StoryEditorOCM
DalmacijaZRAČNA LUKA SPLIT

Lukša Novak: Širimo putnički terminal i ne razmišljamo o kupnji zemljišta ‘Staklenika’

Piše PSD.
9. siječnja 2015. - 18:13
Ovoga trenutka Zračna luka Split fokusirana je na projekt rekonstrukcije i proširenja putničkog terminala, tako da nam kupnja zemljišta nije prioritet – direktor Zračne luke Lukša Novak tako je odgovorio na naš upit o eventualnoj zainteresiranosti za kupovanje zemljišta “Kaštelanskih staklenika” u Resniku.

Novak dodaje i da Zračna luka nema na raspolaganju novčana sredstva koja bi nešto značila “Staklenicima” u rješavanju njihovih dubioza. Pritom podsjeća i na neispoštovani dogovor o “prebijanju” poreznog duga “Staklenika” sa 93.000 kvadrata zemljišta koje je trebalo pripasti aerodromu.

Kupili 48.297 kvadrata

Projekt o kojemu je riječ u Zračnoj luci investicija je vrijedna 400 milijuna kuna, a financirat će se dijelom vlastitim, dijelom kreditnim sredstvima. Trenutačno je pak u fazi ishođenja građevinske dozvole.

“Kaštelanski staklenici” su, čini se, svoj optimizam o mogućoj zainteresiranosti Zračne luke temeljili na sastanku održanom prije mjesec-dva u sklopu predstečajne nagodbe, na kojemu je, kako neslužbeno doznajemo, spomenuta i ova mogućnost.

Kad se već govori o odnosu Zračne luke i “Staklenika”, podsjetimo na to da je Zračna luka Split u studenom 2012. godine kupila od “Staklenika” zemljište površine 48.297 kvadrata, također na lokaciji u Resniku. Ugovoreni iznos od 48.248.703 kune uplatila je u tri obroka u 2012., 2013. i 2014. godini, s tim da je prvi obrok bio u iznosu od 20 milijuna kuna.

Dobiveni novac trebao je poslužiti za konsolidaciju kaštelanske tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, ali ne i za podmirenje njezina poreznog duga. U jednoj od faza konsolidacije porezni dug “Staklenika” trebao je biti podmiren uzimanjem zemljišta površine 93.358 kvadrata, koje bi potom Republika Hrvatska unijela dokapitalizacijom u temeljni kapital Zračne luke Split.

Prodaja ili stečaj

Tri godine kasnije tvrtka je u predstečajnoj nagodbi, porezni dug nije podmiren, ponovno se poseže za prodajom zemljišta, kojega “Staklenici” inače imaju oko 600 tisuća kvadrata.

U svakom slučaju, “Staklenici” su u nezavidnoj situaciji jer tijekom ovoga mjeseca moraju naći 26,4 milijuna kuna kako bi podmirili prioritetna potraživanja iz predstečajne nagodbe (porezni dug i obveze prema radnicima). U protivnom, slijedi im stečaj.

Zemljište koje će se ovoga mjeseca naći u prodaji dijelom je u zoni IS1, namijenjeno infrastrukturi Zračne luke Split, a dijelom u mješovitoj. Bilo bi lijepo da se i proda, ali ćemo podsjetiti na to da se na natječaj za prodaju zemljišta 2012. godine bila prijavila jedino – Zračna luka Split.

JADRANKA MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:12