StoryEditorOCM
DalmacijaNEMA MIRA MEĐU ČEMPRESIMA

"Načelnika Šipića nije briga što se mi nećemo imati gdje pokopati"

Piše PSD.
22. listopada 2014. - 10:10
Što dopuštate općini da vam drže ovakvo groblje i put do njega? Dignite ih, maknite. Tim se riječima fra Nediljko Tabak, župnik Ugljana, Strmendoca i Novih Sela obratio članovima Odbora za izgradnju groblja u Strmendocu koji su priču o (ne)uređenju groblja odlučili podijeliti s čitateljima ‘Slobodne’. Strmendolac ima malu crkvu izgrađenu daleke 1767. godine.

U posljednjih pedesetak godina napravili su i dva groblja. Prvo neposredno uz samu crkvu, a drugo pedesetak metara dalje. Unatoč tomu, danas se mještani ovog triljskog naselja nemaju gdje ukopavati, a okoliš njihovih groblja je doslovno groblje – kamen, drača, smeće i izrovana vododerina.

- Najprije smo prije pedesetak godina izgradili pedesetak grobnica uz samu crkvu. Do tada smo naše pokojnike pokapali na groblju u šest, sedam kilometara udaljenim Ugljanima. Kako nam je pomanjkalo grobnih mjesta, prije ravno trideset godina krenuli smo s izgradnjom novoga groblja. Kupili smo oko tisuću kvadratnih metara zemljišta, podigli ogradni zid i dobili 36 novih grobnih mjesta na kojima je izgrađeno 17 grobnica. Odmah smo uvidjeli da je to malo. Trebali smo zauzeti cijeli ovaj prostor, još oko tri tisuće četvornih metara, i tada bismo potrebe za grobnim mjestima u Strmendocu riješili na duži rok – kaže Ivica Džeko, predsjednik Mjesnog odbora i član Odbora za izgradnju groblja.

U sastavu Odbora, osim Ivice Džeke, još su Jure, Ivan i Stanko Marasović i Mišo Žeko.

- Zemljište koje smo mi zamislili objediniti za potrebe groblja u privatnom je vlasništvu naših sumještana, a jedan mali dio je državno zemljište u posjedu Hrvatskih šuma. U dogovoru s bivšim gradonačelnikom Jozom Saračem napravili smo geodetsku snimku i objedinili prostor. Na tome je ostalo. Onda smo prije pet godina ponovno pokrenuli akciju. Gradonačelnik Ivan Šipić, koji je i sada na toj dužnosti, pozvao je na sastanak vlasnike zemljišta i ponudio im prihvatljivu cijenu. Poslije toga, 2010. godine, gradonačelnik je dao nalog za izradu elaborata za to zemljište. Od tada nema nikakvog pomaka, osim što smo stalno dobivali obećanja. Ma, kao da ih nije briga što u ovom groblju više nema mista, što se mještani uskoro više neće imati gdje pokapati. Čekamo mi i zemljište koje je obraslo u korov, kupinu i draču, a čiji su ga vlasnici i dalje spremni prodati po za selo povoljnoj cijeni – govore članovi Odbora.

Iako su čelnici grada Trilja i Mjesnog odbora Strmendoca iste političke opcije, ovi potonji nisu zadovoljni odnosom gradske vlasti prema njihovu selu.

- U posljednjih dvadeset godina u naše selo ulažu se uglavnom samo obećanja. Jedino su nam asfaltirali tri kilometra lokalnih cesta koje su sada većinom propale. A selo je sve vitalnije. Imamo četiri učenika u prvom razredu, problem školske zgrade, nikakav društveni prostor – kazuju nam sugovornici.

TONI PAŠTAR

Šipić: Promašili su cijelu metu

Prozivaju nas bez osnove. Promašili su metu i odstojanje. Grad skrbi o 22 groblja. Prošle godine smo u izgradnju potpornog zida oko groblja u Strmendocu uložili 130 tisuća kuna. Imamo elaborat s geodetskom podlogom i znamo što bi trebali raditi. Zemljište je privatno brojnih vlasnika i dijelom Hrvatskih šuma. Zato najprije treba riješiti imovinske odnose. Mi smo pokrenuli taj postupak i kada riješimo zemljište, krenut ćemo s izradom projektne dokumentacije, a zatim i u samu realizaciju. Ono što nije rađeno desetljećima, ne možemo napraviti preko noći. To bi trebali znati i članovi Odbora za izgradnju groblja, kaže triljski gradonačelnik Ivan Šipić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:08