StoryEditorOCM
Dalmacijadođite na JAHANJe

Tihomir Lelas zna znanje: Ranč pun konja i tovara - eto posla Imoćanima

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 13:41
Jedini spas za vojsku nezaposlenih Imoćana, osim odlaska na rad u inozemstvo, svakako je malo poduzetništvo, otvaranje novih radnih mjesta u okviru obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, raznih obrtničkih firmi, ruralnog turizma... Zato je i svaki iskorak u tom pogledu dobrodošao. Svjedočili smo lijepom primjeru poduzetničkog duha kod sve traženijega ruralnoga turizma. Naime, Tihomir Lelas iz Imotskog već godinama ima svoju turističku agenciju, svakako i “dobar nos” za poduzetništvo.

Osluškujući što turistima, koji sada u sve većem broju s morskih destinacija dolaze u Imotski i Imotsku krajinu treba, na prostoru od oko 2,5 hektara u okružju svoje kuće otvorio je ranč. I to ranč zanimljiv za imotsko podneblje. Na njemu je velika štala s nekoliko rasnih konja, dva ponija, par magaraca (tovara), ograđeni prostor za terapeutsko jahanje, prostor za početnike u jahanju konja. Sve to oplemenjeno je pješačkim stazama u predivnom ambijentu prirodne suhe kraške vrtače, dječjim igralištima, s puno zelenila i onoga danas najtraženijega - mira i tišine.


- Jest, osluhnuo sam što je potrebno ljudima, ne samo gostima sa strane već i mojim Imoćanima. Projekt je još u fazi razvoja. Treba doći i ugostiteljski objekt, pa onda na malom brežuljku sjenice za odmor gostiju. Ono što je važno, nisam koristio poticaje države i banaka, sve sam to napravio od svoje ušteđevine, tako da mirno spavam. Trenutačno je zaposleno dvoje ljudi, a ubrzo, nakon dovršetka cijelog kompleksa, još njih desetak dobit će posao, radno mjesto u blizini svoje kuće. Pa, vidjet ćemo, nadam se da neće stalno biti kriza - veli nam Tihomir.

- Puna pohvala ovakvom projektu. To je ono što Dalmatinska zagora ima i što mora nuditi turistima. Mir, čistoću i ljepotu toga našega krša, zdravu hranu. Ovdje se mogu napraviti i vrlo popularne biciklističke staze, staze za šetnje i treninge, što je sada trend u turističkoj ponudi, uz ovu izvrsnu gastronomsku ponudu koju već imate - izjavio je prilikom otvaranja ranča direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Prigodom otvaranja prvoga imotskog ranča skupina likovnih umjetnika iz Splita oslikala je desetak vrlo lijepih radova okružja ranča, imotskih ljepota. Njihove slike bit će na aukciji ponuđene građanima. Cijeli prihod od prodanih slika ići će za djecu s posebnim potrebama Imotske krajine.

BRACO ĆOSIĆ



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:35