StoryEditorOCM

‘Lipi ČA’ osvojio dicu

Piše PSD.
18. svibnja 2013. - 19:11
U prepunom dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću u organizaciji Dječjeg vrtića “Kaštela“ održan je 3. susret djece i učenika “Dica i ČAkavica”. Ova je manifestacija pokrenuta 2011. povodom obilježavanja 20. “ČAkavske večeri” OŠ “Bijaći2 iz Kaštel Novog i obilježavanja 100. obljetnice školske zgrade, a s ciljem očuvanja čakavske riči i čakavice kao najstarijeg hrvatskog narječja.

Zamišljena je kao mobilna i svake je godine organizira druga škola, odnosno ustanova, a okuplja djecu od predškolske dobi do srednjoškolaca. Treći susret “Dica i ČAkavica” odvijao se pod motom “Tradicija nije čuvanje pepela, tradicija je prenošenje vatre”.

Briga o čuvanju “lipoga ČA” okupila je i ove godine učenike i učitelje OŠ “Marjan” iz Splita, djecu iz kaštelanskih vrtića “Žižula“, “Mendula“, “Tamaris“, “Trešnjica“, “Tratinčica“, “Maginja“ i “Neven“, OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, OŠ “Ostrog” iz Kaštel Lukšića, OŠ “Bijaći” iz Kaštel Novog, OŠ “Petar Berislavić“ i OŠ Majstora Radovana iz Trogira, OŠ kralja Zvonimira iz Segeta Donjeg te gimnazijalku Karmen Milan, učenicu IV. splitske gimnazije.

Sudjelovalo je više od 100 djece i gotovo 30 mentora koji su ih pripremali. Gosti su bili čakavski pjesnici Siniša Vuković i Jakša Fiamengo. Nazočnim zaljubljenicima u čakavsku rič obratila se riječima dobrodošlice Ivanka Vučica, ravnateljica Dječjeg vrtića “Kaštela“, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog susreta podsjetivši da je ideja vezana za početak ovog susreta “Dica i ČAkavica” potekla od prof. Jadranke Šošić, ravnateljice OŠ “Bijaći”, škole koja je poznata po njegovanju čakavice i organizaciji tradicionalnih “ČAkavskih večeri”.

Ako je suditi prema održanom 3. susretu djece i učenika “Dica i ČAkavica” i izuzetno bogatom i zanimljivom programu u kojem je, uz praiskonsko ČA, koje je odzvanjalo u srcu i duši, bilo pjesme i plesa, budućnost ove manifestacije neće biti upitna. Interes sudionika za očuvanjem čakavice budi nadu da još ima ljudi kojima ČA slaje zvoni, istaknula je ravnateljica Šošić, budući da će se za organizaciju 4. susreta pobrinuti OŠ “Marjan” iz Splita, a 5. susreta 2015. godine održat će se u OŠ “Vis” s otoka Visa.
JAKOV ŽARKO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:06