StoryEditorOCM

Parčina: Kaštelima nedostaju smjernice za razvoj turizma

Piše PSD.
27. veljače 2015. - 10:42
Kaštela imaju veliki potencijal, samo ga ne znamo iskoristiti. Je li ovo što sada nudimo dovoljno za kvalitetno bavljenje turizmom, što se može i mora učiniti kako bi se ovom gradu makar djelomično vratio nekadašnji turitički sjaj, kada smo uz Opatiju bili perjanica turizma? To su tek neke od tema o kojima se raspravljalo na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, pod nazivom “Stanje i potencijali u turizmu”.

Može se više i bolje

Vijećnicima i gostima o stanju u turizmu izlagali su Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela, dok je Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja Grada, predstavio dio kulturnih i povijesnih vrijednosti koja Kaštela imaju, a mogući su dio zanimljive turističke ponude.

U županiji i gradu bilježi se stalno povećanje broja gostiju, što je pokazatelj da turizam može više i bolje.
HDZ-ov vijećnik Branimir Matijaca iznio je najviše kritika na rad Turističke zajednice koji se mogu otkloniti većim angažmanom TZ i gradske uprave, kao i samih građana.

Krenuo je od mogućnosti povećanja broja plaža, njihove opremljenosti i nedostataka, pomanjkanja multimedijalne turističke infosignalizacije, koja bi goste, posebno one u tranzitu, usmjerila priobalnom dijelu grada, Kozjaku i slično.

- Turisti koji nam dolaze na stranicama Turističke zajednice ne mogu ništa pročitati. Ni gdje bi večerali ni gdje bi proveli večer. Mogu jedino ako će ne brzinu proći tečaj hrvatskog jezika, jer drugoga nema. To nije turizam kakav nam treba - kazao je Matijaca.

Usporedio je Kaštela s Omišom, jer se radi o sličnim uvjetima i sličnom broju smještajnih kapaciteta, te je naglasio kako su Omišani u prošloj godini ostvarili broj gostiju 2,5 puta veći nego Kaštela, iako Kaštela imaju prednost postojanja zračne luke i nautičke luke na svom području.

Stanovi zjape prazni

- Mi trebamo imati proizvod da bismo taj proizvod prodali – zaključio je na kraju Matijaca.

Nezavisna vijećnica Marinka Parčina upozorila je da “Kaštelima nedostaju smjernice za razvoj turizma”, a Joško Berket zaključio kako “Kaštela moraju imati dobar standard za pozvati goste, a turizam mora donijeti poboljšanje standarda”, te kako “Kaštela nisu iskoristila sve što im je Bog dao”.

SDP-ovac Dražen Đaković ustvrdio je da je nužna promjena odnosa TZ i Grada prema turizmu. Dotakao se i pitanja brendiranja pojedinih djelatnosti ili proizvoda.

- Imate priču o Miljenku i Dobrili, no kome smo to prodali. Smisao brendiranja i jest prodati proizvod, a mi to nismo učinili. Jamčim vam da za tu priču ne znaju ni u Solinu, a kamoli negdje dalje. Mi nešto promoviramo, ali na tržište ne dopire – zaključio je Đaković.

Nezavisni vijećnik Ivan Kovač iznio je svoj stav kako grad ne zna u kojem smjeru ići, a pri tome postoji kaos u prostoru, nema se previše mogućnosti, nedostaje sadržaja i kao da se sramimo onoga što imamo.

O temi turizma govorio je i gradonačelnik Ivan Udovičić, kazavši kako je važno da svatko da svoj doprinos, a među onom o čemu je govorio je i podatak kako u više od polovine postojećih stanova u Kaštelima nitko ne živi, a radi se o više od desetak tisuća stanova, te kako je to određeni potencijal iskoristiv u turizmu.

Tristički djelatnik Ivica Šunjerga i predsjednik udruge privatnih iznajmljivača Ivan Maljković, iznijeli su dio onoga s čime se susreću u bavljenju turizmom te svoje kritike i prijedloge.

jakov žarko
snimio Zvonimir Barišin / CROPIX

Obilježavanje Dana grada

Proslava Dana grada Kaštela bit će obilježena brojnim događanjima koji su jučer počeli tradicionalnim projektom ‘Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću’. Sudionici projekta su djeca OŠ “Bijaći” i OŠ kneza Trpimira, a isti dan je predstavljen i priručnik “Očuvanje i održavanje kaštelanske tradicijske arhitekture“ autorice Marijete Babin.

Braniteljska udruga “Lučonoše Domovinskog rata“ organizirala je memorijalni hod u spomen na branitelje Domovinskog rata, bit će proglašeni pobjednici literalno-likovnog natječaja “Kaštelanske štorije“, i najuspješniji sportaši za 2014. godinu. Koncert klapA “Neverin” i “Subrenum” iz Župe dubrovačke, te svečani koncert orkestra HRM-a i solista (Helena Bastić i Saša Jakelić) upotpunit će zabavna događanja, a održat će se i 12. Večer kaštelanskih vinara. Središnji događaj je svečana sjednica Gradskog vijeća koja će se održati u hotelu “Resnik”, 4. ožujka s početkom u 11 sati.
J.Ž.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:51