StoryEditorOCM
Dalmacijaburno na skupštini

SDP udario na Ževrnju: Da splitsko-dalmatinski župan ne radi godinu dana nitko ne bi ni primjetio

Piše PSD.
26. studenog 2015. - 18:28

Može li Splitsko dalmatinska županija funkcionirati bez župana, je li on tek figura ili ključni faktor u njezinom radu?

Oko tog su se pitanja lomila koplja na sjednici Županijske skupštine, a povod je bilo polugodišnje izvješće rada prvoga čovjeka županije.

Govoreći o svom radu u prvih pola godine, župan Zlatko Ževrnja je pocrtao tek neke od najvažnijih projekata.

- Radi se mnogo za ravnomjeran razvoj cijele Županije, odobrena su 23 zahtjeva sa 60 milijuna kuna kredita poduzetnicima, odvajamo za školstvo 690 tisuća kuna izdvojili smo za 54 pomoćnika u 26 osnovnih škola, financiramo izgradnju škola u Šestanovcu, Solinu, na Šolti na Braču je otvoren obnovljeni i prošireni helidrom i samo u sustav hitne medicine Županija godišnje ulaže oko 12 milijuna kuna.... nizao je dio županijskih projekata Ževrnja navodeći kako će istim intezitetom nastaviti i sljedeće godine. Takvo izvješće je revoltiralo vijećnike oporbe, a prvi od njih bio je Zdravko Mulić:

-Cijelo izvješće je pisano u trećem licu, znamo da župan voli protokole, ali voli županiju prikazati kao protočni bojler dok mi u oporbi služimo tek za dekoraciju - kazao je Mulić.

U obranu Ževrnje stali su Kruno Peronja, te Ante Sanader tvrdeći kako je županovo izvješće zapravo pravi primjer dobrog rada županije.

-Jasno je kako oporba konkretno nema što prigovoriti- ustvrdio je Sanader, a na te riječi reagirao je Vedran Lendić iz SDP-a.

-Oporba itekako ima što prigovoriti, ali ne želimo se svađati, već surađivati, no imamo osjećaj da žuapn godinu dana ne dolazi na posao to nitko ne bi primjetio, svi odjeli bi normalno radili.

Na to je 'skočio' Sanader: -Sramotno je tvrditi da nitko ne bi primjetio kad župan ne bi došao godinu dana na posao, pa župan je zaslužan za sve ovo, on je izabrao orkestar, orkestar izvrsno svira, a to je zasluga maestra - poigrao se riječima Sanader. Na kraju je naglasio kako je župan samozatajan i da bi o svojim uspjesima i projektima Županije trebao što više i češće biti u medijima.

Osim izvješća župana vijećnike su zabrinjavale ekološke teme tako je vijećnik Mile Dadić(HDZ) pitao do kada će stado krava zagađivati jedan od izvora Cetine neposredno uz Peručko jezero. Dobio je odgovor da je koncesiju za pašu krava izdalo Ministarstvo poljoprivrede, a o čistoći Cetine i drugih rijeka brinu nadležne službe.

Nezavisni vijećnik Nikša Jajac neugodno je iznenađen činjenicom što u Splitsko dalmatinskoj županiji ima tek 9 mjesta u Skloništu za žrtve nasilja.

-Svaka čast Caritasu, ali čini mi se da smo mi podbacili, što možemo učiniti? -upitao je Jajac. Od nadležnih je čuo kako Županija sufinancira Sigurnu kuću sa 90 tisuća kuna koliko izdvaja i Grad Split. Premda je obljetnica pada Vukovara prošla vijećniku Veljanu Radojkoviću je zasmetalo što nisu pozvani predstavnici lijevog bloka.

-Pijetet se ne smije dijeliti, on je zajednički i zato očekujem da sljedeće godine u Vukovar idu i predstavnici oporbe. - zamolio je Radojković.

Petroslavu Sapunaru, predsjedniku Skupštine, po tko zna koji put nije bilo s govornicima jer su mnogi od njih monolozima premašili vrijeme za nastup ili repliku.


OJDANA KOHAREVIĆ, FOTO: Arhiva/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:13