StoryEditorOCM

Na Hvaru pronađena dosad nepoznata rimska arhitektura

Piše PSD.
30. prosinca 2014. - 09:11

Radovi na završnoj fazi rekonstrukcije i unutarnjeg uređenja povijesnog hvarskog Arsenala i Kazališta, što ih izvodi splitska “Spegra”, zaustavljeni su početkom studenoga zbog arheoloških istraživanja. Taj zahtjevan posao bio je pravi izazov za stručnu ekipu koju su činili: arheolog Nebojša Cingeli i dokumentarist Porin Kukoč iz tvrtke NEIR iz Splita, arheolog Eduard Visković od strane grada Hvara i arheolog Miroslav Katić, ravnatelj Konzervatorskog odjela iz Trogira. Naime, u poprilično teškim uvjetima stalnog nadiranja vode i u blatu do koljena istražena su dva istočna traveja Arsenala, tako da se uz već poznate nalaze došlo i do sasvim novih spoznaja o ranijoj hvarskoj povijesti.

- Najstariji nalazi su nalazi keramike i arhitekture iz antičkog razdoblja kraja 1. ili početka 2. stoljeća. Rimska arhitektura ovog razdoblja je do sada u gradu Hvaru bila nepoznata, čime ovaj nalaz dobiva na značenju. Uzme li se u obzir velika količina keramike pronađena u hvarskom portu i okolici u ranijim istraživanjima, možemo pretpostaviti da je Hvar i u ovom razdoblju bio nezaobilazna luka - kazao je Eduard Visković, glavni arheolog na terenu i osoba zadužena za arheološki nadzor, dodavši da se na njih nastavljaju nalazi koji pripadaju kasnoj antici u nekoliko faza, a sastoje se od velikih količina amfora, ali i finijih i skupljih ulomaka sjevernoafričke sigilate.

Kasnoantička arhitektura sastoji se od prostorija koje su nekoliko puta proširivane i pregrađivane, što govori o dugotrajnom životu kasnoantičkoga Hvara.

Dakle, ti nalazi potvrđuju prethodna istraživanja i proširuju spoznaje o veličini kasnoantičkog naselja i njegove važnosti. Treći povijesni slijed čine nalazi iz razdoblja srednjeg i ranog novog vijeka, uglavnom iz vremena mletačkog Arsenala. Uz arhitekturu je pronađeno nekoliko novčića, ulomci keramike tipa majolike i topovska kugla manjeg kalibra, čijom obradom će se pronađena arhitektura detaljnije determinirati.

Arheološko istraživanje je za ovu godinu završeno, a građevinski radovi se nastavljaju uz neprestani arheološki nadzor. Valja naglasiti da je istraživanje u potpunosti financirao Grad Hvar, a ono će se nastaviti početkom 2015. godine.

Mirko Crnčević

Velike kamene kugle

- Golemo zanimanje Hvarana izazvao je pronalazak velikih kamenih kugli, promjera 50 cm. Kugle su slučajno pronađene u sondi izvan obuhvata primarne lokacije istraživanja. Do sada ih je pronađeno sedam, ali daljnim širenjem će se možda pojaviti još koja. Prava namjena će im se naknadnim istraživanjem točnije odrediti, ali nakon razgovora s dr. sc. Karlom Gusar i dr. sc. Matom Paricom sa Sveučilišta u Zadru izgleda da je više ovakvih kugli pronađeno u Zadru, a služile su kao municija za opsadne sprave, dok druga mišljenja upućuju da bi kugle zapravo mogle biti i topovska zrna velikog kalibra - zaključio je Visković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:31