StoryEditorOCM
DalmacijaEKOLOŠKI UZGOJ

Ljubo Jelavić: Tko želi raditi u vinogradu, neka mi se javi...

Piše PSD.
1. kolovoza 2014. - 01:38

Imam vinograd od 11,5 tisuća hektara, imam i struku i radnu snagu, a treba mi još jedna stručna osoba, može biti srednje stručne spreme, a može i s diplomom agronomije. Volio bih da to bude netko s područja Trogira, Kaštela, Segeta jer ovaj vinograd traži stručno, opće znanje, ali i i znanje o specifičnostima tla, podneblja, vrsti loze...

Trud se isplatio

Tim nam se riječima obratio Splićanin Ljubo Jelavić, 33-godišnji diplomirani pravnik, koji je prije sedam godina osluhnuo tržište, osnovao tvrtku te pravničko znanje odlučio nadograditi učenjem u vinogradarstvu i – pogodio.

Investicija je u početku bila sigurna jer na tom se predjelu nekada davno uzgajao buhač, zaboravljena biljka naših predaka, pa je odmah bilo jasno da bi nakon buhača dobro mogla roditi i loza.

– Tlo je trebalo pripremiti, na početku nije bilo lako jer riječ je o golemoj površini, no kad pogledam vinograd, vidim da se trud isplatio. Trsovi su u izvrsnom stanju, ima domaćih sorata; trećina je plavac mali, trećina kaštelanski crljenak, a ima i stranih sorti, no domaće su nam se pokazale boljima. Čeka nas berba, dobro nam je ovo ljeto, imali smo krupu, ali vinograd se, na sreću, brzo obnovio – zadovoljno će Jelavić.

Moderni trendovi

Svaki je dobar vinograd, znaju to stručnjaci, spoj klimatskih, pedoloških – a pedologija je znanost o tlu – te stručnih znanja i uvjeta, a ovaj vinograd na predjelu Babe je i više od toga jer je uzgoj isključivo ekološki.

– Moramo pratiti moderne trendove u uzgoju, u njima je budućnost. Izvrsno je što je ovdje priroda išla naruku pa se vinograd zalijeva kišnicom. Primjenjujemo nove trendove uzgoja, imamo enologa Nikšu Zglava, ali i tradiciju; starih je težaka sve manje, a mi mlađi se trudimo, učimo, ali trebamo i stručni kadar. Veseli me što se naša zemlja okrenula poljoprivredi, no žalosti me podatak kako je u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Kaštelima sve manje učenika. Eto, da mogu sada birati, izabrao bih tu školu. Mladi, u agraru je budućnost! – zaključuje Jelavić.

Ime njihova vina “Kairos” najbolje potvrđuje mit o bogu sretnog trenutka jer Kairos je očito dotaknuo i padine kod Trogira. Zato, agronomi, poljoprivrednici, javite se, Kairos, posao i plaća u vinogradu Babe čekaju na vas.

OJDANA KOHAREVIĆ
Snimio DUJE KLARIĆ/Cropix

Pohvale državi

Svi se ljute na državu, no iz vinograda Babe kod Trogira stižu samo pozitivni tonovi.

– Imamo izvrsnu Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iz europskih fondova su izvučena značajna sredstva upravo u ovoj branši, imamo i najnovije “vinske omotnice” za poticaj ovom dijelu agrara i doista možemo biti sretni zbog takve logistike države – kaže Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:20