje nije zahvatila “bijela kuga”, naglasio je dr. Nasić. Marija Boras podsjetila je na osnivanje Zaklade i njezine rezultate.

Zaklada trenutno, kazala je, pomaže 101 dijete iz Splitsko-dalmatinske županije.  

- Ovaj ultrazvučni aparat za rodilište u Sinju nabavljen je zahvaljujući pojedinačno malim donacijama tisuća donatora Zaklade i tvrtke “Medikom” kao dobavljača koji nije zaračunao zaradu, kazala je ravnateljica Boras. Tomislav Krsnik obećao je liječnicima sinjskog rodilišta da će im tvrtka kojoj je na čelu donirati edukaciju za rad na aparatu.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 22:25