StoryEditorOCM
ArhivaNe uspijevaju parirati

Lalovac bez konkurencije

Piše PSD.
17. rujna 2015. - 01:20
Boris Lalovac postao je prava enigma za HDZ: na ekonomsku politiku Milanovićeva ministra financija glavna oporbena stranka ne uspijeva naći adekvatan odgovor. Okončanje krize s kreditima u švicarskim francima to najbolje pokazuje.

Tjednima su žestoko kritizirali odluku o konverziji kredita u francima u one u eurima.

Još u ponedjeljak navečer prigovorili su vladajućima da vode najskuplju predizbornu kampanju u povijesti Hrvatske – aludirajući da će troškove vlastite promocije skupo platiti hrvatski porezni obveznici – da bi u utorak, na sjednici saborskog Odbora za financije, ipak podržali Vladino rješenje za franak.

Blijede tri godine

SDP je zadnjih nekoliko mjeseci povukao niz poteza kako bi se, nakon tri blijede godine na vlasti, pred biračima ponovno legitimirao kao izvorno socijaldemokratska stranka. Umjesto slikovnice o ustašama i partizanima – koja je domaćom političkom pozornicom dominirala dugo vremena – iz Banskih dvora lansirana je nova: ona o ovovjekom Robinu Hoodu u kojoj SDP-ova družina iz Sherwooda, predvođena Milanovićem i Lalovcem, štiti malog čovjeka od zlih bankara.

To je koncepcija u kojoj je HDZ zatečen u raskoraku. Šef HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Čorić, inače predavač monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, dugo je vremena promoviran kao čovjek koji će, sa svojom mladošću i svježinom, ali i ekonomskim znanjem, moći parirati SDP-ovoj Vladi.

Zadnjih nekoliko rasprava pokazalo je, međutim, da HDZ nema adekvatan odgovor na predizbornu ofenzivu socijaldemokrata. U glavnoj oporbenoj stranci svjesni su tog problema.

– Objektivno govoreći, teško se nositi s politikom koja u predizborno doba dijeli novce šakom i kapom. Možda smo pogriješili što prije ljeta, kao što je prvobitno i planirano, nismo predstavili naš ekonomski program. Možda bismo onda inicijativu imali mi, ne SDP. Možda bi se onda raspravljalo o našim, ne o SDP-ovim projektima – priznaje jedan saborski zastupnik HDZ-a verziran u ekonomskim pitanjima.

Kadrovska pustoš

Dodatni problem za HDZ je kadrovska pustoš koja na području ekonomije vlada u glavnoj oporbenoj stranci.

Nekadašnja HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić napustila je stranku nezadovoljna Karamarkovim odnosom prema reformi javne uprave za koju se zalagala. Eksperiment s povratkom Đure Njavre u politiku neslavno je propao još u začetku. Bivši potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević gurnut je u stranu, a saborski zastupnik Gordan Marić, oštar kritičar banaka i bankara, već tradicionalno nije u milosti ni jedne vladajuće garniture u HDZ-u.

HDZ dva mjeseca prije izbora nema ekonomsku politiku, niti ljude koji bi je adekvatno branili.

Pa se lako može dogoditi da izbore, za koje su bili uvjereni da će ih lako dobiti, na kraju ipak – izgube.

marina karlović sabolić


Od zamjenika do zvijezde

Boris Lalovac je nakon pobjede Kukuriku koalicije postao zamjenik ministra financija na inzistiranje Zorana Milanovića. Premijer je u svakome ministarstvu želio imati svojeg čovjeka, i Lalovac je trebao biti jedan od njegovih “kontrolora”. No, vrlo brzo pokazalo se da Lalovac dobro i plodonosno surađuje s tadašnjim ministrom Slavkom Linićem. Zajedno su proveli projekt fiskalizacije, a kada je Linić predložio uvođenje poreza na nekretnine, a Milanović mu se usprotivio, Lalovac je stao na Linićevu stranu. Ipak, nakon što je Milanović odlučio “najuriti” Linića iz Vlade, Lalovac je objeručke prihvatio Milanovićevu ponudu da postane novi ministar financija. O ponudi pritom uopće ne obavijestivši svojega tadašnjeg šefa Linića.


Prednosti aktualnog ministra

• mlad, svjež i nepotrošen političar
• radio u privatnom financijskom sektoru
• dvije i pol godine u Vladi učio uz Slavka Linića
• spreman vući energične poteze


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:27