StoryEditorOCM
Dalmacijašestanovac

Brizan oteo titulu Zekonji: održana prva od ukupno četiri bikijade

Piše PSD.
7. travnja 2015. - 01:38
U jednoj od najzanimljivijih borbi prve od ukupno četiri bikijade koje će se kroz ovu godinu održati u općini Šestanovac, bik Brizan u vlasništvu Tonća Mandušića pobijedio je aktualnog šampiona Hrvatske u teškoj kategoriji, Zekonju od Vinka Mamuta.

U neizvjesnoj borbi, a uz frenetičnu podršku oko tri tisuće posjetitelja seoske koride koja se u organizaciji Mesne industrije Šakić održala u Santrića avliji točno na izlazu s autoceste u Šestanovcu, Brizan je poput starog i iskušanog megdanđije oduzeo titulu dosadašnjem hrvatskom prvaku Zekonji.

Od ostalih od ukupno petnaest borbi, za istaknuti je pobjeda Medonje od Ivana Popovića-Bilića, koji je svladao Binga, ljubimca Ivana Šakića, te sraz bika Bijelog također u vlasništvu Ivana Šakića i Cunamija u vlasništvu Nevena Hrstića,u kojoj je deblji kraj izvukao ovaj potonji.

Kada bismo htjeli sažeti ovogodišnju bikijadu u Šestanovcu onda bi to najrelnije bilo opisati kao u onoj đačkoj lektiri Petra Kočića o biku Jablanu:

Odmah po ulasku u koridu bikovi počeše bukati, kopati prednjim nogama, zanositi, rebriti, sve dok silno ne grunuše rogovi od rogove. Stoji prasak, lom. Zemlja se kruni ugiba pod njima, a mnoštvo viče, sokoli sudionike sve do trenutka kada bi jedan od lukavijih posrnuo ko đoja na desno koljeno prednje noge poduhvativši svog protivnika.

I što je najzanimljivije ovakav je epilog bio u skoro svim borbama, što ovu bikijadu stavlja uz bok onih najzanimljivijih nadmetanja koji su se u proteklih desetak godina “odigrale” u Šestanovcu.

Piše i snimio: ante nejašmić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:50