StoryEditorOCM
DalmacijaJE LI DITE KRIVO?

Majci sa Sirobuje tete poručile: Svoga maloga ‘plačljivca’ ispišite iz vrtića; Voditeljica: To nije istina!

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 22:24
Na djecu smo svi osjetljivi, pogotovo onu najmanju, pa kada vam iz vrtića, gdje ste smjestili svog mališana, traže da ga ispišete - jer ne prestaje plakati - i te kako vas vrijeđa. A upravo se to dogodilo jednoj majci sa splitske Sirobuje (A.B., podaci poznati redakciji) koja je svoga sina od dvije godine i 9 mjeseci smjestila u privatni vrtić “Mali mornari” u Podstrani.

- Nije vam ugodno kada vam odgajatelji kažu kako vaše dijete svojim neprestanim plačem ometa drugu djecu u vrtiću, pa vam sugeriraju, po nekom zakonu, da ispišete dijete iz skupine jer se ne može adaptirati na boravak u vrtiću – počela je svoju priču mlada majka (podaci poznati redakciji).

Dnevno po tri sata

Ona je lani upisala sina u vrtić za godinu 2014.-2015., te platila takozvano čuvanje mjesta za dijete, u srpnju i kolovozu po cijeni mjesečnog boravka koji iznosi 650 kuna. Radi se o popodnevnoj smjeni od 14 do 20 sati, no njezin mali “plačljivac” ni jedan dan nije u vrtiću ostao duže od tri sata.

- Plakao je, odvajanje je na njega djelovalo stresno, nije se mogao prilagoditi, pa smo po njega dolazili nakon tri sata boravka tijekom cijelog rujna. Pred kraj tog prvog mjeseca tete u vrtiću upozorile su supruga da ako nam sin ne prestane plakati i smetati drugim mališanima, trebamo sami odlučiti ima li smisla i dalje ga dovoditi u grupu.

Ispisali smo ga, jer imamo, srećom, pomoć baka-servisa, no strašno nas je naljutilo potraživanje ravnateljice vrtića da platimo iznos za pola mjeseca, odnosno 325 kuna, premda je naše dijete u vrtiću u listopadu bilo tek šest dana po tri sata. 

Pojasnila nam je ona kako je ispisivanje najbolja opcija za našega mališana koji se nije adaptirao, te kako bih trebala biti sretna što su mi dijete primili, a nije s područja Podstrane – priča nam dalje mlada majka, koja je zatraženi iznos podmirila, no opet je u istom problemu, za ovu godinu čeka je upis u vrtić i tog “plačljivca”, ali i mlađeg djeteta.

Za mjesto se već raspitivala u drugim vrtićima, u Žrnovnici i Mutograsu, gdje je, kao i više drugih roditelja, tražila upis djece koja su također bila u vrtiću “Mali mornari”. Te također i – ispisana...

’Sve je u kartoteci’

Stoga smo upitali Maju Ledenko, voditeljicu vrtića “Mali mornari” u Podstrani, o čemu se radi.

“Gospođa je izrazila nezadovoljstvo radom dječjeg vrtića, pri čemu je iznijela čitav niz neistina, no u cilju zaštite privatnosti djeteta neke od manje važnih detalja namjerno ću izostaviti. Već od samog početka kod djeteta su bile izražene značajne smetnje adaptacije - prekomjerno plakanje tijekom cijelog boravka u vrtiću - o čemu su roditelji bili obaviješteni.

Kako niti nakon mjesec i pol boravka djeteta u vrtiću nije postignut nikakav napredak, s roditeljima je obavljen razgovor. Nakon toga je gospođa donijela odluku da dijete ispiše iz vrtića. O svemu navedenom postoje detaljni podaci u kartoteci vrtića (pedagoška dokumentacija, svakodnevna opažanja odgajateljica, potpisani ispisni listić...) i navedene podatke je lako provjeriti”, stoji u priopćenju Maje Ledenko, kao i sljedeće:

“Uvredljiva je i meni osobno vrlo bolna izjava majke kako joj je sugerirano da se prvenstveno podmire financijske obveze prema vrtiću, a da su potrebe djeteta u drugom planu. Od prvog trenutka bili smo korektni, imali profesionalan i iskren odnos, o čemu mogu posvjedočiti djeca, odgajateljice i roditelji.

Stoga me jako rastužila činjenica kako se gospođa odlučila medijski obrušiti na vrtić četiri mjeseca nakon samog događaja, te napominjem da se u našem vrtiću strogo držimo pravila i dogovora, pri čemu nema upisa preko reda, niti upisa povlaštenika.

Primjer gospođe najbolja je ilustracija - za njeno dijete vrtić nije imao financijsku potporu (subvenciju) općine Podstrana jer dijete nema prebivalište na teritoriju općine Podstrana. U vrtiću smo mogli, a nismo, upisati dijete iz Podstrane s liste čekanja i financijski povoljnije proći. Gospođi, sada kao i ranije, stojimo i dalje otvoreni za sve njene nedoumice, upite ili pojašnjenja koja će trebati.”

I dok se odrasli dopisuju, dijete je i dalje izvan vrtićke skupine, bez prilike za adaptaciju na igru sa svojim vršnjacima, bez pedagoške pomoći kako bi se prilagodilo skupini, prvo u vrtićkoj, a zatim i u školskoj dobi.

Sandra Barčot
snimio JOŠKO PONOŠ / CROPIX

U jaslicama 4 sata i 50 minuta koštaju kao - pola mjeseca

Majka djeteta od 19 mjeseci ima svoju priču - mališana su 19. ožujka upisali u splitski vrtić “Čarobni pianino”, prvi dan s njim u prostorijama jaslica proveli su 35 minuta, plativši za mjesečnu naknadu od 500 kuna, te 130 kuna upisnine. (Redakcija je u posjedu cjelokupne korespondencije roditelja, uprave vrtića i odvjetnika).

- Drugi dan sina je doveo moj suprug i s u vrtiću proveo 40 minuta, te ga ostavio pola sata s tetama i drugom djecom, nakon čega je došao po njega. Treći dan naš sin je proveo u jaslicama od 9.40 do 11.10. Četvrti dan ga ja dovodim u 9.20 i dolazim u 11 sati, no prisustvujem i ružnoj sceni – jedan dječak je mog sina, bolje reći njegovom glavom lupao o staklena vrata vrtića, priča majka.

“Šokirana viđenim i nebrigom odgajateljice”, kaže, dijete je odlučila ispisati jer joj nisu pružili “ni uslugu njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i skrbi o djetetu”, kako piše u ugovoru, jer je dijete na zapešću ruke imalo tragove - ugriza. Zatražila je povrat novca jer su platili za cijeli mjesec i upisninu, a dijete je u jaslicama provelo točno 4 sata i 50 minuta, a da nije ni ijedan dan imalo obrok ili koristilo strunjače za spavanje. Uprava vrtića, međutim, nije bila baš spremna na povrat tih 500 kuna (bez upisnine), i tek nakon žalbe i najave daljnjih postupaka, roditeljima je vraćeno pola mjesečnog izdatka.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:00