StoryEditorOCM
Dalmacijaraj na zemlji, ali...

Milna - mala općina velikih svađa i podjela

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 00:40
U Milni / milina. Ma, raj na zemlji! Tko bane sa strane, pa ne zna za probleme, poželio bi ostati zauvijek. Stvarnost je, barem ona politička - drukčija. Bivši načelnik Frane Lozić (SDP) osuđen je nepravomoćno zbog zloporabe položaja na deset mjeseci i četiri mjeseca uvjetno, a općina koju je vodio u četiri mandata opterećena dugovima kao Grčka.

Prava mediteranska štorija - sunce, more i skandali garnirani kaznenim prijavama, presudama, sumnjama u pronevjere...Milna je u jednom trenutku ostala bez načelnika, župnika i liječnice, međutim, situacija se popravlja: svećenik se vratio, i liječnik će brzo biti tu, a načenika ili načelnicu, svejedno, birat će u nedjelju. A, kako ona - nedjelja - pada na Dan žena, prva je sugovornica nezavisna kandidatkinja Anka Brkuljić, koja misli da bi mogla bolje voditi općinu od prethodnika, ali to neće, priznaje, biti lako.

- Realno, mi na raspolaganju imamo pet milijuna kuna bez državnih dotacija, a ukupni dugovi su oko šesnaest milijuna. Općina ima blokiran račun na kojem može raspolagati sa samo 380 tisuća kuna, koliko nam je ostavljeno za hladni pogon - objašnjava Brkuljić, i sama zaposlenica te nesretne, siromašne općine.

- Naravno, prvo bi trebalo postići kakav takav dogovor s tvrtkom “Hansen” koja nas je blokirala, a nakon toga rješavati barem ove manje dugove koje imamo kako bismo se oslobodili tereta. Milna je prilično zapušteno mjesto koje vapi za komunalnom obnovom. Imamo obilaznicu na kojoj javna rasvjeta radi tuta forca, a da to nikome ne triba, a s druge strane u mistu ima neosvijetljenih ulica di te uvečer straj proć da ne bi popuza - govori Anka, koja misli da je novoj vlasti prioritet izvući mladost iz kafića.

- Tili ne tili, to su mista na kojima se dogodi i zlo. Zato mislim da bi općina mogla, unatoč svim problemima, izdvojiti novac za obnovu društvenih prostorija za mlade - tvrdi Brkuljić i pokazuje nam kroz ponistru jedan nedovršeni objekt koji bi sutra mogao biti mjesto okupljalište mlađarije.

- Da van rečen pravo, triba s ljudima malo i razgovarat. Ljudi su posvađeni, jedno je naselje protiv drugega, a to svakako moramo prominit.

HDZ-ova vertikala

I druga žena koja pikira na mjesto načelnice - Anamaria Rošin (HDZ), misli isto. Bivši je načelnik, kaže, jako slabo komunicirao s ljudima koji su u stalnom ratu.

- A, svit triba barem saslušat - konstatira Anamaria koja je Split prije par godina zastalno zamijenila Milnom, pa optimistički gleda u budućnost.

- Naravno, prvi bi zadatak bio oformiti stručnu radnu skupinu koja će pretresti svu dokumentaciju koju je za sobom ostavio Lozić, a onda početi pregovore s “Hansenom” o deblokadi računa. Tražit ćemo od njih da nam dadu samo malo vremena da prodišemo, da oživimo neke projekte iz kojih bismo crpili novac, a kako bismo kasnije mogli podmiriti nastali dug - elaborira Anamaria Rošin koja svoju najveću prednost vidi suradnjom s budućom, kaže, HDZ-ovskom Milnom, sa Županijom splitsko-dalmatinskom koja je također pod kapom iste stranke i u kojoj je nekoć radila.

- A, kako očekujemo i pobjedu na parlamentarnim izborima u Zagrebu, imali bismo političku vertikalu uz pomoć koje bismo rješavali nagomilane probleme. Evo, Milna, Ložišća, Bobovišća i Bobovišća na moru, danas nemaju izravnu brodsku liniju sa Splitom, a to je stvarno neshvatljivo. Je li moguće da ni jedan od tih katamarana nije moga takat i Milnu? To ćemo svakako popraviti - obećava Rošin, koja računa i na novac iz EU fondova.

Samo, tko bi dao sredstva jednoj maloj općini koja duguje šest puta više nego što ima?!

- A, tko kaže da se općina mora pojaviti kao ta koja traži novac? Imamo mi i komunalno poduzeće i druge koji kvalitetnim projektima mogu konkurirati za sredstva i uložiti ih u Milnu - uvjerena je.

Ona, kao i Anka Brkuljić, računa na potporu mladih s kojima se već zbližila radeći u Centru za kulturu, a koji je, veli, oživio mjesto u prigodama kakve su proslava Nove godine ili maškare.

Sramnih pet posto

I treća kandidatkinja za načelnicu (jel bi to bilo poteštaticu?) jest žena - Katija Buzolić. A, ona Milnarane predizbornim plakatima poziva na “važnu ćakulu, bokun spize i dvi pisme”: A, što bi to šjora Katja s biračima - a ima ih 1030 u općini - ćakulala?

