StoryEditorOCM
Dalmacijaciklona franciska

Olujno nevrijeme zahvatilo šire splitsko područje

Piše PSD.
4. rujna 2015. - 23:02

Olujno nevrijeme zahvatilo je večeras šire splitsko područje, jaka kiša obrušila se na trogirsko zaleđe, zatim na Stari grad, Milnu na Braču, temperatura se posvuda spustila za više od deset stupnjeva. Sve ovo dogodilo se u režiji ciklone Franciska koja je, prema najavama, stigla na naše područje tijekom petka, te donijela olujno jugo, grmljavinske pljuskove od sjevera do juga.

Zatim se ciklona premjestila sjevernije, na zadarsko i šibensko područje, no nije donijela veće oborine, no zato je nešto poslije na udaru bilo trogirsko zaleđe pa je u Ljubitovici u kratko vrijeme palo više od 20 litara kiše po metru četvornom. U isto vrijeme olujno neverijeme s jakim jugom i kišom obrušilo se na otoke, u Starom gradu na Hvaru se zbog jakog juga podiglo more, a slično se ponovilo i u Milni na Braču.

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i sam Split, u okolici su zabilježeni olujni udari juga, a mnoge je ova kiša zatekla nespremne na gradskim i prigradskim ulicama. Ciklona Franciska, ohladila je zrak, na otocima je petak navečer je uz kišu donio osjetno osvježenje od sjevera do juga, u Bibinjama samo 20 stupnjeva, na Dugom otoku 22, a uz jaku kišu zahldilo je i na otocima splitskog arhipelaga; na Braču 20, na Visu 22, u Hvaru 23 stupnja, Najsjvežije je u Zagori, u Miljevcima se mjerilo tek 19, u Muću i Lovreću 22 stupnja.

Prvi tjedan klimatološke jeseni tako je Jadranu donio jesenski ugođaj, a promjenjivo vrijeme s kišom i grmljavinom zadržat će se nad Dalmacijom i tijekom subote, s tim da bi u noći sa subote na nedjelju utjecaj ciklone počeo slabiti. Potvrđuje nam to Rade Popadić iz Crometea: -U Dalmaciji će biti promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja.

Na sjevernom Jadranu kiša će biti česta, ponegdje se očekuju jači grmljavinski pljuskovi, a lokalno tijekom dana može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru... U Dalmaciji se više oborina očekuje u sjevernoj, a najmanje u dijelu srednje i južnoj Dalmaciji, gdje oborine ponegdje mogu biti tek simbolične. Ipak, ne isključuje se mogućnost lokalno jakog grmljavinskog nevremena, te čak i pijavica na moru. - kaže Popadić. Posebno se upozorava na one koji su na moru jer lebić na moru povremeno može imati olujne udare.

Meteorološke arhive bilježe kako je u isto ovo vrijeme prije 22 godine u noći sa 4. na 5. rujna Jadran bio na udaru velikog nevremena, a obilne kiše donijele su otoku Iloviku nevjerojatnih 250 litara po metru četvornom.


OJDANA KOHAREVIĆ


18:30 - Unatoč zloslutnoj vremenskoj prognozi i tamnim oblacima na horizontu, Korčulani su ujutro krenuli “svak o svom poslu”, ne mareći za grmljavinu koja je prijetila izdaleka. Ipak, nešto prije 10 sati, tjerani prvim kapima kiše i zapadnim vjetrom u jačanju, pohitali su prema obližnjim krovovima i nadstrešnicama te se, priznavši poraz većoj sili, sklonili na sigurno.

Nevera koja je, krenuvši iz Vele Luke, poharala i natopila dobar dio otoka, vrijedne je berače grožđa potjerala iz vinograda, a nehajne kupače s plaža.

– Taman smo bilu na Humu, obilježavali stazu za sutrašnju utrku, kada je stvar počela djelovati ozbiljno. Smjesta smo se zaputili prema Veloj Luci i nekih petstotinjak metara prije prvoga krova počelo je pljuštati. Sklonili smo se u zadnji tren. Bio je to pravi žestoki neverin. Iz kafića na rivi nije se vidjelo more od kiše pomiješane s prašinom koju je vjetar dizao s mora – kazao nam je Marko Herman iz Splita, koji u Veloj Luci priprema Tracking utrku.

I u Turističkoj zajednici Vele Luke ovo su nevrijeme shvatili ozbiljno pa su na nekoliko minuta isključili svu elektroničku opremu i kroz prozore promatrali podivljalu prirodu. Kako nam je kazao Dorijan Dragojević, direktor tamošnjega TZ-a, takvog nevremena nije bilo odavno.

– Po ulicama su letjele grane od palmi i suncobrani, a kiša se slijevala u potocima. Iako je bilo uzbudljivo, nikome to ne bih poželio. Sve u mjestu je stalo. U tih sat i pol, dva palo je više od 50 litara kiše po četvornome metru – istaknuo je ovaj Velolučanin, u šali dodavši kako su to draži posezone.


T. Giovanelli
Foto: Marin Baričević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:23