StoryEditorOCM
DalmacijapRORADILI OBALNI KOLEKTOR I CRPNE STANICE

Starome Gradu napokon čistija vala

Piše PSD.
5. siječnja 2016. - 21:30
Otkad je "Hvarski vodovod" iz Jelse preuzeo izgradnju kanalizacijskog sustava u Starome Gradu, u funkciju su, surađujući s hotelskom tvrtkom "Helios Faros", stavljeni obalni kolektor i crpne stanice, pa je ovaj drevni grad napokon dobio znatno čistiju valu.

Trenutno se izrađuju studije presudne za konačnu lokaciju uređaja za pročišćavanje i novi podmorski ispust, a djelatnici tvrtke "Cestar" iz Splita sada, prije popločavanja trga Tvrdalj, rade na obnovi tamošnjih sekundarnih mješovitih kanala, razdvajajući odljev fekalnih i oborinskih voda, dok oni iz "Hvarskog vodovoda" paralelno s tim obavljaju zamjenu dotrajale vodovodne mreže.

– Prva faza izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže je završena. Vrijednost radova je bila oko 3,5 milijuna kuna, što je većim dijelom realizirano sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, Grada Staroga Grada i "Hvarskog vodovoda", a manjim "Hrvatskih voda". Međutim, ove godine smo naš projekt dovršenja mješovitih kanala aplicirali na natječaj upravo kod "Hrvatskih voda", što je ustvari druga faza započetih radova koja će stajati 1.885.000 kuna i ona će se uglavnom financirati iz EU fondova – kazao je Ivan Grgičević, direktor "Hvarskog vodovoda" iz Jelse.

Inače, trenutno se, prema riječima Luke Bunčuge, tehničkog rukovoditelja toga poduzeća, izvode i radovi na izgradnji vodosprovodnika Vrisnik – Svirče kojim će se osigurati dovoljne količine pitke vode za sadašnje potrebe stanovnika naselja Svirče, Vrbanj i Dol, te omogućiti širenje mjesnih mreža za buduće planirano razdoblje od dvadeset godina. Riječ je o investiciji vrijednoj oko dva milijuna kuna, čije financiranje također ide preko "Hrvatskih voda", odnosno iz EU fondova.

Tekst i foto: M. Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:32