StoryEditorOCM
Dalmacijaakcija u Radošiću

Zavezao se lancem i spriječio postavljanje bazne stanice

Piše PSD.
5. svibnja 2015. - 01:08
Mještanin sela Radošić kraj Sinja Nikola Crnac spriječio je uz pomoć sumještana u ponedjeljak ujutro postavljanje bazne stanice na obiteljsku kuću usred sela. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) od Crnca je doznala kako se ovaj 55-godišnji umirovljenik debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera Tele2 kamionom doveli u Radošić.

Radnici, šokirani neočekivanim činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja. Bazna stanica trebala je biti postavljena na (praznu) obiteljsku kuću u vlasništvu Renata Aščića, koji ne stanuje u Radošiću, nego u Splitu. Za namjeru operatera Tele2 da antenu postavi skrivenu u dimnjak na kući u čijoj je neposrednoj blizini više kućanstava, mještani su saznali prije nekoliko mjeseci.

Zabrinuto zbog potencijalno kancerogenog elektromagnetskog zračenja, cijelo selo se tada diglo na noge i prosvjedovalo, potpisivalo peticiju, ali operater je ostao pri nakani da postavi baznu stanicu. Budući da po hrvatskim zakonima susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola, teleoperater je mogao neometano nastaviti s radovima.

Međutim, Nikola Crnac, prvi susjed sporne kuće, odlučio je, uz pomoć i podršku mještana i sinjskog vijećnika Mire Bulja, preuzeti stvar u svoje ruke.



PSD, FOTO: ČITATELJ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:10