StoryEditorOCM
Dalmacijalipa priča sa škoja

Nikša Peronja: Kad zažive svi naši projekti, radnike ćemo uvoziti!

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 18:57
Najveće smo gradilište u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika. Trenutno se u općinu Jelsa investira više od 100 milijuna kuna! – sažetak je to kojim Nikša Peronja, načelnik Jelse, komentira nešto više od godinu dana otkada je preuzeo upravljanje ovim mjestom.

– Zatekli smo dug u iznosu 14 milijuna kuna. U godinu dana vratili smo oko šest milijuna kuna. Redovito isplaćujemo plaće, što ranije nije bio slučaj, te podmirujemo sve svoje obveze. U Općinskom vijeću surađuju sve političke opcije. Vijeće je pravi debatni klub, sve sa svrhom donošenja najboljih odluka u interesu općine. Radimo besprijekorno, u 98 posto slučajeva jednoglasno donosimo odluke, na što smo posebno ponosni – kaže načelnik Peronja (SDP).

Zahvaljujući toj slozi, nova je vlast u Jelsu privukla desetke milijuna kuna što iz državnih i europskih sredstava, što iz lokalnih, županijskih. Nabraja Peronja projekte koji će promijeniti Jelsu.

Prva faza uređenja luke završena je, a druga faza, produženje lukobrana i uređenje plaže sa šetnicom, počinje ovih dana. Radovi vrijedni 17 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do sljedeće sezone. Gotovi su i projekti gradnje dvaju novih lukobrana. Uređuje se i zgrada depandanse sa sadržajima za nautičare.

I EU će dati ruke

U 2015. očekuje se završetak obilaznice, a stara državna cesta uz more trebala bi postati novoasfaltirana šetnica.

Asfaltira se i proširuje stara cesta od Svirča do tunela Pitve – Zavala. Sanacija tunela je pri kraju.

– Radi se i na pripremi nekoliko cesta punog profila koje ćemo kandidirati za fondove EU. Tu je još i nova zgrada Knjižnice, Osnovna škola i vrtić s igralištem u mjestu Svirče, obnovljeni europskim novcem, uz suradnju Županije i Općine.

Peronju posebno veseli projekt Intergeneracijskog kampusa, odnosno novog vrtića, srednje škole i doma za stare, koji će kandidirati za europska sredstva. Idejna rješenja su gotova.

– Na poziciji Mala Poštica od listopada 2015. gradit će se turistički kompleks na oko 35 tisuća kvadrata, s hotelom i vilama. To će biti jedna od najvećih investicija na cijeloj hrvatskoj obali. Ulažemo velike napore i kako bi mađarski vlasnik zainteresiranima prodao barem hotel “Jadran”. Riječ je o Lazslu Atilli Kerekesu, koji je HTP Jelsa opteretio ogromnim dugovima, uz minimalna ulaganja. Intenzivno se pokušavaju riješiti i imovinski problemi oko beogradskog Dječjeg odmarališta, kaže Peronja.

Velika sredstva uložena su i u rješavanje vodoopskrbe i odvodnje. Posebno zapinje za uši projekt koji ni na državnoj razini godinama ne hvata zalet.

– Započeli smo s projektom navodnjavanja. Prikupljamo potpise zainteresiranih vlasnika zemljišta, a što će Općini, nositelju projekta, pomoći u dobivanju novca za tu namjenu. Realizacija navedenih projekata dovela bi nas u situaciju da uvozimo radnu snagu, što bi u ovome trenutku bilo ravno čudu.

marijo kavain

Hidroavioni

Kao poseban uspjeh Peronja napominje uvođenje hidroavionske linije iz Splita, za koju su u kratkom roku uspjeli “slomiti” administraciju i ishoditi potrebne dozvole. Općina Jelsa ove je godine nominirana za nagradu za razvoj inovacija i investicija na samitu poduzetnika jugoistočne Europe, od Slovenije do Grčke i Bugarske, u ožujku sljedeće godine u Dubrovniku. Jelsa je među rijetkim nominiranim općinama.

‘Izbrisani’ s crne liste

Jelsa je bila na “crnoj listi” zbog nenamjenskog trošenja novca za sanaciju odlagališta Prapratna. – Uskoro počinju pripreme za zatvaranje deponija i njegovu sanaciju, ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna. Formirali smo gospodarsku zonu za reciklažno dvorište i već instalirano bioplinsko postrojenje za biootpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:23