StoryEditorOCM
Dalmacijadogovor na čekanju

Podrug: Zasad neću u Sabor

Piše PSD.
3. prosinca 2015. - 13:55
Luka Podrug, predsjednik splitskog HČSP-a i gradski vijećnik Grada Splita, na današnjoj konstituirajućoj sjednici Sabora ipak neće konzumirati svoj saborski mandat.

To nam je sam potvrdio, pojasnivši kako su se pojavile dvojbe i nedoumice saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), odnosno njegove predsjednice Gordane Sobol, oko tumačenja pitanja iz koje političke opcije dolazi zastupnik koji mijenja onoga koji stavlja svoj mandat u mirovanje.

Naime, ona se poziva na izmijenjeni izborni zakon koji propisuje da zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani zastupnik s iste liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje.

Prema toj analogiji, Podrug, koji je bio 11. na izbornoj listi Domoljubne koalicije u X. izbornoj jedinici, mogao bi postati saborski zastupnik tek kad bi se izredali svi kandidati HDZ-a.

– Ja mislim da Povjerenstvo krivo tumači zakon, te da se zamjenski zastupnik određuje dogovorom između koalicijskih partnera. No, kako to nije do kraja definirano, zajednički je dogovor da se na tome ne inzistira. Uostalom, pitanje je hoće li se u četvrtak uopće konstituirati Sabor. Svakako, nadam se da ću na drugoj sjednici biti saborski zastupnik – kazao nam je Podrug.

Još uvijek se ne zna ime onog zastupnika na čije bi mjesto u saborsku fotelju zasjeo Podrug, no dao nam je naslutiti da će to biti netko s liste Domoljubne koalicije koji bi bio u izvršnoj vlasti. No, kako je politička situacija u državi sasvim neizvjesna, ne izlazi se u javnost s imenima.

Postane li saborski zastupnik, Podrug nam je kazao kako će po svoj prilici dati ostavku na mjesto splitskoga gradskog vijećnika te ga prepustiti nekom od stranačkih kolega.

NIKOLINA LULIĆ, FOTO: Arhiva/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:43