- Razlozi zbog kojih se kandidiram za načelnicu jesu potreba da svojim znanjem, iskustvom i sposobnostima pomognem našem mjestu i mjestima koja pripadaju Općini, a koja su postala taocem nesavjesnog rada dosadašnjeg načelnika. Radi se o dvostrukoj prodaji općinskog zemljišta, zbog koje je dosadašnji načelnik nepravomoćno osuđen. Rezultat toga je i blokada općinskog računa. Stvarno dugovanje općine nikome, pa ni meni kao dosadašnjoj vijećnici nije poznato.

Imam u pripremi dva idejna projekta na općinskom zemljištu, i to u “Šumici” i poslovnoj zoni “Zabrižak”.
Pripremajući te projekte, nedavno sam otkrila da je općina izgubila u parnicama oba zemljišta, odnosno da su uknjižena na državu tijekom 2013. godine, stoga što na rasprave zaduženi od strane općine nisu odlazili, niti uložili prigovor na rješenja o tim predmetima?!

Šokiralo me i da je općinska zgrada, u kojoj je dućan Berica, došla pod sudsku ovrhu prije dva mjeseca zbog naplate dugovanja. Prioritet je te tri vrijedne nekretnine vratiti, uknjižiti na Općinu Milna, jer su vrijednost same po sebi, a i zbog mogućnosti koje Općina ima upravljajući njima - kaže Buzolić i objašnjava da bi mogla unedogled nabrajati sve probleme: nedovršenu kanalizaciju, sudske sporove zbog neplaćenog zemljišta vlasnicima za obilaznicu, prometnu povezanost.

- Smatram da bez novih investicija nema napretka, zato ću odmah pozvati sve ozbiljne investitore i izaći im u susret. U dosadašnjoj Odluci o komunalnom doprinosu, iznosi koje svaki investitor mora platiti su enormno visoki, najveći u Hrvatskoj. Zamislite, ta odluka ima odredbu da se investitor koji će zaposliti pedeset ljudi, oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa za sramnih pet posto. To je samo znak koliko se u općini vodilo računa o investicijama i otvaranju radnih mjesta - kaže Buzolić čiji je slogan “načelnica bez plaće i praznih obećanja”

Trbuhom za kruhom Hasesovac

Nikša Hržić
pravi je šparanjožasti Bračanin. On misli i da se sa 380 tisuća kuna koje je država Milnaranima nakon blokade ostavila na raspolaganju, može nešto napraviti.

- Može sigurno, i to je dovoljno, samo treba dobre volje. Za komunalni izgled mjesta imamo i sada para, a ove velike dugove moramo rješavati u dogovoru sa Županijom i Vladom. Općina treba dignuti kredit kojim bismo vratili pola dugova, a ostalo bi pomogli Županija i država - nada se Hržić.

E, sad, ima li nade za Milnu, valjda ima, a da je dobro - nije. U mjestu je puno starih, napuštenih kuća, koje svjedoče da se odavde stalno iseljavalo trbuhom za kruhom. Šjora Vinka Lozić se sjeća boljih vremena.

- Prvi val je krenija još iljadu i devesto četrnaeste kad je bila peronospora, a kasnije se odlazilo kako se gasila industrija. U “Sardini” je radilo sto ljudi, u “Brodoremontu” osamdeset. Istina, trideset i pet ih je kasnije prešlo u ACI-ja, ali kako se koje radno misto gasilo, a dica išla u srednju školu, broj stanovnika je konstantno pada. Sad više ni brodsku liniju nemamo. E, lipa moja Milna na šta je došla...

Piše Saša Ljubičić
Snimio Mario TODORIĆ/CROPIX

Ko oće radit, može lipo živit

Robi je jedan od najboljih iznajmljivača na otoku. Prvi mu gosti stižu već u svibnju. Kaže da Milna, unatoč svemu što se govori i piše, ima sjajnu perspektivu i da nema nikakvog razloga da se plače mižerija.

- Ovde ko oće radit - može lipo živit. Samo triba zasukat rukave, zapet, i svi za jedan štap. Ja san apolitičan, mislin da sve te razlike u mistu triba privladat, ljude izmirit i vuć naprid. Ma, nema straja za Bračane: masline, loza, brodogradnja, riba, turizam..., samo malo više sloge u Milni i suradnje, i neće nan bit kraja. Virujte vi Robiju!

Lozić: Obranio sam se od 143 kaznena djela!

A, šta da vam kažem, od 140 kaznenih djela za koje su me teretili, obranio sam se u 143, a i za ono što još nisam, više će instancije, nakon žalbe, presuditi u moju korist. Nije istina da je Općina Milna bez novca, osam milijuna kuna je na posebnom javnobilježničkom računu, i da bivše Općinsko vijeće nije glasalo da se žalimo na odluku Trgovačkog suda, do blokade nikada ne bi ni došlo. SDP sve radi transparentno i na isti način: prve dvije godine mandata tehnički pripremamo projekte, a i sami znate kako je teško doći do dozvola, a nakon toga idemo u realizaciju. U mome mandatu, s novom pročelnicom, učetvorostručili smo općinske prihode!

Građanima mogu obećati da ću sve ono za što sam dobio dozvole i realizirati u novom mandatu. Bio bih sretniji da su vijećnici, umjesto neizglasavanja proračuna, tražili da se ide na referendum, da misto odluči, a ne pojedinci u Vijeću, ali kad je tako - neka bude. Vjerujem u još jednu pobjedu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:41