StoryEditorOCM
Dalmacijasukob na cetini

Zavadile ih lađe i žabe

Piše PSD.
27. listopada 2015. - 08:18

Promjena lokacije utrke autohtonih otočkih cetinskih lađa i izostanak tradicionalne Žabarijade posvadili su članove Sportske ribolovne udruge “Didovina” iz Otoka. Pošto je zbog sukoba s dijelom sada već bivših najbližih suradnika raspustio Upravni odbor i druga tijela predsjednik Sportske ribolovne udruge “Didovina” iz Otoka Frano Erceg sazvao je izvanrednu izbornu skupštinu. Na njoj je Erceg ponovno izabran za predsjednika, a izabran je i novi Upravni odbor od pet članova.

Frano Erceg je morao na rad u Njemačku pa je ovogodišnju utrku autohtonih otočkih drvenih lađa na Cetini organizirao telefonski, preko drugih članova Upravnog odbora “Didovine”. Dogodilo se, međutim, da je unatoč protivljenju Ercega cilj ovogodišnje utrke bio na Kevinoj lađi, a ne na Kerepu kao prošle godine na kojemu su puno bolji uvjeti. Osim toga, sve se radilo u zadnji trenutak, bilo je manje lađa, višestruko manje gledatelja, a izostala je i utrka djece.

Uz utrku lađa najvrijednija akcija koju je do sada organizirala “Didovina” bila je Žabarijada, koja je među Otočanima na najvećoj cijeni i vuče tradiciju kao i drvene lađe. Na Žabarijadi se natječu djeca i to u parovima tako da nasumce odaberu jednu od za natjecanje pripremljenih žaba. Odabranu žabu jedan natjecatelj stavi na centar žabodroma i udari otvorenim dlanom u žabodrom dok na drugoj strani tu istu žabu drugi natjecatelj mami umjetnom žabom. Pobjednik Žabarijade je par čija žaba najdalje skoči.

Ove godine upravo zbog sukoba unutar “Didovine” Žabarijada je izostala.

Sve propušteno ove godine nadoknadit će se dogodine, zaključeno je na izvanrednoj skupštini “Didovine”. Odlučeno je da će se u srpnju na Kerepu održati utrka lađa, a istoga dana organizirat će se i Žabarijada. Nova uprava dala se odmah na posao pa će osam lađa izvučenih iz Cetine popraviti, prebojiti i odložiti u prikladno spremište, a dat će izraditi još osam lađa. Tijekom prosinca na glavnom općinskom trgu u nazočnosti stručnjaka Konzervatorskog odjela iz Splita predstavit će javnu izrada dviju lađa po pravilima Ministarstva kulture o zaštiti njihove izrade.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:22