StoryEditorOCM
DalmacijaŽENA ZA KORMILOM

Elida Marković: Mladi s idejom, dobrodošli u obrtništvo

Piše PSD.
2. travnja 2015. - 01:14

Elida Marković, dugogodišnja predsjednica Sekcije frizera, članica Upravnog odbora i Skupštine Udruženja obrtnika Split te Skupštine Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, izabrana je za predsjednicu Županijske obrtničke komore.

Iako je rođena u Splitu, odrasla je i školovala se u Njemačkoj, gdje je započela rad u struci, zatim se vraća u Hrvatsku početkom osamdesetih, u privatnom poduzetništvu je još od 1981. godine, a trenutno u svom frizerskom salonu “Elida” ima troje zaposlenih. Kako kaže, ova funkcija za nju je nagrada, ali i odgovornost:

- Smatram da je strukovno udruživanje kroz cehove osovina i glavni pokretač Obrtničke komore i kao predsjednica posebnu ću pozornost obratiti na poboljšanje kvalitete rada svih cehova. Intenzivno ću pratiti njihov rad i prisustvovati sjednicama kako bih mogla što bolje prezentirati njihove probleme i ideje za poboljšanje kvalitete rada u struci - kaže Marković.

Založit će se za poboljšanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja novih obrtnika za rad jer je “naš sustav u tom smislu zastario i ne prati stvarne potrebe za suvremeni rad u obrtima, a također je nužno što hitnije izraditi novu reprezentativnu web-stranicu kao osnovni izvor komunikacije s obrtnicima, preko koje će obrtnici moći iznositi svoje probleme i upite, te kroz forume razmjenjivati iskustva s drugim obrtnicima”.

Obrtnici su na prvom mjestu

- Na stranici je potrebno upoznavati obrtnike s njihovim pravima i obvezama, promjenama propisa, novostima iz struke i poslovnim mogućnostima na tržištu, kao, primjerice, redovito izvještavanje o svim otvorenim pozivima i natječajima za sufinanciranje projekata obrtnika - kaže Marković.

Kriza je zahvatila cjelokupno gospodarstvo, pa tako i obrtništvo.

- Činjenica je da su mnogi obrtnici u ovom razdoblju štedjeli i racionalizirali svoje poslovanje, pa sada spremniji dočekuju prve znakove gospodarskog oporavka, i vjerujemo da su pred obrtništvom bolja vremena, da su rezanja i štednje iza nas, a ulaganja i širenje poslovanja pred nama. Međutim, nećemo pesimizam, hoćemo privući mlade ljude te im svakako poručujem da, ako imaju ideje za pokretanje poslovanja ili projekte, neka budu uporni te da nam se za pomoć i savjet obrate izravno u Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije - poručuje njezina predsjednica.

Na kraju drži kako obrtnici trebaju plaćati komorski doprinos.

- Smatram da je koncept komorskog sustava dobro zamišljen i i te kako ima svoj smisao kada bi udruženja i komore ispunjavale svoje zadaće. Međutim, dogodilo se da su pojedina udruženja i komore zaboravile da su tu zbog obrtnika i više postojale zbog samih sebe nego zbog obrtnika.

Osobe na rukovodećim pozicijama u komorskom sustavu nikada ne smiju zaboraviti da su obrtnici u komori na prvome mjestu, zbog njih i za njih postojimo. Zato je potrebno naporno raditi na izgradnji modernog i dinamičnog komorskog sustava koji će biti spreman odgovoriti na izazove s kojima se obrtnici susreću - napominje Marković.

Ojdana Koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:56