StoryEditorOCM

Otvoreni pogoni solarnih elektrana u vrgoračkim školama

Piše PSD.
2. prosinca 2015. - 13:58
Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u srijedu je u Vrgorcu svečano otvorio pogone solarnih elektrana u tamošnjoj osnovnoj i srednjoj školi.

 Nakon prezentacije projekta u vrgoračkoj Gradskoj vijećnici župan Ževrnja je, u društvu ravnatelja Osnovne škole "Vrgorac" Krešimira Kurana i ravnatelja Srednje škole "Tin Ujević" Josipa Gašpara,  obišao spomenute škole, gdje se u razredima uvjerio u učinkovitost solarnog sustava kojim se griju svi razredi na svim katovima, a donosi uštede u potrošnji energije i do 40 posto.

 Kako stoji u integralnom planu energetski održivog razvitka Grada Vrgorca, predviđena je uspostava sunčeve fotonaponske elektrane za spomenutu osnovnu i srednju školu, jediničnih snaga 30kW.  


 Strateški projekt "ALTERENERGY" sufinanciranim je sredstvima programa IPA jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013., a pridonosi održivom korištenju energije u malim zajednicama na Jadranu, kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora kako bi se povećala energetska neovisnost malih zajednica. U projekt je uključeno 17 parneta, a iz Hrvatske sudjeluju: Splitsko-dalmatinska, Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija.


 Temeljni zadatak projekta je definirati energetsko planiranje na razini malih lokalnih zajednica/samouprava (do 10.000 stanovnika), a obuhvaća izradu energetske bilance, projekciju potrošnje, vrednovanje raspoloživih energetskih resursa (obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost, ….). Obuhvaćena je i izrada energetskih planova i njihova provedba temeljem izrađenih studija izvedivosti, koje će se izraditi u okviru predviđenih sredstava za odabranu lokalnu samoupravu.


H
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:57